reklama 11D

S medailistkou ZJP ČJF 2018 Kristýnou Kalibánovou

ikonka

V roce 2018 se poprvé uskutečnila v rámci Zimního jezdeckého poháru ČJF také túra pro pony jezdce. Jednou z úspěšných účastnic v rámci této kategorie byla i Kristýna Kalibánová, která se i nadcházejícího ročníku určitě zúčastní…
27.12.2018 13:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jak vzpomínáte na předešlý ročník Zimního jezdeckého poháru 2018? Byl pro vás v něčem jiný?

V minulém roce jsem nasbírala v průběhu celého zimního poháru mnoho užitečných zkušeností a jsem ráda, že jsem se dostala mezi tři nejlépe umístěné. Rozdíl byl pro mě v tom, že jsem nikdy takového umístění nedosáhla.

 

Jak jako jezdec oceňujete, že jsou v České republice tyto halové závody?

Pro mě je to skvělá příprava na venkovní sezónu. Hlavně kvůli menšímu prostoru se musím více soustředit a pro začátek sezóny je to výborný start pro mě i pro koně.

 

Jak se vám líbí systém střídání skokových a vozatajských závodů? Máte čas sledovat dění v jiných disciplínách – třeba přes zimu zmíněné vozatajské soutěže?

Vyhovuje mi to, protože máme delší čas na přípravu do dalšího kola závodu, ale ostatní disciplíny nemám čas kvůli trénování sledovat. Když je čas a je vypsána vozatajská soutěž pro děti, jedu pomáhat svému stájovému kolegovi Ferdovi Ritterovi.

 

Jaká byla motivace k vaší účasti v loňském seriálu?

U nás na jízdárně nemáme halu, takže je to pro mě hlavně možnost, jak trénovat v zimě a připravit koně na začátek sezóny. Byla to pro mě také nová zkušenost závodit s mladým koněm, jelikož to byla jeho první závodní sezóna. Pokud se nám daří a ještě přivezeme nějaké dobré umístění, je to krásný bonus.

 

Podařilo se pak stejně úspěšně navázat na venkovní sezonu?

Zúčastnila jsem se dalších dvou seriálů, kde jsem celkově skončila na prvním a třetím místě. Dále jsem se účastnila mnoha venkovních závodů, kde jsem také měla dobrá umístění. Poprvé v letošním roce jsem se zúčastnila MČR pony. Byla to pro mě skvělá zkušenost a jsem moc ráda, že jsem měla možnost se zúčastnit.

 

V roce 2019 se bude konat Jezdecký festival spojený s finálovým závodem Zimního jezdeckého poháru nově v Královicích u Slaného. Jak tuto změnu vnímáte? Litujete, že již nebude probíhat v netradičních prostorách lysolabského výstaviště, nebo naopak vítáte to, že se bude soutěžit v jezdeckém areálu?

Pro mě to bude lepší, hlavně z důvodu jiné organizace a klidnějšího prostředí pro závodníky. Také opracoviště bude mnohem lepší.

           

Počítáte s pravidelnou účastí v Zimním jezdeckém poháru i v sezoně 2019? Máte již plán přesnější plány i na venkovní sezonu 2019?

Ano, určitě bych se chtěla příští rok zúčastnit každého kola Zimního jezdeckého poháru 2019. I minulý rok jsem jela každé kolo. Mám v plánu si udělat opět kvalifikaci na MČR pony a potom se podle příležitosti účastnit venkovních závodů. Zatím nic jiného naplánovaného nemám.

 

Berete Zimní jezdecký pohár více jako přípravu na venkovní sezonu, nebo tento seriál již patří mezi sportovně významné části jezdeckého kalendáře?

Zimního jezdeckého poháru se budu účastnit již třetím rokem. Takže to spíš beru už jako významnou součást mého jezdeckého kalendáře a ideální přípravu na celou sezónu.

 

Podle čeho se rozhodujete, kterých závodů se zúčastníte? Jak byste seřadila dle důležitosti: zázemí areálu, povrch kolbiště, kvalita organizace, stavitel kurzů, počasí, vzdálenost od vaší domovské stáje?

Hodně mi záleží na povrchu kolbiště. A také mám ráda, když kurz parkuru je složitější a kvalitně postavený. Na vzdálenosti od domovské stáje mi tolik nezáleží.

 

Hraje roli i skutečnost, že jsou závody součástí nějakého seriálu, nebo to pro vás není rozhodující?

Seriály mě baví, je to zábavné a taky trochu napínavé. Takže ano, je to pro mě důležité.

 

Již tušíte, s kterými koňmi bychom vás mohli při Zimním jezdeckém poháru vidět?

Ano, příštího Zimního poháru bych se chtěla zúčastnit se třemi koňmi. Opět s Dollom I Want You, Norman 3 a poprvé s Maesnewydd Grand Slam.

 

Jak se budete připravovat na první závody 2019? Účastníte se i nějakých soustředění, nebo trénujete pouze v domovských podmínkách?

Mám v plánu se nějakého soustředění zúčastnit. Potom budu jezdit trénovat někam do haly a jinak se budu připravovat doma.

 

Je vaším cílem obhájit medailové umístění z roku 2018?

Budu se snažit dosáhnout co nejlepších výsledků.

 

Máte nějaká doporučení pro pořadatele Zimního jezdeckého poháru, na co by v přípravách neměli určitě zapomenout, příp. co by pro vás byla vítaná změna?

Myslím, že průběh celého seriálu byl vždy dobře a profesionálně připraven. Mám jen doporučení pro jezdce: nezapomeňte si teplé spodní prádlo.

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE