reklama 11D

Nagano Gold nebo Subway Dancer? Kůň roku poprvé podle nových pravidel

ikonka

Napětí do poslední chvíle slibuje anketa Kůň roku 2019, jejíž výsledek bude vyhlášen 18. ledna na Galavečeru českého turfu. Poprvé se počítají i body za dosažené výsledky, ale do souboje Nagano Golda se Subway Dancerem zasáhne i tradiční hlasování.
05.12.2019 16:28  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Na dráze se nikdy nepotkali a zřejmě se ani nepotkají. V těchto dnech však Nagano Gold a Subway Dancer spolu soupeří v pomyslném dostihu o titul Koně roku 2019. A šance obou nejúspěšnějších českých koní současnosti na celkové vítězství jsou vyrovnané.
 
V barvách Syndikátu V3J běhající Nagano Gold ohromil už na jaře lehkým vítězstvím v pařížském listed, než doběhl senzačně druhý v grupě 2 Hardwicke Stakes na Royal Ascotu. Poté byl trpělivě chystán na Cenu vítězného oblouku, v níž sice do souboje o přední místa nezasáhl, ale jeho osmá pozice je historicky nejlepším českým výsledkem v nejbohatším evropském dostihu.
 
Úřadující Kůň roku Subway Dancer ze stáje Bonanza měl pomalejší vstup do sezony, ale od léta začal jako obvykle sbírat dotované příčky ve francouzských grupách 3 a listed, než dva týdny po Arc lehce ovládl na hluboké dráze odběhnutou grupu 2 Prix du Conseil de Paris. Díky svému druhému grupovému vítězství se i bez původně zvažované expedice do Hongkongu stal nejbohatším rovinovým koněm v českém tréninku.
 

Čtěte také: Vyjet koně rukama je nejhezčí věc, co znám. 100 let Josefa Šacha

 
Krátký výčet úspěchů obou hvězd výmluvně ukazuje, do jak ošemetné polohy se v poslední době anketa s historií sahající do roku 1970 posunula. Zatímco dříve se v ní oceňovaly dominance a velké výkony na domácí scéně a po přelomu tisíciletí občasné zahraniční úspěchy, aktuálně se přetavila ve stále obtížnější srovnávání, které z velkých mezinárodních výsledků jsou hodnotnější.
 
O tom, kdo se stane Koněm roku 2019, rozhodne hlasování členů Rady Jockey Clubu ČR, čestných členů a zaměstnanců sekretariátu řídící autority, dále členů dostihových komisí, novinářů, pořadatelů, 40 nejúspěšnějších jezdců, trenérů a majitelů v příslušných šampionátech a deseti nejúspěšnějších chovatelů dle celkového zisku.
 
Poprvé v historii však nepůjde jen o jejich hlasy. Kromě ankety se po vzoru evropských Cartier Awards započítají do konečného pořadí také body udělené za výsledky na dráze podle tabulky zveřejněné na jaře ve Věstníku českého turfu.
 
Podle tohoto hodnocení zatím vede Nagano Gold s 10 body před Arcturusem (8), dělenou třetí příčku drží Ange Guardian, Falcon Baby, Cheminée, Notti Magiche a Subway Dancer (všichni 5). Dalších 12 bodů bude rozděleno na základě ankety podle d’Hondtovy metody. Tato novinka se však týká pouze hlavní ankety o Koně roku, ostatní kategorie zůstávají beze změn. 
 
Nagano Gold letos těží z konzistentnosti svých výkonů na blacktype scéně, když ve čtyřech z pěti startů finišoval do třetího místa a podle kritérií posbíral vysoký počet bodů. Obhájce titulu Subway Dancer měl z tohoto pohledu naopak smůlu - vedle tří čtvrtých míst zaznamenal v Evropě i dvě pátá místa a těsně přišel o další body do celkového hodnocení.
 

Daniel Toušek: Byl jsem dítě z paneláku, dostihy mi otevřely nový svět

 
Právě loňská suverenita Subway Dancera v hlasování odborníků však ukazuje, že velkou roli nakonec může sehrát právě samotná anketa. Souboj o Koně roku tak zůstane až do poslední chvíle napínavý. Uzávěrka ankety je 20. prosince, výsledek bude slavnostně vyhlášen 18. ledna na Galavečeru českého turfu v Národním domě v Prostějově.
 
Není bez zajímavosti, že se v rámci nového hodnocení letos udělovaly pouze "regulérní" body za dosažené výsledky. Ke slovu nepřišel žádný z dvojice bonusových bodů, které Jockey Club ČR před sezonou vypsal pro vítěze libovolného dostihu v Angli a Irsku a také pro české odchovance umístěné v rovinovém blacktype.
 
 
Foto: Václav Volf a Pavla Pechmanová




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE