reklama 11C

Foto: Váňa zářil v sedle na Křivoklátu. Při halali porazil i "lišku"

ikonka

Na hrad Křivoklát přijel v roli mastera a své početné příznivce nezklamal. Josef Váňa byl hlavní hvězdou lovecké jízdy v rámci Mysliveckých slavností svatého Eustacha a po halali stihl početné návštěvníky naladit na letošní Velkou pardubickou.
16.09.2019 10:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Tři roky od své zatím poslední účasti v dostihu se Josef Váňa ukázal v sedle při sobotní lovecké jízdě na hradě Křivoklát. Osminásobný vítěz Velké pardubické se zhostil role mastera v rámci připomenutí 120 let od smrti jednoho ze tří zakladatelů nejslavnějšího tuzemského překážkového dostihu Emila Fürstenberga, která proběhla v rámci Mysliveckých slavnosti svatého Eustacha.
 
"Bylo to příjemné, zdejší terény jsou výborné," pochvaloval si Váňa, který jel v sedle patnáctiletého Elegant Devila. Roli lišky převzala na Křivoklátu valachova někdejší trenérka Tamara Křídlová, která se vyhoupla na sedmiletého ryzáka Apenina.
 
Dvojice plnokrevníků v pětičlenném poli spolu svedla souboj při závěrečném halali. Těsný finiš mezi smrčky na louce nedaleko hradu ovládl podle očekávání Váňa s desetinásobným vítězem Elegant Devilem, který se už v ruchu zaplněného hradního nádvoří rozpomínal na svou dostihovou kariéru.
 
Princ Emil Fürstenberg (1825 - 1899) byl nejen majitelem křivoklátského panství, ale v 70. letech 19. století také respektovaným masterem pardubické parforsní společnosti. Spolu s Maxmilianem Ugartem a Oktaviánem Kinským vytyčil v roce 1874 kurs Velké pardubické. Při prvním ročníku zasedl mezi rozhodčími a zároveň byl majitelem druhého koně v cíli Fantascy.
 
Traduje se, že to byl právě Fürstenberg, kdo o několik let později patřil k hlavním odpůrcům dnešního Taxisova příkopu a že právě k němu mluvil Egon Thurn-Taxis, když pronesl legendární výrok "My to pánové už skákat nebudeme".
 
O Velké pardubické byla řeč i v rámci závěrečného vyhodnocení lovecké jízdy. Josef Váňa návštěvníkům řekl, že předloňský vítěz Velké pardubické No Time To Lose laboruje se zdravím. "Je tedy otázka, zda Jan Kratochvíl ve Velké nepojede spíše Mazhilise. Josef Bartoš má Theophilose, Jiří Kousek Ange Guardiana a na Zarifa jsme se dohodli s Thomasem Boyerem," řekl Váňa z pódia.
 
Lovecká jízda na Křivoklátu však nebyla jedinou příležitostí, kdy se 66letý Váňa letos veřejně vyhoupl do sedla. V sobotu 28. září by se měl zúčastnit dostihu osobností v rámci Evropského poháru žokejů.
 
"Jak vidím své šance? Všechno záleží na tom, jakého budu mít koně. Na dobrém koni umí vyhrát každý," prohlásil Váňa.
 
Prohlédněte si snímky z lovecké jízdy na Křivoklátu. Fotogalerii lze zobrazit kliknutím na snímek nad článkem.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE