reklama 11C

Poláci jsou silní, bude těžké je v Baborowku porazit, přiznává Trunda

ikonka

Už v pátek 19. května startuje v polském Baborowku soutěž týmů ve všestrannosti CCIO, v které si nejúspěšnější národní družstvo ze skupiny C vyjede pozici na olympijských hrách v Paříži. Česká republika je jedním ze tří adeptů.
18.05.2023 19:03  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 

Celkem šestnáct družstev nastoupí příští rok v Paříži do olympijské soutěže ve všestrannosti. Některé pozice už jsou obsazené. Účast má jistou družstvo pořádající země, tedy Francie, dále sedm nejvýše postavených týmů na mistrovství světa 2022, což je Německo, USA, Nový Zéland, Velká Británie, Irsko, Švédsko a Švýcarsko.
 
O další místa budou národní týmy bojovat při mistrovství Evropy v září 2023 a také při speciálně vypsaných kvalifikačních závodech pro jednotlivé skupiny v rámci rozdělení Mezinárodní jezdecké federace FEI. Závod určený pro skupinu C, kam patří Česká republika, proběhne od 19. do 21. května v Baborowku. Start v Paříži si mohou zajistit Poláci, Maďaři nebo reprezentanti České republiky.
 
„Domácí družstvo je považováno za velkého favorita. Olympijskou účast si dokázali Poláci zajistit už před čtyřmi lety na hrách v Tokiu. Tam se představili v týmové soutěži po sedmnácti letech od Atén 2004. Polsko má silný osmičlenný tým, z kterého bude jejich trenér Andreas Dibowski pro kvalifikační soutěž vybírat konečnou čtveřici,“ stojí v tiskové zprávě FEI.
 
Ve hře je Mateusz Kiempa, který drží ve světovém žebříčku čtyřiapadesáté místo. A s ním polští reprezentanti, kteří závodili v Tokiu, Joanna Pawlak a Jan Kaminski. Na soupisce je také vítěz nedávného čtyřhvězdového CCI v Sopotech Pawel Warszawski, jenž se k blížící klíčové soutěži vyjádřil pro FEI. „Celý tým se opravdu tvrdě připravoval na tuto soutěž. Věřím, že jsme schopni dosáhnout našeho cíle, kterým je přímý postup na olympiádu v Paříži. Máme za sebou mnoho tréninkových kempů, které nám pomohou zvládnout tuto sezónu co nejlépe. Také podpora fanoušků je velmi důležitá.“
 
Českou republiku budou reprezentovat Matěj Sukdolák, Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda. Poslední dva jmenovaní mají v kariéře zapsaný start na olympijských hrách v Tokiu. „Byla to ohromná a nezapomenutelná zkušenost. Je to absolutně něco jiného než ostatní závody. Byl to první letecký transport našich koní, což nám dalo další zkušenosti do budoucna. Také trávit čas v olympijské vesnici a potkávat se s ostatními sportovci jsem si moc užil,“ cituje v tiskové zprávě FEI dojmy českého reprezentanta Miroslava Trundy z Tokia. „Být olympijským účastníkem můj život nijak zvlášť nezměnilo, ale co se změnilo je vnímaní veřejnosti, že Česko může být na olympiádě ve všestrannosti – že to není nedosažitelné.“
 
K nadcházející kvalifikaci uvedl: „Víme, že Poláci jsou velice silní a zkušení. Bude těžké je porazit. Maďaři jsou v podobné situaci jako my, také budou závodit pouze ve třech. Mají zkušené i mladé jezdce, uvidíme, co to přinese.“
 
Přímá kvalifikace v rámci CCIO4* v Baborowku startuje drezurou v pátek 19. května. V sobotu je na programu kros a v neděli od 15.00 hodin se pojede závěrečná disciplína, tedy parkur. Mítink zahrnuje i další mezinárodní soutěže CCI. V seznamu přihlášených jezdců jsou i světové hvězdy, například Němci Ingrid Klimke a Michael Jung.
 
 
Zdroj: tiskový servis FEI a Equestrian Festival Baborowko 
 
Foto: tiskový servis FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }