reklama 11A

Orlando zaujal silným skokem a vynikající technikou. Získal tak prémii

ikonka

Během poslední únorové neděle se v Zemském hřebčinci Písek uskutečnil výběr hřebců do plemenitby několika plemen pod hlavičkou Asociace svazů chovatelů koní České republiky. Většina chovatelů s hodnocením komise mohla být spokojena.
01.03.2023 23:24  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Celkem 31 hřebců bylo přihlášeno na přehlídku, předvýběr a licentaci plemenných hřebců ostatních plemen. Akce pořádaná Asociací svazů chovatelů koní České republiky proběhla v neděli 26. února a navázala tak na dvoudenní körung spolku Český teplokrevník. Jak byli jednotliví hřebci hodnoceni, to se dozvíte z následujícího souhrnu od jednoho z hodnotitelů Blahoslava Políčka. 
 
Jako první byli předvedeni shetlandští poníci. Plavák Kadov Barley je po otci 2261 Blatouch of Kadov z importované klisny Yarpha Bunting. Narodil se 8. dubna 2020 u chovatelky i majitelky Lucie Kočovské z Kadova. Hřebec je ve vynikajícím typu, bezchybné stavby těla, s nepříliš výraznou mechanikou pohybu. Obdržel celkové hodnocení 8,15 a byl doporučen do chovu.
 
Vraník Kadov Oat po hřebci 2667 Markes Optimus z matky Yateholme Rosebud narozený 8. května 2020 u chovatelky i majitelky Lucie Kočovské vynikl především mechanikou pohybu v klusu. Jeho typ a tělesná stavba jsou bez výrazných nedostatků a výsledná známka poroty byla 8,0. Do chovu byl doporučen.
 
Plavák Alpinhorse Salazar Slytherin po 2432 Substeressen Snow Icarus z Athelney Coco narozený 6. června 2020 byl jediným z předváděných hřebců v minitypu. Chovatelkou je Petra Březinová z Prahy a majitelkou Petra Zuntová Hromádková z Písku. Hřebec je ve velmi dobrém typu a korektní stavby těla s drobnými nedostatky v postoji končetin a spíše průměrné mechaniky pohybu. Celková známka 7,5 mu zajistila doporučení do chovu.
 
Hnědák Kadov Inch po 1948 Eiger Izzard po Makes Philadelphia H narozený 27. dubna 2020 z chovu Lucie Kočovské a v majetku Jany Benešové ze Sezimova Ústí má korektní stavbu těla, je však až v žírné kondici, průměrné mechaniky pohybu a nervosního charakteru. I přes známku 7,23 do chovu nebyl doporučen. 
 
Vraník Plamp Eitan po 2055 Equerry of Transy z Oxendale Jubilant se narodil 10. června 2018 u chovatelky a majitelky Ivany Křivé ze Stromkovic. Hřebec je velmi zajímavého původu s nadprůměrnou mechanikou pohybu, avšak průměrného typu i tělesné stavby a s nedostatky ve fundamentu. Obdržel celkovou známku 7,15, ale do chovu byl doporučen. 
 
Jediným hřebcem plemene hafling předvedeným k zápisu do plemenné knihy byl hřebec Nazareth, jehož datum narození je 10. dubna 2020. Je po otci 2475 Newcomer z klisny Omira chovatele pana Pavla Heckla z Kralup nad Vltavou, v majetku Petry a Pavla Studničkových z Vrchovan. Hřebec byl hodnocen v dobrém typu s velmi dobrou stavbou končetin a mechanikou pohybu. Známka 8,1 znamená, že hřebec byl licentován a zařazen do akceleračního programu HF.
 

Psali jsme: Delacroix vítězem předvýběru hřebců v Písku. Prémii komise neudělila

 
Všichni předvedení hřebci plemene welsh pony byli vybráni. Nejlépe byl hodnocen Carrwood Tom Ellis narozený 30. dubna 2018 po otci Janpete Tom Thumb z matky Carrwood Summertime. Patří do welsh pony sekce B, narodil se ve Velké Británii a do České republiky byl zapůjčen manželům Kašparovým z Dlouhé Třebové. Jedná se o korektního hřebce ve výborném typu s nadprůměrnou mechanikou pohybu. Porota mu udělila 8,63 bodů.
 
Druhou nejvyšší známku v hodnotě 8,13 získal zástupce welsh mountain pony sekce A Ysselvliedts Salvatore narozený 24. července 2020. Je po otci Pinewell Jeronimo z matky Dwee Serenade. Jedná se o hřebce holandského chovu, který byl zapůjčen panu Onřejovi Bláhovi z Ořechu. Je velmi dobrého typu s výbornou mechanikou pohybu, avšak s drobnými nedostatky ve fundamentu. 
 
Dalším z welsh mountain pony sekce A je Langvennen Asa narozený 23. května 2020 po hřebci Langvennen Jon z matky Langvennen Aderyn Arian. Pochází taktéž z Nizozemí a je v majetku pana Petra Radkoviče z Hlohovce. Hřebec je ve výborném typu, korektní, ale předvedl průměrnou mechaniku pohybu. Přesto dostal vysoké hodnocení 8,13 bodů.
 
Welsh cob sekce D Danaway The Fox narozený 1. května 2019 po Trevallion Black Harry z Danaway Shakira je v majetku Dominiky Caltové z Přeštic a pochází z Velké Británie. Je to korektní hřebec ve velmi dobrém typu. Od komise obdržel celkovou známku 7,86 bodů.
 
Welsh cob Nebo Pendragon narozený 6. května 2010 po Ruska Mab Y Brenin z Nebo Chatter Box pochází opět z Velké Británie a je v majetku paní Dominiky Větrovské ze Skrýšova. Hřebec je využívaný ve sportu. Porotce ničím vysloveně neoslnil, ale zároveň ani vyloženě nezklamal. Jeho celková známka je 7,5 bodů.
 
Welsh pony sekce B Kennbery Jasper narozený 2. května 2020 je po hřebci 1993 Calamity Zuriel Casanova z matky Jameela Jazz. Chovatelkou a majitelkou koně je Žaneta Lodzianová z Českého Těšína. Jde o ušlechtilého hřebce, který je na sekci B spíše drobnější (tatínek patří do sekce A) v zásadě je korektní, pouze s drobnými vadami ve fundamentu. Dostal celkovou známku 7,5 bodů.
 
Welsh pony sekce B Jumbo je po otci 2537 Karlen Jolly Joker z matky Marah Iris. Narodil se 6. června 2020 u chovatele i majitele SDO Brontosauři v Ostravě a dostal známku 7,25. Další dva koně obdrželi shodně 7,13 bodů. Prvním je Friars Brenin Mon welsh mountain pony sekce A narozený 5. června 2010. Jeho otcem je Friars Solomon a matka Friars Chanel. Pochází z Velké Británie a je v majetku Dominiky Větrovské ze Srkýšova. Stejné hodnocení měl i welsh cob sekce D Vinium Chicko Boy narozený 9. května 2020 po 1511 Limetree Invasion z Perrygrove Elizabeth. Je z chovu Aleny Procházkové z Tulešic a v majetku Vladimíry Davidové z Meziříčka. Na sekci D jde o drobnějšího hřebce, jehož KVH je 142 centimetrů. 
 
Zástupcem welsh mountain pony sekce A je Kennbery Tarllo Théseus narozený 25. května 2020 po 1993 Calamity Zuriel Casanova z Kaydrith Sparkling Tiara u chovatelky i majitelky Žanety Lodzianové z Českého Těšína. Jeho hodnocení bylo rovných 7 bodů.
 
Na závěr ještě nemůžeme opomenout zástupce plemene český sportovní pony. O zařazení do této plemenné knihy se ucházeli i někteří hřebci welsh pony. Skok ve volnosti absolvovali, vybráni byli a zúčastnit zkoušek výkonnosti se tedy mohou – Carrwood Tom Ellis a Kennbery Jasper. Následně byli předvedeni hřebci pouze pro plemennou knihu ČSP.
 
Nejlépe byl hodnocen Orlando plemene DRP narozený 17. května 2020 po Ombri B z matky Maja chovatele Jürgena Reese v majetku Heinze Bornhorsta z Německa. Hřebec je zapůjčen hřebčínu HF Velké Hoštice, je ve výborném typu sportovního pony, s výbornou mechanikou pohybu, korektní, s velmi dobrým, silným skokem a vynikající technikou skoku. Získal celkovou známku 8,75 bodů a byl vybrán. Zároveň obdržel prémii, což znamená, že může začít připouštět v této připouštěcí sezoně i v době, než absolvuje ZV.
 
Rabi HF plemene ČSP narozený 13. května 2020 po hřebci 5299 FS Mr. Right z klisny Ronja pochází z chovu Marie Anastázie Hošákové a je v majetku hřebčína HF Velké Hoštice. Jde o korektního hřebce v dobrém typu, s dobrým pohybem i skokem. Jeho celková známka je 8,13. Hřebec byl vybrán a může se zúčastnit ZV.
 
Lord Rosario je zástupcem plemene Welsh Part-Bred, je po otci Lord Argentinus z matky Zwaantjes Rozalien chovatelky i majitelky Beáty Mošťkové z Trojanovic. Ušlechtilý hřebec ve velmi dobrém typu sportovního pony předvedl dobrý a silný skok a vysloužil si tak celkovou známku 7,75 bodů. Byl vybrán a může se zúčastnit ZV. 
 
Z materiálů Blahoslava Políčka zpracoval Josef Malinovský
Foto: Tereza Kateřina Petková, poskytla Asociace svazů chovatelů koní ČR



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE