reklama 11B

Suprtupl zaujal i v "dostihu na 1000 metrů". Den šampionů se povedl

ikonka

Žokej Petr Foret v sobotu potvrdil, že se mu v Pražském zimním favoritovi daří. Tentokrát zvítězil na hřebci Suprtuplovi. Šampionem rovinových jezdců se poprvé v kariéře stal Adam Florian, který udržel tříbodový náskok před Janem Vernerem.
10.11.2019 19:35  |  Autor: Martin Cap  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Existuje teprve čtyři roky, ale za svou krátkou historii si Pražský zimní favorit už stihl vybudovat pověst dostihu, ve kterém startují zajímaví koně z pohledu příštích klasických dostihů. Sobotní edice 1800 metrů dlouhého ročníku sice tento dojem potvrdila, ale na přesnější hodnocení jeho aktérů si musíme přece jen počkat. 
 
"Obvykle tady běží budoucí vytrvalci, ale dnes to byl dostih na 1000 metrů. Rozhodly pomalý úvod a měkká dráha," řekl žokej Petr Foret, který si odnesl třetí vítězství ve čtyřleté historii dostihu.
 
Po Black Canyonovi a Black Bardovi tentokrát dovedl k úspěchu hřebce Suprtupla, kterého pro stáj Englicovi a Kulhánkovi kupoval Jaroslav Myška na jarní breeze-up dražbě v Baden Badenu za 2000 eur. Hnědák z rodiny gr.3 vítězky a šampionky italských sprinterů Slap Shot debutoval teprve 6. října ve Velké Chuchli.
 

Záznam: Pusťte si závěrečné dostihy roku v Chuchle Areně Praha 9. 11.

 
Při druhém startu kariéry zaujal svěřenec Štěpánky Myškové zejména svým silovým projevem. Foret po startu chvíli počkal, kdo se ujme iniciativy, ale pulující Swinging Thomas i většina ostatních koní z první vlny byli svými jezdci drženi, a tak Foret přešel na špici a udržoval rovnoměrné tempo.
 
V cílové rovině většina dvouletých účastníků působila unaveným dojmem a na hluboké dráze už nikdo nepřišel s větší koncovkou. Suprtupl uhájil vítězství jistě o 3/4 délky před zvenčí se rozcházejícím Ruselem a Swinging Thomasem.
 
Na tabuli se vešli ještě čeští odchovanci Avignon a Averis, zatímco favorit Magic Baron nedokázal ze slibné výchozí pozice nic vytěžit a propadl se na sedmou příčku. Zklamala i dvojice Pavly Váňové Giorgione a Orbis Pictus, která se za distancí ukázkově "zastavila" a uzavřela doběh se ztrátou na zbylé pole.
 
Double Václava Janáčka, ocenění pro Jana Ráju
 
Navzdory vytrvalému dešti nabídl závěrečný mítink sezony v Chuchle Areně Praha kvalitní podívanou. Ve druhém vrcholu dne, dvojkovém Listopadovém handicapu na 1600 metrů, spolu bojovali domácí odchovanci. Čtyřletý Finios porazil o dvě délky osmiletého Tropical Bonda, třetí finišovala Lady Hortenzie.
 
"Tropical Bond s Honzou Rájou nám nedali nic zadarmo. Když jsem viděl, že se na nás začínají dotahovat, vzal jsem na Finiose bičík a to byla chyba. Bez bičíku bych vyhrál snadněji," podotkl  Václav Janáček, který slavil ve Velké Chuchli hned dvě vítězství.
 
Zmiňovaný Jan Rája byl během odpoledne oceněn za 500. rovinové vítězství kariéry, které získal v srpnu v Karlových Varech a stal se po Filipu Minaříkovi, Václavu Janáčkovi, Jiřím Palíkovi, Vlastimilu Smolíkovi a Josefu Šachovi teprve šestým žokejem české historie, jemuž se to podařilo. Z jezdců, kteří dlouhodobě nepůsobili v zahraničí, na tuto metu před Rájou dosáhly jen legendy Smolík a Šach.
 
"Mám radost a cítím velké zadostiučinění. Promítl jsem si celý ten žokejský život, který jsem prožil. Jezdím dostihy 32 let. Když jsem šel do učení ve Velké Chuchli, chtěl jsem být žokejem, ale nikdy by mě nenapadlo, že to dotáhnu tak daleko. To byl jen sen, napodobit ty chlapy, kteří mě učili jezdit a na které jsem se díval v televizi. Děkuju," řekl Jan Rája v rámci ceremoniálu.
 
Florian: Titul šampiona nebyl nic snadného
 
Před závěrečnými dostihy se hodně skloňoval souboj o rovinový šampionát mezi Adamem Florianem a Janem Vernerem, ale ani jeden ze dvou vedoucích jezdců další vítězství nepřidal. Titul šampiona - a premiérově také dřevěný bičík a pamětní stříbrnou medaili Jockey Clubu ČR - tak na slavnostním ceremoniálu "Den šampionů" po skončení dostihů převzal Adam Florian, který vstupoval do soboty s náskokem tří bodů.
 
"V průběžném pořadí šampionátu jsem sice vedl už od léta, ale vůbec to nebylo jednoduché. Honza Verner mi hodně šlapal na paty a mám radost, že jsem to nakonec urval," radoval se Adam Florian, který se letos těšil také z prvního jedničkového vítězství kariéry a zisku žokejského titulu.
 
 
"Jsem rád i za vicešampiona. Dnes jsem do toho ještě dal všechno, po dostizích mě bolí záda, ale nedá se nic dělat," poznamenal Jan Verner. Za třetího Davida Lišku, který na obhajobu titulu nedosáhl kvůli zářijovému zranění a říjnovému odjezdu do Dubaje, převzal cenu trenér Václav Luka.
 
Posledním vítězem cvalové sezony se krátce po 15. hodině stal tříletý valach Shedir pod Michaelou Musialovou. Triumf 50 kilogramy zatíženého tmavého hnědáka ze stáje MUDr. Evy Nieslanikové promluvil do konečného pořadí trenérského šampionátu - Miroslav Nieslanik se díky němu a dvouleté Sylvianě posunul na třetí místo za Helenu Vocáskovou a Václava Luku.
 
 

Ze zahraničí

 
Za bohaté účasti českých koní proběhl nedělní mítink ve francouzském Nancy. V Prix Serge Thanry (5000 m, 17 000 eur) běželi hned dva účastníci letošní Velké pardubické a oba skončili na dotovaných místech. Tempař Bridgeur pod Jaroslavem Myškem sice zahájil nezvykle v zadní části pole, ale už v první třetině dostihu se přesunul na špici, diktoval tempo a v závěru uhájil třetí příčku necelých 6 délek za vítězem. Talenta držel Josef Bartoš na chvostu pole, v posledním oblouku si začal zlepšovat pozici a přišel se solidní koncovkou, která stačila na čtvrté místo, 7 délek za Bridgeurem.
 
Na dotaci dosáhli i tříletý Nemo z DS Pegas, který pod Milanem Zatloukalem doběhl pátý v prodejním dostihu na 1950 metrů, a o dva roky starší Emagoul. Reprezentant Aleše Jerieho bral v sedle s Jaroslavem Myškou vzdálené páté místo v Prix Rene Couetil (4500 m, 20 000 eur).
 
Pětiletý Fulmine Luna ze stáje Challenger Horse triumfoval v Magdeburku. Valach z tréninku Tomáše Duchoně v sobotu pod amatérkou Böhlerovou po tuhém boji o hlavu zdolal polokrevnou klisnu Shannen a získal čtyřkový handicap na 2050 metrů.
 
Pavel Složil mladší vyhrál v Krefeldu na populárním Wutzelmannovi Herbert Cohn Gedächtnis-Jagdrennen (3900 m, 10 000 eur). Devítiletý valach majitele V. F. Schleusnera porazil zadrženě o 4 1/4 délky stájového kolegu Apoleona, kterého jel Thomas Boyer. Čtvrté letošní vítězství na německé půdě Složilovi vyneslo titul šampiona překážkových jezdců, když o jeden úspěch předstihl dosud vedoucího Jana Faltejska, jenž tamní statistice kraloval loni.
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE