reklama 11A

S medailistkou ZJP 2018 Denisou Vegrichtovou

ikonka

Pravidelnou účastnicí skokové části Zimního jezdeckého poháru je Denisa Vegrichtová, která dosáhla na medailovou pozici také v roce 2018, a to přímo na vítězství v malé túře. Přinášíme její vzpomínky na uplynulou sezonu a plány na tu nadcházející…
29.12.2018 11:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Jak vzpomínáte na předešlý ročník Zimního jezdeckého poháru 2018? Byl pro vás v něčem jiný?

Já na všechny předešlé ročníky vzpomínám velice kladně. Každoročně si tyto závody užívám a ráda se na ně vracím. Největší změna se pro mě odehrála při Jezdeckém festivalu v Lysé. Byla to první sezona bez mého nejbližšího koně Artuše. Při Jezdeckém festivalu mám již takovou tradici, že si vždy zajedu i drezurní úlohu, jenže tentokrát mě absence Artuše zaskočila a na poslední chvíli jsem secvičila kür s Titanem. Doufám, že letos se zvládnu připravit dříve než týden před závodem.

 

Jak jako jezdec oceňujete, že jsou v České republice tyto halové závody?

Halové závody rozhodně oceňuji. Mně se hodí, že na ta první kola beru svoje "B" koně, na ta další už i ty lepší. Celkově závody zařazujeme do zimní přípravy na venkovní sezónu, kde se proježděnost z haly mnohdy hodí.

 

Jak se vám líbí systém střídání skokových a vozatajských závodů? Máte čas sledovat dění v jiných disciplínách – třeba přes zimu zmíněné vozatajské soutěže?

Rozhodně je to milé zpestření. Jak jsem již nakousla, líbí se mi hlavně střídání sedlových disciplín při Jezdeckém festivalu – možná proto, že to mám možnost i vyzkoušet.

 

Jaká byla motivace k vaší účasti v loňském seriálu?

Musím přiznat, že to je každoročně stejné. Začínám tím, že připravuji koně na venkovní sezonu a končím tím, že chci vyhrát.

 

Podařilo se pak stejně úspěšně navázat na venkovní sezonu?

Asi ano. Celý rok pro mě byl dost hektický, ale při zpětném pohledu myslím, že to byla moje zatím nejúspěšnější sezona.

 

V roce 2019 se bude konat Jezdecký festival spojený s finálovým závodem Zimního jezdeckého poháru nově v Královicích u Slaného. Jak tuto změnu vnímáte? Litujete, že již nebude probíhat v netradičních prostorách lysolabského výstaviště, nebo naopak vítáte to, že se bude soutěžit v jezdeckém areálu?

Upřímně mě to trochu zklamalo. Areál v Královicích má sice velice dobré zázemí pro koně i jezdce, ale trochu se obávám, že zde nebude atmosféra, která vždy panovala na výstavišti. A právě ta tomu dodávala něco navíc.

 

Počítáte s pravidelnou účastí v Zimním jezdeckém poháru i v sezoně 2019? Máte již přesnější plány i na venkovní sezonu 2019?

Určitě bych se chtěla účastnit kol Českého skokového poháru, MČR, KMK, a pokud budou koně připravení a v kondici již na začátku roku, určitě i Zimního jezdeckého poháru.

 

Berete Zimní jezdecký pohár více jako přípravu na venkovní sezonu, nebo tento seriál již patří mezi sportovně významnou součást jezdeckého kalendáře?

Jak jsem již psala, ze začátku ho vždy beru jako přípravu, jak se ale blíží finále, začíná mít i sportovní nádech.

 

Podle čeho se rozhodujete, kterých závodů se zúčastníte? Jak byste seřadila dle důležitosti: zázemí areálu, povrch kolbiště, kvalita organizace, stavitel kurzů, počasí, vzdálenost od vaší domovské stáje?

Zázemí areálu, povrch kolbiště, stavitel kurzů, kvalita organizace, vzdálenost od domovské stáje, počasí

 

Hraje roli i skutečnost, že jsou závody součástí nějakého seriálu, nebo to pro vás není rozhodující?

Já se kromě U25 při ČSP na body v seriálových žebříčkách po prvních kolech nedívám. Většinou mě to dokonce i mile překvapí, když jsem někde mezi první pětkou. Poté už mi zbývá jenom zabrat a dosáhnout na co nejlepší umístění.

 

Již tušíte, s kterými koňmi bychom vás mohli při Zimním jezdeckém poháru vidět?

To si myslím, že je ještě daleko. Můžu hádat, že s Jokerem, Turbem, Gormitem. Na pozdějším kolem s Violett a Titanem, možná s Triankou.

 

Jak se budete připravovat na první závody 2019? Účastníte se i nějakých soustředění, nebo trénujete pouze v domovských podmínkách?

Každoročně jsem se účastnila SCM, tohle je první zima, kdy se připravuji pouze doma. Věnuji se ale i trénování a především škole.

 

Je vaším cílem obhájit seriálové vítězství z roku 2018?

Cílem bych to asi úplně nenazvala. Rozhodně by to ale byl příjemný vstup a motivace na venkovní sezonu.

 

Máte nějaká doporučení pro pořadatele Zimního jezdeckého poháru, na co by v přípravách neměli určitě zapomenout, případně co by pro vás byla vítaná změna?

Já bych asi nic moc neměnila. Změna bude v místě konání finále, tak uvidíme, jak moc příjemná.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE