reklama 11D

Famous Valley pojedenácté. Vrchol její kariéry se změnil v procházku

ikonka

Nezvyklá kariéra hnědky Famous Valley nabírá na obrátkách. Její jedenácté vítězství za sebou ve Zlatém poháru EŽ Praha se neslo ve znamení superlativů. Největší náskok i časový rekord potvrdily, že sériová vítězka má stále rezervy a nespornou třídu.
15.09.2019 22:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Na jeden krátký okamžik se zdálo, že pětiletá Famous Valley bude muset ve Zlatém poháru EŽ Praha o jedenácté vítězství za sebou bojovat. Ale byl to jen prchavý moment v posledním oblouku.
 
"U Lahovic jsem si říkal, že nás čeká velký souboj, protože Slivka má dobrý konec. Jenže na začátku cílové roviny jsem se ohlédl a Slivka už byla několik délek za námi. Skoro jsem tomu nemohl uvěřit. Famous Valley ale dál zrychlovala," kroutil po doběhu hlavou Pavel Složil mladší.
 
Klisna v barvách majitele Stanislava Chudáčka v závěru 4200 metrů dlouhé tratě výrazně odskočila a slavila zadržené vítězství o patnáct délek. Druhá doběhla Slivka před Misterem Westminsterem.
 
Osmiletý Polo Rouge, francouzský import stáje Pegas, na sebe upozornil hlavně v prvním okruhu, ve kterém udal velmi rychlé tempo a Jakub Spáčil měl plné ruce práce, aby hnědáka usměrnil na skocích. V posledních stovkách metrů ale zeslábl a cílem proběhl s mnohadélkovou ztrátou na čtvrtém místě.
 
Právě jeho zásluhou však Famous Valley posunula časový rekord dostihu na 4:56,25 minuty. 
 
Jestliže se až dosud o svěřenkyni Heleny Vocáskové mluvilo jako o jednom z nejšikovněji menežovaných koní v republice, je nejvyšší čas, aby podobné hlavy utichly. Famous Valley je po neděli jedničkovou vítězkou na rovině i proutěných překážkách, a to naprosto oprávněně. Zlatý pohár snesl navzdory malému šestičlennému poli vysoká měřítka. V kariéře klisny je paradoxně přinesl nejsuverénnější výkon a největší náskok.
 
Centrála Němčice si v rámci nedělního mítinku ve Velké Chuchli připsala dvě vítězství, stejně jako Václav Luka mladší. Dvakrát slavil i žokej Jan Verner, který se měsíc a půl před koncem sezony zdá být hlavním vyzyvatelem Adama Floriana v boji o šampionát.
 
 

Desetkrát z víkendu

 
Žokej Radek Koplík se dočkal vítězství v derby! S běloušem Silver Seamem, polobratrem Koně roku Subway Dancera, triumfoval v Rakouském derby (2200 m, 20 000 eur) na závodišti Ebreichsdorf. Dostihu se 151letou tradicí se letos zúčastnili jen čtyři koně. Svěřenec Zdena Koplíka v barvách stáje MS Racing Moniky Jalové Kelnarové ve finiši o půl délky porazil Codyho s Jaromírem Šafářem.
 
Ebreichsdorf viděl návrat dvou tříletých rekonvalescentů v dostihu na 2000 metrů. Zatímco Big Ben finišoval třetí, zimní favorit King Archie doběh uzavřel na vzdáleném sedmém místě.
 
Vedoucí muž českého šampionátu Adam Florian "řádil" v Bratislavě. Z šesti startů slavil čtyři vítězství v pořadí Chilli Chocolate, Eyes On You, Van Damme a s dvouletou Eternity v 16. Velké ceně BBAG.
 
Velká starohájska steeplechase v Bratislavě se stala jasnou kořistí devítileté hnědky Meny Bay, která pod svým trenérem Jaroslavem Brečkou zvítězila zadrženě o 6 délek před Babilonií a Rubychopem. Prútenky šampiónov lehce získal Signum s Michalem Kubíkem, bývalá dvojice DS Pegas, nyní již ve službách stáje KI Racing. 
 
Kuriózní výsledek přinesla sobotní steeplechase III. kategorie na 3200 metrů ve Slušovicích, o kterou se v mrtvém doběhu rozdělili Imphal (Novák) a Oratory Davis (Mikšovský). V průběhu vzpomínkového dostihu Ceny Ing. Miroslava Ševčíka se ozvala na závodišti siréna signalizující přerušení dostihu poté, co se po pádu na první překážce nezvedl zraněný amatér Michal Mikšovský. Opakovaný dostih vyhrál Tripolis pod Janem Odložilem.
 
400. vítězství kariéry zaznamenal Bauyržan Murzabajev. Stalo se tak v sobotu se čtyřletým Zampanem v Berlíně - Hoppegarten, kde Murzabajev stejně jako Filip Minařík získal double. V nedělním Dortmundu oba jezdci přidali po jednom úspěchu.
 
135. německý St. Leger se stal dalším z řady velkých německých dostihů, které si letos odvezl Godolphin, tentokrát prostřednictvím čtyřletého valacha Ispoliniho s Jamesem Doylem. Minařík s Moonshinerem skončil třetí a Jiří Palík na Acconovi sedmý.
 
Dva české úspěchy se zrodily v nedělním Meranu, postarali se o ně Mushrae (Kratochvíl) a Quinze de la Rose (Faltejsek). Po zdravotní pauze se do akce vrátil žokej Jiří Kousek.
 
Dvouletý Hudson Hornet ze stáje Cajdašrot vedený svým trenérem Jiřím Chaloupkou získal dotované páté místo v dostihu na 1700 metrů ve francouzském La-Roche-Posay. Pětiletý Fulmine Luna z tréninku Tomáše Duchoně doběhl na stejné distanci šestý.
 
Červnový vítěz z Pardubic Big Mago se v sobotu neztratil ani ve švédském Blommerödu, kde s podporou Niklase Lovéna finišoval o nos druhý ve steeplechase na 4000 metrů. “Škoda, bylo to neskutečně těsné,” litoval ještě o den později Lovén.
 
 
Foto: Famous Valley na archivním snímku Václava Volfa




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE