reklama 11B

V Olomouci budu zkoušet koně pro olympijskou kvalifikaci, říká Opatrný

ikonka

Dlouholetá domácí parkurová jednička Aleš Opatrný bude při Světovém poháru v Olomouci poprvé startovat na mezinárodní úrovni s osmiletým holštýnským valachem Locanto RN, s nímž by rád nastoupil v červenci do týmové olympijské kvalifikace.
15.06.2023 13:11  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Aleš Opatrný je rekordmanem v počtu vítězství v Grand Prix při Světovém poháru v Olomouci, který se letos koná již podesáté pod oficiálním názvem Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc 2023. Stejně jako Němka Jörne Sprehe tuto soutěž vyhrál už třikrát a letos by rád přidal čtvrtý triumf. 
 
V roce 2017, kdy se konal čtvrtý ročník olomouckého CSI, nenašel přemožitele s Dimarem, v letech 2020 a 2022 se mu dařilo v sedle jeho současné stájové jedničky Forewera. Ten ale tentokrát do Equine Sport Centra nedorazí ze zdravotních důvodů. „Do Olomouce se vždy moc těším, neboť tam moji koně skáčou výborně a je tam skvělé publikum. Letos však nebudu startovat s Forewerem, jelikož se mi v dubnu zranil na závodech v italském Arezzu a bude mít nyní delší výpadek. Rekonvalescence probíhá dobře. Mohu říct, že je již v naprostém pořádku. Jde však o zranění, které není na pár týdnů, ale spíše měsíců. Už s ním začínám klusat, ale asi dva až tři měsíce ještě bude potřebovat, než se vrátí do nejvyšších soutěží. Musí se to doléčit naplno, když se to uspěchá, tak se zranění může vrátit a do takového rizika jít nechci,“ vysvětluje Aleš Opatrný.
 
Z uvedeného důvodu tak s Forewerem Opatrný nebude startovat ani při týmové olympijské kvalifikaci na konci července v Chuchle Areně Praha. „Mám ovšem nového koně, s nímž jsem se během uplynulého víkendu poprvé představil při Českém skokovém poháru v Jítravě a v Olomouci s ním absolvuji první mezinárodní závody. Následně s ním pojedu ještě do Magna Racina a poté vyhodnotím, zda má na to jít i olympijskou kvalifikaci, či nikoliv. Podle prvních zkušenosti však již mohu říci, že předpoklady má. Záleží pouze na tom, zda se stihneme dostatečně sehrát. Dle prvního dojmu je to minimálně stejně kvalitní kůň, jako je Forewer,“ pokračuje Aleš Opatrný.
 

Psali jsme: Světový pohár v parkurech zavítá do Olomouce v červnu již podesáté

 
Locanto RN je osmiletý holštýnský valach po otci London, z matky Alice III po Canturo. „Je po skvělém hřebci, kterého jezdil Gerco Schröder a byl druhý na olympiádě v Londýně. Podle rodičů tak předpoklady má, jen ještě to musí dokázat sám. Patří mému veterináři Philippovi Gennovi, který ho měl u jednoho rakouského jezdce. Poté, co se mi Forewer zranil, tak jsem od Philippa dostal nabídku odkoupit část koně, abych se s ním mohl zúčastnit olympijské kvalifikace,“ prozradil jezdec, jak začala tato nová spolupráce. 
 
Pro Aleše Opatrného tak letošní mezinárodní závody v Olomouci budou mít velmi nevšední nádech a bude zajímavé sledovat, zda se naplní jeho očekávání. Věří, že si tento oblíbený mítink užije se vším všudy a v nedělní Grand Prix opět uspěje. „Doufám, že nás opět přijde podpořit spousta diváků. Je to již desátý ročník těchto závodů, a tak je potřeba poděkovat pořadatelům za jejich vytrvalost a odhodlání. Tenkrát, ani teď to není se sponzory jednoduché a je super, že se jim daří v tradici pokračovat. První roky, když do Olomouce ještě nejezdilo tolik jezdců a koní, to nevzdali. Závody v Equine Sport Center Olomouc si udělaly dobré jméno. Jezdci tam každoročně rádi jezdí, a i letos je na čekací listině mnoho zájemců. Kdyby organizátoři mohli vzít o osmdesát koní víc, bez problémů by kapacitu naplnili. Je skvělé, že je o tento mítink takový zájem a věřím, že tato tradice bude i v dalších letech pokračovat,“ dodává Aleš Opatrný.
 
Mezinárodní závody Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc 2023 probíhají v areálu Equine Sport Center od 22. do 25. června. Vstupné je po všechny dny zdarma. Podrobnosti o programu najdou zájemci na stránkách www.csiolomouc.cz.
 
Foto: Kateřina Návojová
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE