reklama 11B

Radek Koplík o vítězi Rakouského derby: Divím se, že nesežral věnec

ikonka

Bělouš Silver Seam a Radek Koplík se v neděli stali překvapivými vítězi derby v rakouském Ebreichsdorfu. Polobratr Subway Dancera porazil trojici soupeřů téměř stylem start-cíl a žokej věří, že to zdaleka nebylo jeho poslední slovo.
16.09.2019 17:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Už vypadal poražen, ale v krátké cílové rovině závodiště Ebreichsdorf se Radkovi Koplíkovi znovu podařilo bělouše Silver Seama rozhýbat a dotlačit hřebce stáje MS Racing k těsnému vítězství v Rakouském derby (2200 m, 20 000 eur).
 
Při projíždění cílem žokejova ruka vystřelila nahoru. "Derby jsem kdysi vyhrál už v Bratislavě, ale tohle bylo zase jiné. Radoval jsem se asi stejně, jak bych se těšil v Praze. Hlavně z toho, že se to povedlo," konstatoval Koplík den po doběhu.
 
Poté, co maďarská Tanzanyia s Tomášem Lukáškem nevstoupila do startovacích boxů, se už tak nepočetné startovní pole zúžilo na čtveřici aktérů z Německa, Česka a Slovenska. Jako by měl dostih se 150letou tradicí ve zkratce vyjádřit zmar současného rakouského turfu.
 
"Předpokládal jsem, že budou vodit Němci nebo případně Tomáš Lukášek. Před boxy mi ale Jaromír Šafář říkal, že Němci půjdou zezadu a on také nemůže jít na špici. Tak jsem si řekl, že stejně nemám co ztratit a případně se tempa chopím sám," vyprávěl Koplík.
 

Čtěte také: Famous Valley pojedenácté. Vrchol její kariéry se změnil v procházku

 
Na polobratrovi Koně roku 2018 Subway Dancerovi udal falešné tempo a po očku sledoval, co na to řeknou italští žokejové na dvojici německých koní. Jediný český účastník měl na špici klid a až do konce protilehlé roviny se zdálo, že si bude moci Koplík zrežírovat dostih zcela dle přání.
 
V posledním oblouku se však na něj dotáhl slovenský Cody pod Jaromírem Šafářem a šel přes něj. "Jak mě Jára při vbíhání do cílové roviny předběhl, myslel jsem, že je rozhodnuto. Už jsem si říkal, že budu zase za blbce, že jsem jim to odvodil, ale hřebec zničehonic začal zrychlovat a znovu zapnul. Na to, jak je stále ještě zelený, nádherně zabojoval," liboval si Koplík.
 
Nechtělo se mu ani obejít paddock
 
Pro Silver Seama bylo rakouské vítězství teprve druhým startem v českém tréninku. Jako svěřenec Zdena Koplíka si odbyl debut v polovině srpna v Deauville, kam cestoval spolu se svým slavným sourozencem.
 
Zatímco Subway Dancer skončil čtvrtý v grupě 3 Prix Gontaut-Biron - Hong Kong Jockey Club, nezkušeně působící Silver Seam se v classe 3 na 1900 metrů nedostal ze vzdáleného posledního místa.
 
Když rodina Jalových o měsíc dříve syna hřebce Dark Angel kupovala v Deauville za 29 000 eur, měl na kontě tři letošní starty v tréninku Jeana-Clauda Rougeta. Vytěžil z nich druhé místo v Tarbes, třetí příčku v Daxu a handicap 34,5.
 
"I v Ebreichsdorfu bylo vidět, že je to stále ještě takové děcko. Naši soupeři chodili před dostihem pod pěnou, zatímco suchého Silver Seama táhla v paddocku holčina za sebou a málem ho nemohla přimět, aby obešel dokola paddock," smál se Koplík.
 
"Je to prostě lenoch. Ve zkušebním cvalu jsem ho musel trochu probrat, aby vůbec cválal. Byl jsem rád, že jsem se dostal k boxům. Ani po dostihu se nenechal ničím vyvést z míry. Brácha běžel rychle sedlat Ultimate Fighta do dalšío dostihu a Silver Seamovi zůstal kolem krku věnec. Bylo mu to úplně jedno a skoro se divím, že ten věnec cestou do stáje nesežral," dodal.
 
Ve stopách hvězdného polobratra?
 
Třebaže rreálná sportovní hodnota nedělního úspěchu je omezená, podle Radka Koplíka v hřebcově výkonu probleskly náznaky velkého talentu. Zejména v cílové rovině se neubránil srovnání s běloušovým polobratrem Subway Dancerem.
 
"Vypadají sice každý jinak, ale dostihově si v něčem podobní jsou. Pro oba platí, že můžou jít zepředu i zezadu, v dostihu se nehecují a cestou domů zvládnou ještě zabojovat. Pro jezdce to znamená, že může v klidu reagovat na situaci v dostihu," popisoval Koplík.
 

Foto: Váňa zářil v sedle na Křivoklátu. Při halali porazil i "lišku"

 
"Silver Seam má všechno teprve před sebou. Je teprve tříletý, i Subway Dancer začínal až ve čtyřech letech. Jsem přesvědčený, že z něj bude dobrý kůň. Jen musí dozrát. V Ebreichsdorfu jsme měli trochu štěstí a běželo málo koní, ale věřím, že se bude dál zvedat," poznamenal.
 
Výprava z Malé Vísky na Berounsku vyrážela do Rakouska ve čtyři hodiny ráno a za volantem se vystřídali trenér i žokej.
 
"Musím říct, že atmosféra na závodišti mě příjemně překvapila, bylo tam množství lidí i stánků. Počet diváků se těžko odhaduje, ale hlediště bylo zaplněné. V doprovodném programu byl třeba dostih velbloudů nebo miniklusáků. Na to, že se v Rakousku běhá jen jednou za rok, se jim den vydařil. I dráha byla vzhledem k okolnostem připravená dobře," uzavřel Koplík.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE