reklama 11C

Vztah ke koním jsem si budoval v průběhu let, vzpomíná Jan Nesvačil

ikonka

Jana Nesvačila přivedli k vozatajství a ke koním oba starší bratři a otec Jiří, který je nyní i jeho hlavním trenérem. S příchodem do ZH v Tlumačově se Janovi jeho hobby stalo zároveň i povoláním, nyní je jeho snem start na světovém šampionátu.
02.12.2022 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Aktivně se v jezdeckém sportu pohybuje člen významné vozatajské rodiny Jan Nesvačil od svých čtrnácti let. Jeho současným působištěm se relativně nedávno stal Zemský hřebčinec Tlumačov. 
„V Zemském hřebčinci Tlumačov působím zatím poměrně krátce, a to do půlky února letošního roku. Tato pracovní nabídka přišla náhle, ale byla to pro mě velká příležitost a nešlo říct ne,“ hovoří o svém působišti Jan Nesvačil. 
 
Jak vzpomínáte na první okamžiky ve společnosti koní?
Není to taková ta klasická pohádka o tom, jak jsme měli koně a já odmalička k tomu tíhl. Vztah jsem si musel postupně vybudovat v průběhu let.
 
Vyrůstal jste v jezdeckém a vozatajském zázemí. Vybavujete si svůj první kontakt s koňmi? 
Jelikož jsme měli koně doma odjakživa, tak to muselo být ještě v plenkách. Mé začátky se odehrávaly doma v Moravském Krumlově a ke koním a vozatajskému sportu mě postupem času přivedl otec a oba starší bratři.
 
Věnujete se tedy nyní výhradně vozatajství? 
Věnuji se vozatajství, a i když občas do sedla sednu a teď čím dál častěji, tak jsem zatím žádnou jinou disciplínu závodně nezkoušel. Má výkonnost je aktuálně CAI3*, což odpovídá stupni T, jak s jednospřežím, tak dvojspřežím.
 
Když jsme u té závodní kariéry, jaká byla vaše první závodní zkušenost?
První závodní zkušenost? Na tu si moc dobře pamatuji. Proběhla v mých sedmnácti letech v Semicích. Byla to katastrofa ve všech ohledech od začátku až do konce – katastrofální drezura, strašný maraton a završil to parkur. Tenkrát si to se mnou protrpěla naše klisna Ladyna, která měla svatou trpělivost.
 

Psali jsme: Soukup: Zapřahání Galicie byl adrenalin. Mou trpělivost bohatě vrátila

 
Jak se postupně vyvíjela vaše sportovní kariéra?
Po celou dobu své vozatajské kariéry, až do nástupu do hřebčince, jsem reprezentoval JK Moravský Krumlov. Jde o stáj mého otce, kde jsme do ruku 2019 působili společně. V polovině roku 2019 jsem se s klisnami Vandou a Zetou a valachem Quinem odstěhoval ke své přítelkyni. Další působiště jsem nalezl u rodiny Kurkových v Přední Lhotě u Poděbrad, kde jsme měli veškeré zázemí pro vozatajský sport.
 
Poté následoval přesun do Tlumačova. Jaké tam máte možnosti a co je na tomto místě pro vás nejvíce výhodné? 
Myslím si, že Zemský hřebčinec Tlumačov není nutné moc představovat. Své zázemí si zde najde téměř každé odvětví, kde jsou koně využíváni. Od sportovních koní využívaných především pro parkur a vozatajství, poté zde najdeme i koně chladnokrevné, či zde mají své zázemí koně z oddělení služební hipologie PČR. Hřebčinec je pravidelným pořadatelem jak parkurových, tak vozatajských závodů. V zimních měsících se zde již několik sezon odehrává jedno z kol Zimního poháru v obou již zmiňovaných disciplínách. A pro letošním rok nám bylo velkou ctí být pořadatelem mistrovství České republiky spřežení 2022. 
 
Hlavní výhodou vidím v tom, že se tady mohu koním a sportu věnovat naplno. Dosud jsem to měl jako zálibu k mému zaměstnání. Nyní se mi mé hobby stalo zároveň mým povoláním.
 
Je jasné, že zkušenosti získáváte od svých rodinných příslušníků. Od koho nejvíce?
Přesně tak, zdokonaluje mě v podstatě celá rodina. Trenérem je mi můj otec. Ale když potřebuji, jsou mi k ruce i moji starší bratři, kteří mi předávají své dlouholeté zkušenosti.
 
Co patří mezi vaše sportovní úspěchy a kterých si ceníte nejvíce? 
Samozřejmě si cením každých dokončených závodů. Více úspěchů jsem zaznamenal s dvojspřežím, ale jsem rád za každé lepší umístění na mezinárodních závodech, kde mohu své síly srovnávat s jezdci z jiných zemí.
 
Když se ještě vrátíte do minulosti. Jaké byly vaše počáteční sportovní ambice?
Nikdy jsem neměl vysoké cíle. Ze začátku to bylo dokončit soutěž, nyní je cíl co nejlépe se umístit. Každý by mohl snít třeba o mistrovství světa, a i třeba takový sen se jednou splní. Ale v současné době pracuji především s mladými koňmi, takže třeba když se zadaří mohl by klapnout světový šampionát mladých koní, ale to jsou opravdu zatím jen sny.
 
Foto: poskytl Jan Nesvačil 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE