reklama 11A

Jana Sušánková: První kůň běhal rovinové dostihy, neskočil ani křížek

ikonka

Zkušená parkurová jezdkyně a účastnice mistrovských šampionátů Jana Sušánková je u koní od dětství. Začínala v plzeňských oddílech a poté jí otec pořídil vlastního dostihového koně. Následně měla možnost jezdit kvalitní hřebce a dostat se až do ST**.
25.01.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12B

Spojení Jany Sušánkové s koňmi vznikalo od dětství, kdy byla šťastná za každou chvilku strávenou s nimi. „Byla to jiná doba, byli jsme vděční za to, že můžeme koně vyčistit, povodit, poklidit jim box. Odměnou bylo i sednout si na koně v kroku,“ zmiňuje jezdkyně, která už jako malá milovala koně a věděla, že budou součástí jejího života. K jezdeckému sportu se následně dostala ve svých čtrnácti letech, čímž započala svojí převážně parkurovou kariéru. 
 
Vybavíte si svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se dále odehrávaly vaše jezdecké začátky?
První kontakt s koňmi si nevybavím, bylo to v dětství. Ke koním mě přivedla moje maminka, která jezdila rekreačně u místního sedláka a brala nás ke koním společně se sestrou. Asi v osmi letech jsem začala docházet i se svojí sestrou do plzeňského oddílu TJ Slavoj, kde naše ježdění začalo dostávat nějaký řád. Začaly jsme zjišťovat, že nestačí koně jen nakopnout do slabin, jak nás to učili u nás na vesnici.
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní dosáhla? 
Asi ve třinácti letech jsem párkrát závodila v drezuře, ale pak jsem měla možnost zkusit parkur a od té doby se věnuji výhradně jemu. Dosáhla jsem v něm výkonnosti ST**, což jsou překážky vysoké 140 centimetrů.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
První závodní zkušenosti jsem sbírala s koňmi oddílu TJ JS Plzeň Bory. Byli to koně z provozu, kteří každý den chodili se začínajícími jezdci dvě až tři hodiny, takže se od nich nedaly očekávat žádné skvělé výkony. Byli jsme vždy rádi, když jsme dojeli do cíle. Otec se na to už nemohl dívat, a tak tajně koupil prvního závodního koně. V té době bohužel koním vůbec nerozuměl, a tak koupil aktivně sportujícího dostihového koně, který běhal rovinové dostihy a nechtěl skočit ani malý křížek. 
 
Která místa a jezdecké areály jste využívala a působila jste v nich se svými koňmi? 
Naše první koně jsme měli ustájené ve své stáji u rodinného domu mých rodičů. Stáj byla přestavěna z velké garáže a byly v ní vybudovány postupně tři boxy. Na tréninky jsme dojížděli na Slavii VŠ do Plzně a později do Trnové u Plzně, kam dojíždím dodnes.
 

Čtěte také: Lukáš Mundil se po pádu vrátil ke koním. Lásku k nim zdědil po otci

 
 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti v průběhu celé kariéry a komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu dosáhla? 
Na začátku mé kariéry mě trénoval pan Zdeněk Krpela. Poté Jan Pilecký, Jiří Papoušek a nyní mě trénuje už asi 12 let Petr Dohnal, za kterým s koňmi dojíždím do areálu pana Dajbycha do Trnové.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
Za první úspěchy považuji své první překonané parkury na výšce 140 centimetrů, které přišly na hřebci Cascavello - B. Ale úspěchy, co se výsledků týká přišly s mým hřebcem Canturanem ,,B“, který se dobře prezentoval v kritériích mladých koní. V několika kvalifikačních kolech se umístil či vyhrál.
 
Zmínila jste své dva hřebce. Patří taky mezi vaše nezapomenutelné koně a kteří další?
Moc ráda vzpomínám na všechny své koně. Nejvíce asi právě na hřebce Cascavella – B, který měl obrovské schopnosti, ale v parkuru mi nikdy nic moc neulehčil. Absolvovala jsem s ním své první parkury na 140 centimetrech a první mistrovství České republiky v kategorii žen. Jeho závodní kariéru ale předčasně ukončily zdravotní problémy. Dále často vzpomínám na Callota, který nebyl nejkrásnější a každý se smál tomu, jak dlouhá záda měl. Byl to však kůň, který mi vždy v parkuru pomohl a vyhověl. A nejvíce myslím asi na své současné dva závodní koně. Habibi je takové přerostlé bojácné dítě a Canturano je hřebec, který se velmi rád předvádí, ale je to kůň s obrovským srdcem a ve stáji je miláčkem všech. 
 
Máme nyní i další vlastní koně. Před pár lety jsme dokonce začali s chovem a doufáme, že se nám podaří vychovat kvalitní sportovní koně vlastního chovu. 
 
Jak zvládáte propojovat závodění s vlastní pracovní kariérou a rodinným životem?
Díky tomu, že jsem soukromý zemědělec, tak závodění s pracovní kariérou propojit jde. Trochu složité je zorganizovat chod stáje, když jsme na závodech a skloubit na závodech péči o rok a půl starého syna s ježděním. Většinou ve stáji zůstávají rodiče a my s partnerem a se synem jedeme na závody. 
 
Jaké sportovní ambice jste měla ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví? 
Vždy jsem chtěla dobře prezentovat své koně, a hlavně absolvovat parkury s dobrým pocitem. Můj sen je skočit si parkur stupně T, ale uvidíme, zda se vyplní.
 
Foto: poskytla Jana Sušánková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE