reklama 11B

Prožívá sezonu snů. Janáčková Koplíková už ale plánuje Francii a Rijád

ikonka

Mezi Českem a Francií rozkročená Ingrid Janáčková Koplíková má ve stáji vítězku derby, zimního favorita i zimní královnu. "Mám za sebou dobrý tým a majitele. Myslím, že se můžeme měřit i se zahraničními stájemi," konstatuje trenérka z Lysé nad Labem.
17.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Velká letošní série Ingrid Janáčkové Koplíkové a stáje Statek Blata Český Ráj se minulý víkend rozrostla o další kapitolu. Týden po triumfu v Ceně zimní královny s Ciotolou ovládly růžovo-bílé barvy i Cenu zimního favorita, a to dokonce doběhem “raz-dva” v pořadí Showpower - Gabon.

"Je pravda, že jsme se teď trochu soustředili na omlazení stáje dvouletými koňmi pro příští klasický ročník. Snad se nám to povedlo, zatím jde všechno podle plánu," pochvaluje si Janáčková Koplíková.

Vítězové obou vrcholných dostihů dvouletých přišli do Lysé nad Labem z Francie, ale přece jen mají rozdílné příběhy. Zatímco Ciotola byla získána v prodejním dostihu za 16 900 eur jako speciální nákup pro "zimní královnu" dva týdny před startem, Showpowera vydražili manželé Dufkovi na červencové breeze-up aukci v Deauville za 40 000 eur a od začátku ho provázejí vysoké ambice.

 

Čtěte více: Velké sólo Showpowera v Ceně zimního favorita, Caucasian vládl sprintu

 

"Showpower se v práci ukazuje opravdu dobře a stále má dost velké rezervy. Chtěla jsme ho nechat ve Francii, ale po debutu v Bordeaux jsem zvažovala, zda je vhodné ho hned posílat do listed a dospěla jsem k závěru, že by ještě jeden start potřeboval. Rychlostně a typově mi připadal jako kůň, jemuž bude Most sedět. Dufkovi se ho nakonec rozhodli do Ceny zimního favorita dohlásit a já jsem si byla v podstatě jistá, že pokud se nic nečekaného nestane, Showpower s přehledem vyhraje," přiznává trenérka.

Borja Fayos si s rychlým hnědákem udělal tempo na míru a v cílové rovině s přehledem dvouleté špičce odskočil. "Showpower je kůň, který je rychle na nohou a baví ho to i ze špice. Bylo vidět, že má navrch. Gabon bude také kvalitní, ale jeví se spíše jako kůň na delší distance."

Kromě prvních dvou z Ceny zimního favorita v sobotu zaujal i Dabirsimův syn Zabyak ze stáje Joly, který ovládl velmi lehce o 12 délek trojkovou míli. "Majitel ho nechtěl dohlašovat do Ceny zimního favorita a my jsme pro něj potřebovali dostih, který by ho trochu nakopl. Zaběhl jen o 86 setin pomaleji než Showpower, tak věřím, že by s ním v Ceně zimního favorita bojoval. Je ale mnohem zelenější a jeho čas přijde až příští rok. Bauyržan Murzabajev i teď Borja Fayos mi oba řekli, že to bude stejně jako Gabon kůň do dálky," shrnuje Janáčková Koplíková.

Můžeme se měřit se zahraničními stájemi

Ve své zatím životní sezoně nasedlala 22 vítězů, z toho devět ve Francii a stejný počet na české jedničkové scéně. V šampionátu rovinových trenérů počítaném podle počtu vítězství je Janáčková Koplíková třetí, ale se sumou vyběhaných dotací 3,3 milionu korun letos zůstává mimo konkurenci.

Domácími vrcholy byly triumfy v Českém derby s Abhou, Leram Million se Shahbandarem či oba vrcholy dvouletých. Už nyní k nim lze připočítat i titul šampiona majitelů na rovině pro stáj Statek Blata Český Ráj, jejíž bilanci 2 956 150 korun už nikdo nemá šanci překonat.

"Manželé Dufkovi si to zaslouží, protože dávají do koní opravdu hodně peněz a energie, paní Dufková má navíc blízký vztah ke všem koním. Jsou rádi za každý úspěch a funguje to. Hodně to spolu probíráme a často se o koních bavíme. Dufkovi si dávají své cíle, občas přijdou s myšlenkou, že by rádi vyhráli konkrétní dostih a my se na to snažíme soustředit," popisuje Janáčková Koplíková.

"Jsem ráda, že se nám v Česku daří. Běháme hlavně velké dostihy, jinak se soustředíme spíš na Francii, protože ve stáji máme hodně koní s nárokem na tamní prémie a také se snažíme dostat sportovně výš. Určitě mám ale radost i z vítězství před domácím publikem. Mám za sebou dobrý tým i majitele, je to krásná spolupráce. Můžu se opřít o zkušené lidi, na které je spoleh, a to se pak pracuje jednoduše. Nejsem tolik ve stresu, máme to ve stáji dobře nastavené a myslím si, že se můžeme měřit i se zahraničními stájemi," hodnotí.

Vítězka derby do Rijádu?

Do konce domácí sezony zbývají necelé čtyři týdny, ale v Lysé nad Labem pokračuje intenzivní příprava na další zahraniční cíle. "Se Showpowerem mám naplánovaný ještě jeden start ve Francii, naopak Gabon letos už možná nevyběhne. Na tříletou sezonu se nejspíš budou připravovat v Cagnes-sur-mer."

Na Azurovém pobřeží se svěřenci trenérky z Lysé nad Labem po roce opět představí na populárním zimním mítinku a zároveň využijí tamních optimálních tréninkových podmínek.

"V předchozích dvou zimách jsme nasbírali nějaké zkušenosti. Startovat v Cagnes-sur-mer není nic jednoduchého, i vzhledem k podmínkám doma našim koním trvalo pár dostihů, než se do toho dostali. Teď to mám rozmyšlené zase trochu jinak. Pokud by tady v tu dobu byly mrazy, vyrazíme do Francie o něco dřív," plánuje trenérka.

Na začátku letošního roku měla v jednu chvíli svěřence v Cagnes-sur-mer, Dubaji a Rijádu. Letos zatím kromě Azurového pobřeží počítá s expedicí do Rijádu a eventuálně Kataru. "Do Dubaje pravděpodobně ne. Teď se tam změnily podmínky a pro koně z Česka je to v tamní konkurenci dost těžké. Rijád a Katar jsou o něco jednodušší. Všechno je v běhu, ale za měsíc to může být zase jinak. Postupně se ukáže, zda jsou koně připravení tak, aby tam mohli odjet a měli tam co dělat."

Na Saudi International Handicap, kde se předloni představila jako první česká zástupkyně Zariyannka a loni tam Stronger Together obsadil třetí místo, si předběžně myslí s Abhou. Úřadující vítězka Českého derby dostala po dvojici těžkých startů ve Francii odpočinek.

"Abha zaběhla velmi dobře v listed ve Vichy, tam se mi líbila a jen o kousek jí uniklo blacktype umístění. Grupa 2 v Deauville byla samozřejmě těžká. Měla jako klisna náročný program, tak jsme ji nechali odpočinout. Byla ve výběhu, teď zase začala pracovat a bude se pomalu připravovat na Rijád," uzavírá Ingrid Janáčková Koplíková.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE