reklama 11D

Pražský veletrh For Horse láká na večerní pas de deux Dáma a kavalír

ikonka

/PR článek/ Součástí denního programu veletrhu For Horse i večerní show bude ukázka jízdy v dámském sedle Ivany Novákové, kterou v podvečer doprovodí také její jezdecký partner Lukáš Žákovčík. Přečtěte si rozhovor s oběma aktéry uvnitř článku.
05.03.2020 10:11  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Veletrh For Horse v pražských Letňanech, který proběhne ve dnech 16. až 19. dubna, představí ve večerní show romantické pas de deux s názvem Dáma a kavalír.
 
Pojďte s námi prožít příběh spanilé mladé dámy, pocházející z významné šlechtické rodiny, jíž se dostalo té cti, že byla vybrána pro službu u královského dvora. Své panovnici sloužila oddaně, doprovázela ji na bohoslužbách, audiencích, oslavách i státních návštěvách. Stala se královninou důvěrnicí. Na plese, který se konal na počest královniných narozenin, upoutal její pozornost pohledný šlechtic z družiny sousedního krále. Trubadůři hrají k tanci. On s roztomilým úsměvem na tváři přichází požádat dvorní dámu o tanec. Ona jeho žádost s uzarděním přijímá a ruku v ruce společně vplouvají na taneční parket. Svět kolem nich přestává existovat.
 
Jejich nádherný tanec si můžete vychutnat ve večerní FOR HORSE SHOW v pas de deux, které si pro vás připravili paní Ivana Nováková (IN) a pan Lukáš Žákovčík (LŽ). Abychom vám oba hlavní aktéry blíže představili, položili jsme jim několik otázek: 
 
Kdy a za jakých okolností jste se dostali ke koním?
 
IN: Po koních jsem toužila už jako malá holčička, a jakmile to okolnosti dovolily, pořídila jsem si své vlastní, čímž se mi splnil můj velký sen.
 
LŽ: Ke koním jsem se vlastně dostal díky svému bratrovi jako malý kluk. Tato nádherná zvířata mě tak zaujala, že jsem u nich zůstal po celý další život. 
 
Jaký druh práce s koňmi Vás nejvíce baví? 
 
IN: Se svými koňmi se věnuji různým disciplínám a každý druh práce má pro mě své kouzlo. Drezura je elegantní záležitostí, skákání mi občas přinese trošku akce a adrenalinu, ale v poslední době si asi nejvíce cením chvílí pohody a souznění na vyjížďkách v nádherné jihočeské přírodě, či při plavení koní. 
 
LŽ: V současné době se věnuji výcviku policejních koní, což je práce velmi kreativní a rozmanitá. Mým úkolem je připravit všestranné a spolehlivé policejní koně, které nic nepřekvapí a nezaskočí. V tomto výcvikovém procesu je mnoho prostoru pro uplatnění vlastních nápadů a postupů, což je pro mě velmi zajímavé.
 

ČTĚTE TAKÉ: Zlatí koně Kinští se premiérově prezentují během veletrhu For Horse

 

Kdy a za jakých okolností vznikla vaše spolupráce? 
 
IN: S Lukášem jsem se potkala před 15 lety, což bylo zhruba 5 let po tom, co jsem se začala věnovat dámskému ježdění. Hledala jsem k tomuto účelu vhodného a elegantního koně a tehdy mi Lukáš nabídl svou klisnu Ines. Pak jsme i nadále zůstali v kontaktu a začali jezdecky spolupracovat a společně vystupovat.
 
LŽ: Před 15 lety jsem Ivaně prodal svou trakénskou klisnu Ines. Postupem času se z nás stali přátelé a jezdečtí partneři, vytvořili jsme stabilní tým a účastníme se spolu různých akcí. Vzhledem k tomu, že Ivaně pomáhám s přiježďováním jejích koní, tak jsem se také musel naučit jezdit v dámském sedle. 
 
Kde hledáte inspiraci pro své kostýmy a kdo je pro vás vyrábí? 
 
IN: Každý můj kostým pochází z mé vlastní malé návrhářské dílny. Ve svých návrzích čerpám inspiraci z různých dobových obrazů, nebo knih, ale vždy se do daného návrhu snažím vnést něco osobního tak, aby nebyl jen pouhou kopií, ale mým vlastním originálem. Na realizaci mých návrhů se pak podílejí mé kamarádky Tereza Grichová a Martina Píhová. 
 
LŽ: Své kostýmy jsem si navrhoval a z větší části i vyráběl sám, co jsem nezvládl vlastními silami, s tím mi ochotně pomohl můj dobrý kamarád. 
 
Máte nějaký svůj jezdecký vzor? 
 
IN: Pro mě je velkou inspirací samotná rakouská císařovna SISI, která je označována za nejlepší jezdkyni v dámském sedle napříč všemi historickými obdobími. Její jezdecké umění, krása i elegance byly legendární a k tomu disponovala obrovskou dávkou ženskosti. Ve své době byla idolem celé generace mladých žen. 
 
LŽ: Mým největším jezdeckým vzorem je evropský a světový šampion a vynikající drezurní jezdec Edward Gal. 
 
Podle jakých kritérií si své svěřence vybíráte? 
 
IN: Jsem majitelkou 3 koní a jednoho poníka. Každý z nich je velkou osobností vyžadující individuální přístup a všechny jsem si je pořídila na základě intuice a výrazu. Líbí se mi rámcoví koně s živým výrazem a jiskrou v oku.
 
LŽ: Pracuji s různými typy koní a velmi často se stává, že si je vůbec nevybírám. Prostě si na sebe „zbydeme“, neboť obvykle mají nějaký problém, kvůli kterému jsou pro ostatní jezdce nejezditelní. 
 
Existuje nějaký kůň, kterého byste mohli označit za svého životního? A jakých úspěchů si ve své kariéře nejvíce ceníte? 
 
IN: Miluji všechny své koně, přesto koněm mého života rozhodně je a zůstane polokrevný valach Čiko, se kterým jsem získala svou první zlatou medaili v drezuře na MČR v jízdě v dámském sedle v roce 2010. I přesto, že v letošním roce oslaví již své 21. narozeniny, je stále ve skvělé formě a je rovněž nejzkušenějším koněm v mém týmu. A právě on bude jedním ze dvou koní, se kterými se na veletrhu FOR HORSE představím. Vážím si každého sebemenšího úspěchu, kterého jsem během své dlouholeté sportovní kariéry dosáhla, ale největší odměnou je pro mě vždy potlesk spokojeného publika.
 
LŽ: Asi jsem zatím na životního koně nenarazil. Mýma rukama jich za ty roky prošlo už opravdu hodně a každý z nich mi přinesl nějakou důležitou životní zkušenost a zanechal stopu v mém srdci. V době, kdy jsem ještě jezdil na pony, patřil k mým velkým oblíbencům skvělý Justice Boy, s nímž jsem sbíral titul za titulem a zvítězil v mnoha soutěžích. Hvězdou loňské sezóny pro mě byla reprezentantka Koní Kinských – Tara Kinská, se kterou jsme společně reprezentovali ČR na světové výstavě Equitana v Essenu, což pro mne byla velmi cenná zkušenost. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Veletrh For Horse nabídne dvě večerní show. Hvězdou bude Miron Bococi

 

Co jste si připravili pro publikum veletrhu FOR HORSE 2020? 
 
IN: Jízda v dámském sedle bude součástí jak denního programu, tak i večerní FOR HORSE SHOW. V denním bloku se představím samostatně na svém druhém koni LOTAR, se kterým jsem mimo jiné získala i titul vicemistryně ČR v parkurovém skákání v dámském sedle, a sice ve skokové ukázce a jízdě zručnosti. Do večerního vystoupení mě doprovodí můj jezdecký partner Lukáš Žákovčík v pas de deux nazvaném „Dáma a kavalír“. Velmi se těšíme na publikum veletrhu FOR HORSE a věříme, že se jim naše vystoupení budou líbit. 
 
Foto archiv Ivany Novákové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE