reklama 11D

Národní hřebčín Kladruby slaví. Narodilo se tam první hříbě roku 2022

ikonka

V neděli 23. ledna krátce po půlnoci se v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem narodilo první hříbě roku 2022. Je jím starokladrubská klisnička Amoria-14. „Porod byl rychlý, snadný, bez komplikací, hříbě do hodiny stálo,“ uvedla Jitka Raichová.
24.01.2022 14:15  |  Rubrika: Chov  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Čtvrt hodiny po půlnoci v neděli 23. ledna 2022 přišlo v Národním hřebčíně na svět první hříbě tohoto roku. Je jím starokladrubská klisnička Amoria-14.
 
Amoria-14 je osmým hříbětem šestnáctileté klisny 341 Amorosa. Jejím otcem je dvanáctiletý hřebec Sacramoso Riposada XXI, který má již čtrnáct potomků. Klisnička je v dobré kondici, se svou matkou již v neděli absolvovala krátkou procházku po hlavním nádvoří. 
 
„Porod byl rychlý, snadný, bez komplikací, hříbě do hodiny stálo. Klisnička je opravdu pěkná, životaschopná, má hezkou klabonosou hlavu,“ uvedla zootechnička Ing. Jitka Raichová.
 

Psali jsme: Rok 2021 se v Kladrubech vydařil, hodnotí Machek a láká na sezonu 2022

 
Amoria-14 se narodila s tmavou srstí, tato barva jí ale nezůstane až do dospělého věku. Bílým klisnám starokladrubského koně se rodí tmavě hnědá až černá hříbata, která postupem let tzv. vybělují. Jedná se o postupnou ztrátu pigmentu v srsti. 
 
Hříbata se v národním hřebčíně zpravidla rodí od konce ledna do května. „V letošním roce očekáváme narození dalších třiceti devíti hříbat starokladrubských běloušů a čtyřiceti hříbat starokladrubských vraníků“, uvedl ředitel národního hřebčína Ing. Jiří Machek.
 
Nejbližší akcí v národním hřebčíně budou mimořádné prohlídky hřebčína ve dnech 4. až 6. února v rámci akce „V pololetí koně letí“.
 
Zdroj: tisková zpráva NH Kladruby
Foto: poskytla Michaela Procházková, NH Kladruby



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE