reklama 11C

Václav Staněk: S přihláškou do Riders Academy jsem váhal. Nevěřil jsem

ikonka

Václavovi Staňkovi se splnil sen, o kterém sní řada mladých jezdců po celé Evropě. Jako první Čech v historii byl vybrán do Young Riders Academy. „Vůbec jsem tomu nechtěl věřit, myslel jsem, že si jen spletli e-mail,“ říká v rozhovoru pro Jezdci.cz.
17.05.2019 13:41  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
Do Young Riders Academy doposud nikdy nebyl vybrán jezdec z České republiky, přitom tento projekt slaví letos už šesté výročí. Jedná se o tréninkovou akademii pro mladé talentované jezdce. Vybraní sportovci každý rok projdou stážemi pod vedením nejlepších trenérů. Spolupracují mimo jiné s hvězdami jako jsou Rolf-Goran Bengtsson, Marco Kutcher, Jos Lansink, Marcus Beerbaum, Rodrigo Pessoa nebo Henk Nooren.
 
Jak jsme již informovali, mezi osm jmen v tzv. „Full programu“ se letos dostal Václav Staněk, který webu Jezdci.cz poskytl exkluzívní rozhovor.
 
Jak jste se vlastně o možnosti přihlásit se do Young Riders Academy dozvěděl?
O tomto projektu jsem věděl delší domu a sledoval jsem jejich stránky, ale nehlídal jsem si žádné termíny, kdy bude možnost se přihlásit. Vlastně jsem ani neuvažoval o tom, že bych se toho mohl zúčastnit. – V lednu jsem si všiml na vašich stránkách Jezdci.cz informace od skokové komise ČJF, že se mohou hlásit uchazeči z České republiky. I když jsem váhal, zda je to vůbec vhodné, když nejezdím pravidelně na mezinárodní závody. Přítelkyně a rodina mě však podpořili, abych to udělal. – Nic horšího, že mě nevyberou, se stát nemohlo. 
 
Co se dělo dál?
Od České jezdecké federace jsem dostal zprávu, že moji přihlášku postupují dál a byl jsem vybrán pro testovací závody. Měl jsem na výběr buďto Arezzo, nebo Mannheim. Vybral jsem si Mannheim.
 
A jak to tam probíhalo?
Byla tam naprosto úžasná atmosféra. První den se konala informační schůzka. Poté nás čekaly celkem tři parkury – dva na výšce 140 centimetrů a třetí ještě o pět centimetrů vyšší. Hodnotila nás komise ve složení: Jean Maurice Bonneau, Emile Hendrix, Franke Sloothaak a Sven Holmberg. Sledovali mj. jak působíme na koně, jak jezdíme na opracovišti, ale také jsme absolvovali asi půlhodinový rozhovor, během něhož se nás ptali, jak jsme se dostali ke koním, čeho bychom chtěli dosáhnout apod.
 
Věřil jste, že byste mohl uspět?
Vůbec jsem to nečekal. Byli tam jezdci, kteří dorazili obrovskými kamiony, jimiž přivezli koně řádově dražší, než mám já. Měli tam trenéry a početnou výpravu. Tak jsem si hned říkal, že nemám žádnou šanci. Navíc – moje výsledky nebyly moc dobré. První den jsem šel za chybu, další parkury jsem dokončil s dvěma chybami a v neděli jsem ještě přidal penalizaci za čas. Takže jsem v úspěch ani nedoufal, i když jsem celkově ze své účasti měl dobrý pocit. 
 
Jaká byla vaše reakce, když vám přišlo vyrozumění o tom, že jste byl přijat?
Měl jsem hroznou radost. Vůbec jsem tomu nechtěl věřit, myslel jsem, že si jen spletli e-mail a chtěli napsat někomu jinému, ale pak jsem tam viděl své jméno. Krátce poté to vyšlo i na webu World of Showjumping. 
 
Už máte bližší informace o vaší účasti v programu?
Zatím mám jen ty informace, které byly zveřejněny. Nejprve proběhne vzdělávací seminář ve švýcarském Luganu na konci června. Pak by se měly uskutečnit ještě nějaké další semináře, a nakonec ta půlroční stáž. 
 
Je nějaký trenér, ke kterému byste chtěl být přidělen? 
Úplně všechna jména jsou zajímavá a jsou to pro mě obrovské vzory. Vůbec si netroufám někoho vyzdvihnout. 
 
Redakce Jezdci.cz bude s Václavem Staňkem v pravidelném kontaktu a budeme o průběhu jednotlivých etap Young Riders Academy nadále informovat. 




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE