reklama 11D

Schlenderhan slaví devatenácté německé derby, Janáček vyhrál Oaks

ikonka

Tři evropská derby v rámci jedné neděle přinesla dramatické doběhy i historické zápisy. Německý hřebčín Schlenderhan slaví rekordní devatenácté vítězství v hamburském derby, Frankiemu Dettorimu úspěch v italské modré stuze těsně unikl.
12.07.2020 22:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Hnědák In Swoop se v neděli stal devatenáctým vítězem německého derby v barvách hřebčína Schlenderhan. Půl roku po rozpuštění soukromé tréninkové centrály majitele barona Georga von Ullmana hřebec triumfoval pod francouzskou vlajkou. Jeho současným trenérem je totiž Francis-Henri Graffard, který pravého bratra gr.1 vítěze Ita nasedlal žokeji Ronanu Thomasovi.
 
Před cestou do Hamburku absolvoval In Swoop jen dva letošní starty v Lyonu-Parilly. V květnu se na první pokus vyčlenil z řad nezvítězivších a posléze finišoval třetí v Prix Greffulhe (Gr.2). V devatenáctičlenném poli derby byl s kursem 147:10 pasován do druhého sledu a dlouho se zdálo, že tyto prognózy naplní.
 
Thomas ho v roztaženém poli vedl na zadní pozici mnoho délek od špice a na protilehlé rovině musel hřebce krátce upozornit, že jde do tuhého. V cílové rovině přišel In Swoop s velkým závěrem, připomínajícím své rodiče - vítěze derby z roku 2007 Adlerfluga a klasickou vítězku Iotu. Zvítězil jistě o 3/4 délky před dalším Adlerflugovým synem Torquatorem Tassem a aktivním Grocer Jackem.
 

Čtěte také: Manoamano změřil síly s grupovými sprintery, Sparkle Shout potěšila

 
"Je to talentovaný, i když občas trochu líný kůň. Má velký potenciál, bude se start od startu zlepšovat," řekl o vítězi Thomas.
 
Favorit Wonderful Moon, s nímž Andrasch Starke usiloval o své osmé vítězství v německém derby a vyrovnání historického rekordu Gerharda Streita, měl ideální průběh a na distanci zaútočil ve vnější stopě, ale nakonec dosáhl jen na šesté místo. "V závěru jsem už věděl, že je to na něj příliš dlouhé. Ale takové jsou dostihy, nedá se nic dělat," poznamenal Starke.
 
Dettori těsně poražen v Derby Italiano
 
Derby se v neděli běželo ještě ve dvou dalších evropských zemích. V Derby Italiano, kam byl původně přihlášen i český Shamalann, sahal po vítězství Frankie Dettori na britském King’s Caperovi. V cíli ho ale nakonec o nos předstihl domácí Tuscan Gaze pod Carlem Fiocchim. Reprezentant stáje Mag Horse Racing SRL je synem Galilea a odchovancem Coolmoru. První dva starty kariéry loni v listopadu a letos v červnu vyhrál ještě jako svěřenec Johna Gosdena.
 
Na madridském závodišti La Zarzuela bojoval Tomáš Lukášek o úspěch v Gran Premio Villapadierna - Derby Espaňol (2400 m, 30 600 eur). Vedoucí muž letošní české statistiky dojel na německém odchovanci Royal Dancerovi třetí, 2 3/4 délky za vítězem Abu.
 
O půl hodiny dříve si šampion Václav Janáček připsal španělské Oaks Gran Premio Beamonte (2400 m, 30 600 eur) s Navií. Jedna z pětice svěřenkyň Guillerma Aizkorrety o půl délky porazila Tarantelu, třetí doběhla Hardpia.
 
 

Krátce z turfu

 
Jiří Palík a Daniel Vyhnálek získali hattrick na nedělním mítinku v Bratislavě. Jedno z trojice Palíkových vítězství se zrodilo ve dvojkovém Memoriálu Karola Firbasa (1700 m) s někdejším Koněm roku Kilwordem, který o hlavu zdolal Lady Mazie. Ve steeplechase Ceně přátel slovenských dostihů na 3600 metrů dominoval zadrženě o 10 délek osmiletý Lilfast s Lukášem Matuským.
 
Zanini s Josefem Bartošem vybojovali třetí místo ve francouzském Vittelu. Sedmiletý hnědák Scuderie Aichner SRL ztrácel v Prix Maurice du Coetlosquet (3800 m, 16 000 eur) osm délek na vítěze Tyzeffa.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE