reklama 11A

Pronikli do stáje a nadopovali favoritku. Údržbáře usvědčila kamera

ikonka

Britská dostihová autorita vyřešila případ ze září 2018, který by nejspíš zajímal i Dicka Francise. Dvojice údržbářů podala ve stájích závodiště Newcastle favoritce doping, aby nevyhrála. Nyní byli potrestáni desetiletým zákazem vstupu na dostihy.
28.01.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Disciplinární řízení britské dostihové autority ve čtvrtek zakončilo kauzu, která jakoby vypadla z knih Dicka Francise. Dva muži dostali desetiletý zákaz vstupu na dostihy za to, že v září 2018 vnikli jako údržbáři závodiště v Newcastlu do stájí a nadopovali před startem klisnu Ladies First, aby jako favoritka 6:4 nevyhrála svůj dostih. Svěřenkyně Michaela Easterbyho skutečně doběhla předposlední se ztrátou 22 délek na vítěze a následně měla pozitivní test na zakázanou látku timolol.

British Horseracing Authority (BHA) tento týden pachatele identifikovala jako Neila Waggota a Stephena Walkera, uvedl list Racing Post. Na rozdíl od populárních detektivních románů zůstává nedořešená řada důležitých detailů, neboť Waggot s Walkerem odmítli s vyšetřovateli spolupracovat a na projednávání svého případu nedorazili.

Usvědčil je záznam z bezpečnostní kamery, na němž je vidět, jak "vstoupili do boxu Ladies First, jeden se rozhlížel a druhý sáhl do kapsy a natáhl ruku k hlavě koně," popsal právní zástupce BHA Louis Weston s tím, že šlo o podání timololu se záměrem poškodit vyhlídky klisny v dostihu.

 

Čtěte také: Obléct šály fanouškům Sherarda mě napadlo na hokeji v Třinci, vzpomíná Kisza

 

Kamerový záznam zároveň zachytil, že muži stejným způsobem vyřadili i dalšího poraženého favorita z onoho 21. září 2018 Victoriana, který doběhl šestý v dostihu nezvítězivších. Na rozdíl od klisny sice nebyl po doběhu testován, ale dodatečná analýza vzorku srsti prokázala rovněž stopy timololu.

Muži se dostali do stájového prostoru jako pomocný personál. Waggot byl najat svým známým, tehdejším manažerem stájí závodiště, na drobné opravy. Walkera přivedl jako svého pomocníka, což manažer schválil bez toho, aby vůbec znal jeho identitu.

Oba brigádníky platil přímo manažer a se samotným závodištěm neměli žádnou smlouvu. Přesto se bez jakýchkoli komplikací či prověřování dostali do míst, kde neměli ani jako údržbáři co dělat.

"Tento případ ukazuje velmi závažné mezery v zajištění bezpečnosti koní ustájených na závodišti. Kůň byl nadopován v uzavřené stájové oblasti dvěma lidmi, kteří dostali přístup do těchto prostor od manažera stájí, aniž by kdokoli prověřil jejich identitu. Závodiště vůbec nemělo ponětí, kdo je pan Walker," konstatoval Rory Mac Neice, právník trenéra Micka Easterbyho.

Přestože 90letý Easterby nemá na kauze žádný podíl a podle současných pravidel by se ho případ zaviněný třetími osobami vůbec netýkal, legislativa z roku 2018 vyžaduje potrestání kteréhokoli trenéra, jehož kůň má pozitivní dopingový test.

Disciplinární komise potvrdila, že trenér klisny nenese žádnou vinu. Aby však tehdejším pravidlům učinila za dost, vyměřila Easterbymu symbolickou sankci ve výši jednoho penny. "Je nám líto, že se vyšetřování a projedávání táhlo tak dlouho a navíc v době, kdy se pan trenér netěší nejlepšímu zdraví. Přejeme mu vše dobré," citoval Racing Post šéfa komise Philipa Curla.

Trenérův právník ostře kritizoval BHA jak za nedostatečné zabezpečení stájí v den dostihu, tak za příliš dlouhé vyšetřování případu. Britská autorita to odmítla s poukazem na fakt, že zodpovědnost za stáje leží na příslušném závodišti a že vyšetřování případu bylo poměrně pracné a rozsáhlé. Zároveň se Easterbymu omluvila.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE