reklama 11C

Překážky počkají. Merino si bratislavskou "demolicí" řekl o pozornost

ikonka

Přihlášky do klasických dostihů Merino zatím nevlastní, ale to se může brzy změnit. Kůň, který měl začít kariéru rovnou na překážkách, upoutal zadrženým vítězstvím v Bratislavě a trenér Greg Wroblewski bude usilovat o jeho setrvání na rovině.
23.04.2024 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

Byl to moment, který na sobotním mítinku v Bratislavě zaujal mnohé pozorovatele. Tříletý debutant Merino, trénovaný Gregem Wroblewskim pro novou stáj Kölsche Klüngel, si v trojkové Ceně Symbola na 1800 metrů pohrál se soupeři hlášenými do klasických dostihů a navzdory nevyzrálé cvalové akci, nejvyšší nesené hmotnosti i sázkovému kurzu 142:10 dominoval zadrženě o deset délek.

Ve stínidlech běžící odchovanec německého hřebčína Etzean měl původně zahájit kariéru už o dva týdny dříve ve Velké Chuchli, ale před prvním dostihem letošní české sezony nevstoupil do startovacích boxů.

Bratislavská demolice se tak stala dalším zvratem v hřebcově netypickém životopise. Majitel Philip Kelly se svými německými přáteli (název stáje znamená v kolínském nářečí obdobu českého obratu "ruka ruku myje") měli až dosud o dalším směřování Merina jasnou představu.

 

Čtěte také: Hvězda zimního favorita Showpowera září dál. Sprintery zastínil Caucasian

 

Syn Amarona a dvojnásobné francouzské vítězky z rodiny klasických vítězů Mystic Lips, Majorität, Moonlady či plemeníka Malinase byl pořizován jako budoucí překážkový kůň. "Zaskákaný samozřejmě je a skáče velmi dobře. Majitelé nechtěli, aby běhal jako dvouletý, i když se v práci ukazoval velmi dobře. Nakonec jsem majitele přesvědčil, aby mu dali šanci na rovině, aspoň na seznamovací start. Problémy se startovacími boxy nám to trochu ztížily, ale nakonec zvládl i přezkoušení v Pardubicích," líčí Greg Wroblewski.

Sobotní mise v Bratislavě měla jasný cíl - seznámení s dostihovým provozem a pohodový debut, který ryzáka dál posune. To se podařilo nad očekávání. Po pomalém úvodu, kdy pulovala polovina pole, se Davidu Liškovi hřebce podařilo usadit na druhé pozici. Když v oblouku Merino nastoupil, přestal zbytek pole existovat.

Debutantův dostihový projev měl přitom k ideálu daleko. "Působil na mě stále zeleným dojmem, hodně se kroutil a moc ještě nevěděl, o co jde. Bude potřebovat aspoň tak dva starty, aby všechno pochopil," hodnotil David Liška.

"Nejsem přesvědčený, že to v sobotu byl úplně kvalitní dostih, možná i proto Merino tak vyniknul. Zajímalo by mě, jak by se porovnal s trochu větší konkurencí a s více obsazeným polem. Těžko teď vyvozovat nějaké větší závěry, ten kůň se má ještě hodně co učit a jsem zvědavý, jak se bude dál vyvíjet. Greg mi říkal, že by chtěl, abych ho jezdil i nadále, tak uvidíme v příštích startech," dodal úřadující šampion rovinových žokejů.

Wroblewski chce nyní přesvědčit majitele, aby hřebce ještě nechali v rovinovém provozu. "Jestli ho budeme dohlašovat do klasických dostihů? Musíme všechno v klidu probrat s majiteli. Mohli bychom jít slovenskou cestou, zkusit Starohájske kritérium a v případě dobrého výkonu pokračovat do derby. Proč to nezkusit, jistý potenciál ukázal a může z něj být velmi zajímavý kůň," konstatuje úspěšný trenér.




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE