reklama 11D

Váňův nákup, růžová armáda nebo třídové klisny? Je tady epické derby

ikonka

Dlouhé zrání tříletých nadějí i nákupy "last minute". Martin Cáp shrnuje ve svém blogu některé z motivů 102. CPIPG České derby v Chuchle Areně Praha, které má sice svého velkého favorita, ale jako každý dostih o modrou stuhu je velmi otevřené.
24.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Je pátek před Českým derby a dostihový mikrosvět se opět nachází ve stádiu nejvyššího napětí a vzrušení, jaké s výjimkou Velké pardubické a letos zrušeného Evropského poháru žokejů neumí vykouzlit žádná jiná událost domácího kalendáře.

I v nelehkých dobách je derby nadále dostihem, který intenzivně zaměstnává fantazii žokejů, trenérů, majitelů i fanoušků. Dostihem, kvůli němuž se horečně importují do Česka nové akvizice a sjednávají nové spolupráce. Neboť o málokteré jiné listině vítězů platí tak jednoznačně, že představuje vstupenku do dostihové historie.

Jedním z oblíbených klišé před téměř každým derby je povzdech, že se jedná o mimořádně vyrovnaný a otevřený ročník. To se dá bez většího přemýšlení zopakovat i letos, i když s jednou výhradou - v posledním termínu dohlášený Ariolo ze stáje Joly je se známkou 89,5 kg minimálně na papíře jasným lídrem šestnáctičlenného pole.

 

Čtěte také: Fakta, trendy, peníze. 102. České derby a jeho aktéři pod lupou

 

Syn Reliable Mana a pravý bratr vítězky Diana-Trialu (Gr.2) Akribie z chovu hřebčína Röttgen patřil ještě před pár týdny ke kandidátům německého derby. Už se popsalo mnoho papíru o tom, že za více než sto let existence chuchelské modré stuhy se v ní dosud neprosadil žádný bělouš a pokud by nový svěřenec Josefa Váni toto “prokletí” zlomil, jednalo by se v neděli bezesporu o populární moment.

Právě z dostihového hlediska zcela nepodstatná okolnost barvy srsti ovšem nabízí paralelu s rokem 2005, kdy na České derby přijel jako velký favorit jiný německý bělouš Do It z vlastní stáje hřebčína Erlenhof. Navzdory kariéře ověnčené blacktype výsledky doplatil v Praze na špatný průběh dostihu a pod Joem Fanningem doběhl nešťastně třetí. Vítěznou Ready For Life shodou okolností sedlal Josef Váňa.

V předvečer 102. CPIPG Českého derby nabízíme čtenářům Jezdci.cz alespoň několik postřehů a ohlasů k různým motivům velkého dne.

Rozhodnutí z hodiny na hodinu

Koupě a dohláška Ariola, jehož sázkový kurs u Tipsportu se v posledních dnech ustálil na 4,85:1, patřila k velkým překvapením minulého týdne.

Josef Váňa v minulosti připravil tři vítěze Českého derby (2005 Ready For Life, 2011 Roches Cross, 2015 Touch Of Genius), k tomu dva vítěze Slovenského derby (2015 Touch Of Genius, 2016 Timekeeper) a vůbec první držitel modré stuhy z Mlýnců Poderoso byl v roce 2002 registrován na Pavlu Váňovou.

V souvislosti s blížícími se Váňovými sedmdesátinami se v jeho okolí objevila myšlenka pokusit se rozšířit výše zmíněný seznam o další jméno. Když se podařilo objevit ve stáji Markuse Kluga vhodného hřebce, bylo třeba jednat mimořádně rychle a z klientů osminásobného vítěze Velké pardubické na tuto akci nakonec kývl Jiří Odcházel.

"Jak jsem koupil favorita derby? V podstatě mi to nařídil Josef Váňa. Říkal, by to měl být kůň na vysoké úrovni. To bylo minulé úterý. Museli jsme reagovat skoro z hodiny na hodinu, celé to proběhlo opravdu bleskově. Aby se do čtvrtka stihl zaregistrovat u Jockey Clubu a dohlásit do derby, bylo potřeba místy až dramatické nasazení, ale riskli jsme to a všechno se podařilo," popsal Odcházel.

Nejblíž triumfu v derby se ocitl právě ve spojení s Josefem Váňou, když ryzák Angkor Wat před třemi lety doběhl druhý po boji s Pacific Hillem. Z deseti startů stáje Joly v modré stuze uspěl ještě třetí Bohemian Lad v roce 1999, Darkolva doběhl pátý.

"Před žádným derby jsem úplně nevěřil ve vítězství, i když Angkor Wata jsem považoval za dobrou šanci. Letos úplně nevím, co čekat. Je tam hodně koní a v derby často někdo nečekaně vystřelí nahoru na úkor favoritů, tříletým se stále mění forma. Myslím si, že to bude bitva až do posledních metrů," dodal Odcházel.

Šest z osmi Ariolových startů se uskutečnilo na blacktype scéně. Jako dvouletý skončil druhý v listed a v Herzog von Ratibor-Rennen (Gr.3), čtvrté místo vybojoval v Preis des Winterfavoriten (Gr.3). V součtu to znamenalo handicapovou známku 92 kg.

Na jaře sice navázal čtvrtou příčkou v Dr. Busch-Memorialu (Gr.3), ale páté místo v Derby-Trialu (Gr.3) v Baden Badenu a sedmé v düsseldorfském listed znamenaly konec klasických ambicí na německé půdě. Vzhledem k tomu, že poslední dva starty proběhly na distancích 2000 a 2200 metrů, objevily se pochybnosti o běloušově vytrvalosti.

Jeho nedělní žokej Jiří Palík zjišťoval v Německu podrobnosti. "Vím ze stáje, že po zdravotní stránce je v pořádku. Akorát vyhořel v předzkoušce derby. Myslím si, že toho na něj už bylo moc. Pokud ho Pepa Váňa nechal doma trochu odpočinout, potřebnou třídu má. Změna prostředí by mu mohla pomoct. Pokud jde o distanční použitelnost, vždy záleží na průběhu dostihu. Uvidíme, jakou taktiku trenér vymyslí," přemítá Palík.

Kde leží strop Queen Of Beaufay?

S dvěma třídovými klisnami jdou do derby stáj Pegas a trenér Dalibor Török, kteří loni útočili na vítězství s druhým v cíli Tcheque Kingem. Vítězka Jarní ceny klisen Queen Of Beaufay letos zůstává ve dvou startech neporažena, tempařka Zaracampa vyhrála v Lyonu a vyzkoušela si i francouzské listed, v němž se v závěru propadla na poslední místo.

"Se Zaracampou jsme v listed nechtěli vodit, ale to už je francouzská záležitost. Žokej Aurelien Lemaitre s ní předtím vyhrál v Lyonu na 2000 metrů, kde se dá vyhrát i start - cíl, ale v těžším dostihu je taktika už znát. Francouzi navíc nejezdí až úplně do konce. Když viděl, že ho předběhli tři čtyři koně a že do boje o přední místa nezasáhne, položil ruce a nechal ji doběhnout do cíle. Můžeme jen spekulovat, jestli by dopadla lépe, kdyby šla zezadu nebo z pozice," vrací se Török k dostihu, který do značné míry rozhodl o tom, že do derby nastoupí obě klisny majitele Jiřího Trávníčka.

Ještě na začátku května se totiž ve Zhoři u Jihlavy klonili k závěru, že do derby pošlou pouze jednu z nich.

"Z práce víme, že mají stejnou výkonnost, a tak jsme trochu čekali na to, co předvede Zaracampa v listed. Já jsem ji stále měl za lepší klisnu na té distanci, projevovala se víc jako vytrvalec, zatímco Queen Of Beaufay je rychlostně lépe vybavená. Z toho dostihu jsme však nebyli nikdo moudrý a nakonec jsme se shodli, že obě mají v derby co dělat, tak proč to nezkusit. Pro pana Trávníčka je nejdůležitější blacktype, ale v této fázi sezony jsou ty pařížské dostihy strašně těžké. Budeme to tam zkoušet až v další části roku," vysvětluje Török.

Přes nesporné kvality Zaracampy věří bookmakeři i mnozí pozorovatelé více Queen Of Beaufay, jednomu z nejzajímavějších koní na startovní listině. Kariéra vůbec první klisny narozené v Trávníčkově normandském hřebčíně Haras de Beaufay má punc výjimečnosti.

Ze čtyř startů prohrála pouze při debutu ve dvou letech s pozdějším jedničkovým vítězem Arkhangelskem. Posléze zvítězila v Ceně zimní královny, Memoriálu Rudolfa Deyla a Jarní ceně klisen, kde utekla zbytku pole o 6 délek. O stropu jejích možností lze v tuto chvíli jen spekulovat, po Praze by mohla absolvovat i Slovenské derby v Bratislavě.

"Kobyly pracují spolu a pracují dobře. Časy neměříme a nezkoušel jsem ji ani s nikým jiným jako Vert Liberte nebo Tcheque King. Kdybychom neměli doma optimální podmínky a dráhu, kterou si sami zavlažíme, museli bychom před derby absolvovat nějaký přípravný dostih, ale my doma ty optimální podmínky máme," dodal Török.

Lokotrans: Duel Laubeho a Janáčkova instinktu

Vůbec nejpůsobivější klasický ročník má letos stáj Lokotrans v Újezdu u Boskovic. Přestože tříletá jednička Aigle Vaillant má blacktype ambice ve Francii a další velká naděje Conspirationist se ukázala být pozdnější, než se původně předpokládalo, trenér Luboš Urbánek si stále může dovolit rozdělit síly a směřovat své tříletky různými směry.

Výmluvnou ukázkou možností růžovo-bílých barev byl nečekaný triumf ryzáka Hello Hola Hay s Martinem Laubem v 42. Swiss Derby (2400 m, 50 000 šv. franků) z minulé neděle. Druhý z Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera a další úspěšný Zarakův syn si na dráze ve Frauenfeldu nejlépe ze všech poradil s pomalým průběhem dostihu (čas 2:40,27) a v krátké cílové rovině předvedl drtivou koncovku.

"Nebyl to žádný úprk, ale trochu se cválalo a mně se ho podařilo schovat. Jak vystřelil domů, bylo naprosto skvělé. Bude z něj také dobrý kůň, teprve dozrává a teď konečně ukázal, co v něm je. Moc jsem si to užil, bylo to emotivní vítězství v krásné atmosféře," pochvaloval si Martin Laube.

Stájový jezdec Lokotransu měl nelehký úkol vybrat si pro České derby z trojice Shabana, Darling In Pink a Ashat. Nakonec zvolil letos neporaženou klasickou vítězku. "Nebylo to lehké rozhodování, všichni tři jsou na tom dobře. Rozhodl jsem se zůstat na kobyle, protože letos ještě neprohrála, mám z ní dobrý pocit a jako dcera Jukebox Juryho by měla prostát distanci. Myslím si, že má ještě rezervy a může se dál zvedat. Ani jednou se zatím nemusela úplně vydat," zdůvodňuje.

Ošemetnost Laubeho pozice před derby spočívá i v tom, že dalšího třídového zástupce jeho domovské stáje Darling In Pink si vybral Václav Janáček. Instinkt stájové jedničky Lokotransu tak bude konfrontován s pověstným odhadem mnohonásobného šampiona.

"Na druhou stranu jsem rád, že i na dalších dvou našich koních jsou dobří žokejové. Když nevyhraju a bude to jiný kůň z naší stáje, tak mě to zase tolik mrzet nebude. Hlavně, ať zvítězí stáj," míní Laube, kterého bude zřejmě čekat podobné rozhodnutí i před Slovenským derby, kam by měli směřovat Hello Hola Hay a Darling In Pink.

Šampion domluvil angažmá kolegům

Vraťme se ale zpátky k Českému derby. Obhájce loňského vítězství Václav Janáček dal vítězi Veľkej jarnej ceny přednost před několika dalšími nabídkami. "Rozhodl asi minulý start v Bratislavě. Ten kůň mě zaujal před boxy i v dostihu, kdy jsem cválal za ním a říkal jsem si, že to je velmi slušné zvíře. Využil jsem toho, že si Martin vybral Shabanu a zeptal jsem se v Lokotransu, jestli by mi nepůjčili hřebce," komentuje svou volbu Janáček.

I on považuje nedělní dostih za nezvykle otevřený: "Z francouzských nákupů se mi zamlouvá hřebec Stronger Together, ten by mohl být do budoucna zajímavý. Jestli to bude stačit na úspěch v derby, je otázka. Vidím to hodně vyrovnaně, i když papírově všechny převyšuje Ariolo. Musí ale svou třídu ukázat. Sázkovým favoritem je oprávněně, ale dům bych na něj nepoložil. Černým koněm dostihu je pro mě Queen Of Beaufay, ta mě hodně zaujala svým výkonem v Jarní ceně klisen…"

 

Čtěte také: České derby obohatí elita španělských žokejů, do Prahy míří i Pouchin

 

Ze sobotní Velké ceny Madridu zamíří do Velké Chuchle kromě Janáčka trojice dalších žokejů působících ve Španělsku. Kromě starých známých Borji Fayose a Ricarda Sousy to bude ještě “zázračné dítě” španělského turfu Jaime Gelabert Bautista. Trojnásobný vítěz španělského derby jezdí aktuálně ve velké formě.

"Zrodilo se to vlastně docela spontánně. Fayose si domluvila Ingrid sama, protože potřebovala silného jezdce na Secret Peeta. A já jsem pak těm, kdo mi volali kvůli derby, řekl, že už koně mám a domluvil jsem jim Ricarda a Jaimeho," usmívá se Janáček.

Po derby opět do Francie

Kromě Ariola byli minulý týden dohlášeni ještě tři další koně. Třetí z Velké červnové ceny Fascing Rock z tréninku Heleny Vocáskové slibuje další progres, srovnání dvojice francouzských akvizic stáje Statek Blata Český Ráj a Ingrid Janáčkové Koplíkové s domácí konkurencí však není úplně snadné.

Loni intenzivně vytěžovaný Stronger Together absolvoval mezi březnem a květnem čtyři starty, z nichž vytěžil dvě vítězství na provinčních drahách v Pornichetu a Le Croise-Laroche na distancích 2100 a 2500 metrů. Do Česka se dostal s ratingem 36 kg po prodejním dostihu za 21 111 eur.

Klisna Totally Gold má ještě o 1,5 kila vyšší známku, od lednového Cagnes-sur-mer stihla sedm startů včetně dvou vítězství na 2600 metrů v Marseille-Borely v handicapech. Před změnou majitele finišovala 10. června druhá v prodejním dostihu na 2400 metrů v Compiegne.

"Myslím si, že jsou oba vytrvalci. Jsme rádi, že se podařilo je dohlásit do derby, protože to nebylo úplně snadné. My jsme si v minulosti už vychutnali České i Slovenské derby, takže nemáme co ztratit. Další uplatnění obou koní vidím ve Francii, po derby se tam opět vrátí," shrnuje majitelka Jana Dufková.

Šťastná ruka manželů Topičových

Zbytek nedělního pole znají čeští diváci z předchozích startů. Při dobrém průběhu dostihu může zamířit vysoko vítěz Velké jarní ceny a jediný český odchovanec na startu Zamico, do jehož sedla se po sedmi měsících vrací Jaroslav Línek.

Z dvojice trenéra Ludvíka Harise a rodiny Vocetkových bude American Charliemu zřejmě scházet poslední kousek potřebné třídy. Koněm pro překvapení však může být dosud nezvítězivší Charmbruck, který se po šestém místě v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera posunul krásným závěrem na druhou příčku ve Velké červnové ceně. Nevyzpytatelným koněm je i třetí z Velkej jarnej ceny Apollon.

Vítězové obou hlavních chuchelských derby-trialů však stojí ve stáji Radka Holčáka ve Velkých Karlovicích. Úspěchem v Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera si řekl o pozornost krásně stavěný Well Prepared ze stáje K-K Metal a.s., ve Velké červnové ceně si však vybral slabší chvilku a na nejvyšší příčce v cíli ho zastoupil tréninkový kolega Agadir Gold.

 

Tip: Po dřině přišly úspěchy. Zažila jsem ale i šikanu ve stáji, říká Miličková

 

"Well Prepared je třídově možná o dírku lepší, ale záleží na podmínkách a v derby často rozhoduje štěstí. Každý z nich je jiný typ, mají rádi rozdílné průběhy dostihu a jinou půdu. Ve startovním poli jsou možná třídovější koně, ale já zase vím, že mám dobré vytrvalce," pochvaluje si Holčák.

Věří, že Well Prepared si vybral svou dávku smůly před třemi týdny. "Mě ta Velká červnová cena ani moc nerozhodila. Well Prepared měl před tím dostihem i po něm takovou třídenní krizi, nebyl to úplně on. Sešlo se tam více problémů, navíc měl v dostihu kolizi. Určitě to nebyl výsledek hoden derby-koně, ale vím, co za tím stálo a jsem klidný. Kůň se dal dokupy, je v pořádku a v práci se mi líbil," vysvětluje.

S Agadir Goldem je spojen zajímavý příběh. Jako svého prvního dostihového koně si ho koupili manželé Topičovi z moravské Chropyně, jejíž městský znak zdobí hřebcův dres. Radovan Topič jezdil ve druhé polovině 70. let překážkové dostihy jako amatér pro JO Kyselovice.

"Pan Topič vyrůstal u koní a ví, co to obnáší. Pořídil si teď prvního koně v životě a hned se mu podařilo dostat do derby. Není divu, že to prožívá. Všechno proběhlo v pořádku a mám z toho dobrý pocit. Do Prahy pojedeme s vědomím, že máme dobrou šanci," uzavírá Holčák.

Ilustrační foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE