reklama 11B

Ocenění pro Zoo Praha za dlouholetý přínos v záchraně koní Převalského

ikonka

Zoo Praha je od úterý 12. října držitelem nejvyššího ocenění Světové asociace zoologických zahrad a akvárií WAZA Conservation Award. Získala jej za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského.
12.10.2021 16:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Historicky jde teprve o šesté udělení světově největšího vyznamenání pro zoologické zahrady WAZA Conservation Award. 
 
„Udělení WAZA Conservation Award je událostí, která přesahuje prostředí zoologických zahrad a která nemá význam jenom pro Prahu. A nic mi neudělá větší radost, než když alespoň malým dílem přispěje k tomu, aby ochraně biodiverzity byla věnována větší pozornost,“ sděluje první dojmy z ocenění ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. 
 
„Seznam držitelů plakety WAZA Conservation Award se nově rozrostl o Zoo Praha a Návrat divokých koní. Pod tímto názvem sice obvykle vnímáme aktivity poslední dekády, zejména přepravu koní Převalského do Mongolska, ale nemůže být pochyby o tom, že nejvyšší ocenění je dnes v Praze s přihlédnutím k veškerým zásluhám naší zoo na záchraně koně Převalského, tedy za to, co prochází téměř celou její devadesátiletou historií.“
 
Kůň Převalského je posledním přežívajícím divokým druhem koně. Zoo Praha chová koně Převalského od svých počátků a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. Ve spolupráci s Armádou ČR se Zoo Praha podařilo během devíti leteckých transportů přepravit do Mongolska třicet čtyři koní Převalského a přispět tak k ochraně druhu a obnově volně žijících populací přímo v místě původního výskytu. Současně Zoo Praha v poslední dekádě významně podporuje provoz a rozvoj Přísně chráněné oblasti Velká Gobi B, kam směřovala i většina jejích transportů a kde počet koní Převalského již překročil tři sta padesát. 
 

Psali jsme: Stěhování koní Převalského z Troji. Boom hříbat v Dolním Dobřejově

 
„Své poděkování a vděk směřuji nejen k současným pracovníkům Zoo Praha, ale i k celým generacím jejich předchůdců. Stejně tak si poděkování zaslouží náš zřizovatel, hlavní město Praha, který pochopil, že snaha o ochranu biodiverzity je nejdůležitějším úkolem moderních zoologických zahrad. Zapomenout ovšem nemohu ani na mnoho našich partnerů a spolupracovníků u nás i ve světě. A v neposlední řadě je třeba poděkovat také všem návštěvníkům a příznivcům naší zoo,“ dodává ředitel Zoo Praha. 
 
WAZA Conservation Award je oceněním pro členské organizace WAZA za mimořádný přínos v ochraně biodiverzity. Nominace má velmi přísná kritéria – instituce musí mít velmi kvalitní a komplexní ochranářské programy s jasně formulovanými cíli a zároveň vynikajícími výsledky. Musí dokonale naplňovat standardy WAZA a současně prokázat významnou aktivitu v oblasti ochrany in situ i ex situ a samozřejmě dbát na životní podmínky zvířat, jejich ochranu, udržitelnost životního prostředí či vzdělávání. Dosavadními držiteli WAZA Conservation Award jsou Georgia Aquarium v Atlantě (2020), Zoo Zürich (2019), Taronga Zoo (2018), Monterey Bay Aquarium (2017) a Durrell Wildlife Conservation Trust (2016).
 
Foto: poskytla Lucie Dosedělová  
Zdroj: tisková informace Zoo Praha



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE