reklama 11B

Cílová fotografie a potrestaný Dettori. Melbourne Cup vyhráli domácí

ikonka

Domácí odchovanec Vow And Declare s žokejem Craigem Williamsem ovládl těsný doběh letošního Melbourne Cupu. Frankie Dettori byl v sedle Mastera Of Reality blízko vytouženému vítězství, nakonec byl dodatečně přesunut na čtvrté místo.
05.11.2019 10:16  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
Drama do posledních metrů a první domácí úspěch po třech letech nabídl v úterý ráno středoevropského času nejslavnější australský dostih. O vítězi Melbourne Cupu (Gr.1, 3200 m, 8 milionů AUD) rozhodovala cílová kamera, která přisoudila těsný triumf valachovi Vow And Declare. Výrok rozhodčích zněl "hlava - nos - hlava".
 
V sedle čtyřletého ryzáka se ze svého prvního triumfu v Melbourne Cupu na sedmnáctý pokus radoval zkušený žokej Craig Williams, premiérový úspěch to byl také pro trenéra Dannyho O’Briena. Syn gr.1 vítěze Declaration Of War odskakoval s kursem 10:1.
 
Hořký den prožil ve Flemington Parku Frankie Dettori. 48letý žokej absolvoval v sedle čtyřletého Master Of Reality z tréninku Josepha O’Briena ideální dostih a v cílové rovině sahal po vítězství, které mu uniká už 26 let. Už se zdálo, že se přes u bariéry jdoucího Vow And Declare dostane. O zhoupnutí hlavy však prohrál. "Chce se mi brečet," řekl Dettori po doběhu.
 
To ale ještě netušil, že poslední slovo budou mít rozhodčí. Ti Master Of Reality po protestu ex offo dodatečně přesunuli na čtvrté místo a Dettoriho potrestali odnětím licence na 8 dní, neboť ho vyhodnotili jako viníka skrumáže z posledních metrů, kdy se zúžil prostor dalšímu Evropanovi Il Paradiso.
 

Čtěte také: Pocta třem osobnostem. Odešli Jiří Spiess, Jiří Špaček a Milan Míček

 
Na druhé místo se tak posunul loni třetí Prince Of Arran z britského tréninku Charlieho Fellowese a pomyslný bronz bral Il Paradiso v barvách Coomoru.
 
Dettori naposledy z Melbourne odjížděl s trestem před čtyřmi lety, kdy rovněž projel cílem na druhém místě s Max Dynamite a za nebezpečnou jízdu byl potrestán měsíčním distancem a pokutou 20 000 australských dolarů.
 
Vow And Declare i Master Of Reality absolvovali dostih z předních pozic a profitovali z pomalejšího vstupního tempa. Při prvním probíhání kolem tribun dokonce vedli, střední pasáž dostihu strávili blízko špici.
 
V posledních 100 metrech se odmítl vzdát
 
Pro australského odchovance Vow And Declare byl Melbourne Cup čtvrtým vítězstvím z devíti startů. Už jako tříletý byl úspěšný v grupě 3 a listed, výrazně na sebe upozornil i druhou příčkou v Queensland Derby (Gr.1).
 
Do podzimu vstoupil čtvrtým místem v Turnbull Stakes (Gr.1) a před třemi týdny o délku podlehl japonskému Mer De Glace v Caulfield Cupu (Gr.1).
 
 
"Mám štěstí, že jsem ho dnes mohl jezdit. Je skvělé být spojen s tak skvělým koněm. O Melbourne Cupu jsem snil už od dětství a ted je to tady. Chci poděkovat všem lidem, kteří dnes přišli na závodiště, i díky nim je tento dostih stále tak výjimečný," prohlásil Craig Williams.
 
"Vow And Declare je obrovský bojovník, posledních 100 metrů se prostě odmítal vzdát," řekl trenér Danny O’Brien, který není nijak příbuzný s irským dostihovým klanem.
 
Jméno vítězného koně v překladu znamená "slibuji a prohlašují" a ryzák ho dostal po otci svého chovatele a spolumajitele Paula Lanskeyho. "Táta se vždy vrátil z hospody a řekl mámě: Slibuji a prohlašuji, že jsem měl jen pár piv," smál se v úterý Lanskey.
 
Pro pořadatele Melbourne Cupu znamenalo dobrou zprávu nejen vítězství australského koně, ale i fakt, že po sérii fatálních zranění z předchozích ročníků a s tím souvisejícím mediálním tlakem letos nedošlo k utracení žádného koně. Poslední Rostropovich nicméně v dostihu zchroml a veterinář později konstatoval stresovou frakturu pánve.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE