reklama 11C

Šok jménem Beauty Approach. Nieslanikovi po dvou letech ovládli Oaks

ikonka

Nedělní Oaks holdingu Rabbit CZ se rýsovalo jako otevřený dostih, publikum v Karlových Varech přesto vidělo nečekaný doběh. Nenápadná Beauty Approach pod Davidem Liškou zaskočila soupeřky a zopakovala dva roky starý úspěch rodiny Nieslanikových.
06.08.2023 20:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Dokonalé překvapení přineslo nedělní Oaks holdingu Rabbit CZ v Karlových Varech. Čtvrtý klasický dostih sezony ukořistila na měkké dráze outsiderka Beauty Approach s Davidem Liškou. Ryzka majitelky MUDr. Evy Nieslanikové udržela o 3/4 délky za sebou mocně útočící To Ten Meters, třetí příčku si připsala dlouho vedoucí Willemine. Favoritka Shining Sky doběhla čtvrtá.

S kurzem 17:1 odskakující Beauty Approach navázala na dva roky staré vítězství své stájové kolegyně Giannah. Jejím největším letošním úspěchem přitom dosud bylo trojkové vítězství na 2200 metrů ve Slušovicích. Při předchozích dvou vystoupeních proti ročníkové elitě, v Jarní ceně klisen i přípravné Ceně Latiny, skončila mimo dotované pozice.

"My jsme ale věděli, že má potenciál a ve skrytu duše jsme doufali, že by to mohlo vyjít. Jen šlo o to, jestli se jí všechno optimálně sejde a porozumí si s žokejem," prohlásil trenér Miroslav Nieslanik, který během osmi klisniných startů vystřídal šest různých jezdců.

 

Čtěte také: V deštivé kvalifikaci na Velkou pardubickou byl nejrychlejší Sacamiro

 

Žokej David Liška po triumfu v Jarní ceně klisen zkompletoval letošní klasické double a celkově páté klasické vítězství. Oaks si připsal už před čtyřmi lety s Falcon Baby a ve sbírce mu chybí už jen úspěch v Českém derby.

"Abych řekl pravdu, ani já jsem to příliš nečekal. O to více si tohoto vítězství cením. Povedl se mi průběh a na konci se krásně rozešla. Dráha je dnes hluboká a nesmí se jet třetí stopou, jinak to klouže," konstatoval Liška ve vysílání České televize.

Jak se zrodil nečekaný výsledek

Kromě dešťů z předchozích hodin ovlivnilo výsledek Oaks i průměrné tempo, o které se postarala zimní královna Willemine. Martin Laube v jejím sedle si vybral prostřední stopu a nechal klisnu cválat, na protilehlé rovině však nikam nespěchal.

Půldruhé délky za dcerou šampionky sprinterů Waka Laury cválala To Ten Meters, favorizovaná Shining Sky se držela na průběžné třetí pozici před La Minosou. Liška usadil Beauty Approach na pátém místě u bariéry vedle vítězky pražské předzkoušky Riwetty.

Při vbíhání do cílové roviny se pole znatelně roztáhlo a do souboje o vítězství zasáhly v rychlém závěru jen klisny z předních pozic. Shining Sky však tentokrát nepředvedla takový odpich, jako v předchozích startech a nejvíce sil nakonec měla nejblíže bariéře jdoucí Beauty Approach.

Na druhém místě předvedla svou dosud nejlepší českou formu ve stínidlech běžící To Ten Meters, kterou trenér Konstantin Kobzarev po šestém místě v Letní ceně klisen poslal do dostihu nezvítězivších v německém Bad Harzburgu. Pozici nejlepší domácí odchovankyně uhájila Willemine, kromě Shining Sky se na tabuli vešla ještě Yonella. Zbylé dotace získaly Garmona a Riwetta.

Havelková raz-dva v Ceně Masise

Druhý jedničkový dostih odpoledne Cena Masise Renomia Agro pro dvouleté koně měl nepříjemnou předehru. Temperamentní Didier prorazil startovací box, zbavil se jezdkyně Ireny Štěrbové a dlouhé minuty se pohyboval po dráze, aniž by ho někdo dokázal odchytit. Velká část pole v té době již stála v boxech, kde strávila malou věčnost.

Nejlépe si se ztíženými podmínkami poradila dvojice svěřenkyň Martiny Havelkové. O 2 1/4 délky zvítězila podruhé startující tmavá hnědka Moraya ze stáje DS Kompresory - Kopřiva, kterou vedla samotná trenérka. Druhou příčku uhájila její tréninková kolegyně Serena Chope před River Dawn a favoritkou Francinette.

Chuchelská trenérka prožila v Karlových Varech úspěšné odpoledne, její druhou vítězkou byla čtyřletá bělka Lena v trojkové Ceně Jatky Český Brod na 1400 metrů. Outsiderka ze stáje www.martinahavelkova.com dokonale využila nízké nesené hmotnosti 51 kg a v napínavém závěru si poradila s finišujícími Fable a Fortem.

Havelková sahala na konci odpoledne dokonce po hattricku, když jejímu svěřenci Seasonymu chyběl k vítězství v Lázeňské míli Mikrop Čebín a.s. pouhý krk. Největší finiš však předvedl výborně běžící Zaukhan s Tomášem Lukáškem ze stáje Irsay. Třetí místem se po téměř tříleté přestávce připomněl někdejší vítěz Slovenského derby a držitel statusu blacktype koně Troop Commander.

Premiérový hattrick Tomáše Romana

Hlavním hrdinou rámcového programu byl ovšem slovenský amatér Tomáš Roman. Šestnáctiletý jezdec nasadil k velké sérii a zvítězil třikrát za sebou. Nejprve triumfoval v zahajovacím dostihu s favorizovaným Sadalbarim, poté nezaváhal ani s tříletou Perfect Kordulou a svůj první hattrick završil po trpělivé jízdě na nízko zatíženém Mariosovi.

Štěstí měl následně s Black Darkem, který se na protilehlé rovině zapletl s padající Bettsut, ale oba koně i jezdci vyvázli z nepříjemné situace bez zranění.

Kromě Leny a Mariose využila v neděli pérovou váhu i tříletá Carrera. Napajedelská odchovankyně ze stáje PMA Racing Syndicate v cílové rovině Ceny Mydlářky Benešov nasadila pod šampionkou Jiřinou Andrésovou k velkému finiši z posledního místa a těsně před cílem o délku minula vedoucí Achird. Rozdíl zatížení mezi oběma klisnami činil 16,5 kilogramu. Třetí doběhl Respekt.

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE