reklama 11A

Příhoda a Trunda překonali kros v Pratoni. Chyby je však hodně mrzí

ikonka

Dva čeští reprezentanti ve všestrannosti mají za sebou jeden z nejtěžších krosů, které ve své kariéře absolvovali. Před závěrečným parkurem na mistrovství světa v italském Pratoni del Vivaro jsou Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda v sedmé desítce.
17.09.2022 21:33  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Světový šampionát v italském Pratoni del Vivaro měl v sobotu 17. září na programu kros, který byl opravdu velmi těžkou zkouškou. Šestnáct dvojic z téměř devíti desítek zúčastněných ji nedokončilo, ale jedenáct ji naopak zvládlo bez penalizace. 
 
Obě české dvojice inkasovaly jak za čas, tak obdržely dvacet trestných bodů za zaváhání na jedné z překážek. V obou případech šlo o kombinaci s číslem 21. Příhoda s Ferreolusem měl smůlu na 21B, Trunda ve dvojici s Shutterflyke na 21D.
 
Miloslav Příhoda dokončil terénní zkoušku s 53,6 body a v součtu s drezurou jich má 87,4. V pořadí nakonec zůstal na 64. místě. Miroslav Trunda ke 43,2 bodům z úvodní části přidal 48,8 a polepšil si na 68. příčku. To k celkové spokojenosti má daleko, byť jsou si vědomi, že náročnost byla opravdu extrémní a konkurence naprosto mimořádná. 
 
„Jsem rád, že jsme to doběhli do cíle, protože těch problémů tam byla spousta, a i mnoho výborných jezdců v krosu mělo plné ruce práce. Vlastně do půlky se mi jelo velmi dobře. Samozřejmě jsem nasadil mírnější tempo, nejel jsem na doraz. Kůň výborně skákal, jelo se mi dobře, vše pasovalo, jak jsem potřeboval. Bohužel na osmnáctém skoku měl Ferreolus měl menší krizi, podíval se mi do příkopu na 18B, a pak jsem to měl daleko k televizi, kde musel udělat jeden cvalový skok navíc. Trochu se podřel a možná malinko ztratil chuť,“ popisuje začátek komplikací, které následně vyústily v neposlušnost. „Měl jsem hned jít variantu, kterou jsem stejně absolvoval, abych mohl pokračovat dál. Poté už zase běžel výborně. Mrzí mě, že na něj přišla krize. Dva, respektive tři horší skoky vyústily neposlušností,“ zhodnotil zklamaně Miloslav Příhoda v rozhovoru pro EquiRadio
 
„Některé kombinace dělaly problémy i hodně zkušeným koním. Poslouchal jsem i rozhovory po krosu a všichni jezdci potvrdili, že to byl opravdu těžký kurz. Měli spoustu práce a nejelo se jim to dobře. Mě se to jelo dobře, až na tu krizi, kdy tři skoky mi nevyšly, jak jsem si představoval,“ pokračuje Příhoda.
 

Psali jsme: Oproti olympiádě se to hodně posunulo, říká Příhoda o drezurách při MS

 
Určité zklamání neskrýval ani Miroslav Trunda. „Potvrdila se naše očekávání po prohlídce, že nás bude čekat složitý kros. Kopce zamíchaly pořadím, koním vzaly hodně sil. Půda tím, jak je písčitá, byla spíš měkčí a koně museli hodně makat. Po kopcích jim docházel kyslík relativně brzy. Shutterflyke jsem měl v Borové na kopce. Myslím, že jsem kondiční přípravu jsem nepodcenil, ale ve finále byla opravdu hodně unavená. Mrzí mě ta dvacka, protože to byla moje chyba. Takže pro mě je to určité zklamání,“ uvedl Trunda pro EquiRadio.
 
Vedení si dál drží Němec Michael Jung. V sedle se čtrnáctiletým valachem Fischerchipmunk Frh si nese do závěrečného parkuru pouhých 18,8 bodů z drezury. I díky tomu se Německo posunulo na první příčku v soutěži družstev, jelikož všech 76,1 bodů má jen z první zkoušky. Čistě zajely i Julia Krajewski s Amande de B´Néville a Sandra Auffarth s Viamant du Matz. Naopak výsledek Christopha Wahlera s koněm Carjatan S se dvakrát škrtal. 
 
Velmi zklamaní musí být Britové, neboť se nevyhnuli chybám a propadli se z vedoucí pozice na třetí řádek průběžného pořadí za reprezentanty Spojených států amerických. V individuálním hodnocení si z Američanů vede skvěle Tamra Smit na valachovi Mai Baum, jež je s 24 body třetí za Britkou Yasmin Ingham v sedle valacha Banzai du Loir. Ta sice obdržela 1,2 bodu za překročení času, ale stále má v součtu jen 23,2 bodů. V těsném kontaktu s medailovými pozicemi je další z Britů – Oliver Townend na patnáctiletém Ballaghmor Class. Po čistém krosu má stále jen 24,3 bodů.
 
Foto: poskytli Miloslav Příhoda a Adéla Svobodová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE