reklama 11C

Zoo Praha má další mládě koně Převalského

ikonka

Ve čtvrtek 25. října se v pražské zoologické zahradě narodilo letos již čtvrté hříbě koně Převalského. Matkou nového přírůstku je klisna Hara původem ze saského Chemnitzu a otcem hřebec Len pocházející z ukrajinské biosférické rezervace Askania-Nova.
26.10.2018 13:59  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

V pondělí prezentoval ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek na výroční konferenci WAZA (Světová asociace zoologických zahrad a akvárií) v Bangkoku úsilí zahrady o záchranu koní Převalského. Zmínil také, že se v zoo – jak v pražské Troji, tak v dalších jejích zařízeních – dosud narodilo celkem 238 hříbat tohoto ohroženého druhu. Již ve čtvrtek dopoledne pak přibylo další mládě; letos již čtvrté.
 
Matkou nového přírůstku je klisna Hara původem ze saského Chemnitzu a otcem hřebec Len pocházející z ukrajinské biosférické rezervace Askania-Nova. Hříbě – podle chovatelů s největší pravděpodobností samec – je zdravé, čilé a už od své matky pije. 
 
„Krátce po narození se mládě postavilo a zajímalo se o dění kolem, mimo jiné o dva starší – letos narozené – sourozence. Ti se zase velmi zajímali o něj, zejména klisnička narozená letos v červenci. Zkušená matka ovšem zatím svého posledního, šestého, potomka chrání a nedovolí žádný kontakt,“ uvedla kurátorka chovu kopytníků Zoo Praha Irena Schneiderová.
 
Od roku 2011 přepravila Zoo Praha z České republiky do západního Mongolska armádními letadly CASA 31 koní Převalského, další čtyři v rámci Mongolska. Z těchto 35 koní jich ke dnešku přežívá 28. Kromě nich žije podle posledních informací 26 jejich potomků a dvě z klisen se v letošním roce staly dokonce již i babičkami.
 
Zdroj: tisková zpráva Zoo Praha
 
Foto: Tereza Mrhálková



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE