reklama 11B

Stavba parkurů mě vždy zajímala, říká Cabral. Letos dorazí do Olomouce

ikonka

Bernardo Costa Cabral patří mezi elitní stavitele parkurových kurzů. V letošním roce dostal pozvání na Světový pohár J&T Banka CSI3*-W Olomouc, který se uskuteční v druhé polovině června. „Těším se, až poznám české jezdce,“ uvedl.
15.03.2022 12:10  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Pořadatelům Světového poháru J&T Banka CSI3*-W Olomouc se pro letošní ročník, který se koná ve dnech 22. až 26. června, podařilo získat další výraznou tvář. Úlohy stavitele parkurů, jež je pro úspěch mítinku jedna z klíčových, se ujme Bernardo Costa Cabral. Sedmačtyřicetiletý Portugalec je stavitelem s nejvyšší čtyřhvězdovou kvalifikací Mezinárodní jezdecké federace (FEI). Sám od devíti let jezdil na koni a závodil, ale brzy se odklonil právě k práci stavitele. 
 
„Od té doby, co jsem byl juniorský jezdec, mě stavba parkurů moc zajímala. Příprava kurzů mi připadala velmi atraktivní. Velký vliv na mě měl stavitel Bob Ellis. Když začal jezdit do Portugalska, bylo mi čtrnáct let,“ vzpomíná Bernardo Costa Cabral. Za svou kariéru připravil parkury v mnoha zemích světa. Zmínit můžeme třeba Spojené státy americké, Kanadu, Spojené arabské emiráty, Velkou Británii, Španělsko, Polsko nebo samozřejmě domovské Portugalsko. Závodů, na nichž se jako stavitel podílel, byly desítky. 
 
Bernardo absolvoval školení FEI v rámci olympijských her 2008 v Pekingu, respektive v Hong Kongu, i v roce 2012 v Londýně. Sám pak připravoval parkury pro olympiádu mládeže, kterou v roce 2018 hostilo Buenos Aires. Při práci v olomouckém Equine Sport Centru mu budou asistovat brazilský stavitel Leandro Balen, který je držitelem tříhvězdové kvalifikace. Pro organizátora olomouckých závodů, jež jsou zařazeny do seriálu Světového poháru, pracuje každoročně také Robert Smékal, který jako asistent hlavního stavitele nebude chybět ani letos. „Změny course designerů v Olomouci vnímám pozitivně. Já se na to dívám samozřejmě optikou stavitele. Pro mě je to paráda, jelikož pět dní v kuse jsem v úzkém kontaktu s některou z hvězd našeho oboru. Sleduji, jak se chová a jak přemýšlí nad jednotlivými kurzy,“ říká Robert Smékal.
 

Psali jsme: Světový pohár ve skocích bude opět v plné parádě, vzkazují z Olomouce

 
Nejraději prý vzpomíná na spolupráci s Olafem Petersenem, který byl do Olomouce pozván v letech 2014 až 2016. V roce 2017 ho nahradil Peter Schumacher, který se této role v Equine Sport Centru zhostil i v roce 2018. Speciální osobností pak byl v roce 2019 Ital Uliano Vezzani, s jehož prací se jezdci setkávají při prestižní sérii Global Champions. Oblíbený je mezi jezdeckou komunitou v České republice a na Slovensku Chorvat Eduard Petrovic. Ten byl stavitelem při CSI v Olomouci v roce 2020. Vloni pak na tento mítink zavítal irský stavitel Alan Wade. „Kromě Olafa moc rád vzpomínám na Uliana, a to i díky jeho naprosté bezprostřednosti. Olomoucké kolbiště, které je dost malé, dokázal opticky zvětšit. Ukázal, že se tam dají udělat i jiné nájezdy. Probíral jsem s ním i naprosté detaily, jako například, když postavil řadu skoků do oblouku. Ptal jsem se ho, proč byl jeden skok o deset centimetrů víc šikmo. Řekl, že když tam jezdci pojedou rovně, bude to pro ně širší a udělají spíš chybu. Když naopak vyjedou větší oblouk, nestihnou pravděpodobně čas a dostanou penalizaci. Opravu to bylo pro mě velmi poučné,“ prozradil Robert Smékal.
 
Letos bude mít tedy možnost se seznámit s Bernardem Costou Cabralem. „V České republice jsem ještě nikdy nebyl a moc se tam těším. Slyšel jsem o vaší zemi tolik skvělých věcí,“ lichotí Bernardo, který ani neměl ještě příležitost spolupracovat s nikým z České republiky. Seznámit se bude muset i s českými jezdci. „Osobně žádného neznám, ale viděl jsem jich pár již skákat na mých kurzech. Máte mnoho mladých talentů. Už se těším, až vaše jezdce uvidím jezdit a lépe je poznám,“ dodává Bernardo Costa Cabral.
 
Foto: poskytl Bernardo Costa Cabral



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE