reklama 11D

Najít termín pro dvacet závodů Amateur Jump Tour není snadné, říká Russwurm

ikonka

Již šestým rokem připravuje David Russwurm se svým týmem seriál národních parkurových závodů pro amatérské jezdce, který zahrnuje dvacet mítinků po celé České republice. „Není vždy snadné najít vhodný termín,“ zmínil v rozhovoru.
13.03.2024 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: poskytl David Russwurm, Amateur Jump Tour  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Celkem dvacet kol bude mít seriál Amateur Jump Tour, který již šestým rokem obohacuje parkurovou sezonu. Podle názvu je jasné, že cílovou skupinu netvoří profesionálové a jezdecká špička, ale cílí především na rekreační sportovce.
 
„Myslím, že za těch pět uplynulých ročníků jsme udělali hromadu práce. Mám však obrovskou radost z toho, jak vše funguje. Myslím, že jsme tímto projektem zaplnili díru, která zde byla a podařilo se vytvořit fungující seriál pro amatéry napříč Českou republikou,“ spokojeně konstatuje hlavní pořadatel Amateur Jump Tour David Russwurm v rozhovoru pro EquiRadio.
 
Okruh čítá celkem dvacet závodů a v loňském roce to bylo dokonce o jeden více. „Při sestavování termínové listiny musíme pracovat s kalendářem Českého skokového poháru, ale i mezinárodních závodů, takže je to občas hodně složité, abychom se vyhnuli nežádoucím kolizím. U mezinárodních závodů se nám účastníci nekříží, ale ne vždy je dobré se střetnout během stejného víkendu. Na Český skokový pohár jezdí i zetkaři, takže tam už to musíme hlídat mnohem víc. Naší dominantou jsou jezdci do stupně L,“ upřesňuje duchovní otec projektu. 
 
V minulosti zahrnovala Amateur Jump Tour i soutěže stupně S, tedy s překážkami do 130 centimetrů, ale od letošního roku se organizátoři rozhodli maximální úroveň snížit. „Do eska se nám nehlásilo tolik lidí, jelikož tato kategorie má blíže ke zmiňovanému skokovému poháru. Proto jsme se rozhodli soutěže S nevypisovat a ceny jsme rozdělili do nižších tříd. Jejich dotace jsme oproti minulosti ještě navýšili,“ vysvětluje David Russwurm.
 
Amateur Jump Tour zahrnuje hobby soutěže s výškami překážek 60, 70 a 80 centimetrů, oficiální soutěže ZM, Z, ZL, L*/L** a nechybí ještě Small Tour a Big Tour pro děti na ponících. „Pokud někdo chce začít sbírat body na našeho seriálu, musí se nejprve přihlásit přes elektronický formulář na internetových stránkách Amateur Jump Tour. Každý stupeň obtížnosti je bodován zvlášť, přičemž v každém stupni může bodovat jezdec jen s jedním koněm. V případě, že má v soutěži více koní, tak bodový příděl získává pouze s koněm lépe umístněným. Každý jezdec se může účastnit více stupňů obtížnosti, ale získané body v různých stupních obtížnosti nelze sčítat,“ pokračuje Russwurm.
 
Seriál je specifický také tím, že je rozdělen na českou a moravskou část. Každá má svoje vlastní finále a z něj ti nejlepší postupují do celonárodního Grand finále. „Ve finále každé soutěže na stupních ZM až L bude dekorováno pět nejlepších dvojic a vítěz bude vítězem dané oblasti. Pět dvojic z každé soutěže má právo startovat v Grand finále, jež se dělí na Silver Tour a Gold Tour. Silver je určena pro účastníky soutěží ZM a Z, Gold pak pro dvojice ze soutěží ZL a L. Celkem tak do Grand finále postupuje dvacet soutěžních dvojic. V případě, že některý z kvalifikovaných nemá zájem o start ve vrcholné části seriálu, může být nahrazen dalším jezdcem z celkového pořadí po finálových kolech,“ doplňuje David Russwurm a upozorňuje také na možnost atraktivních výher. 
 
„V letošním roce došlo k navýšení výher zhruba o 130.000 korun oproti roku minulému. I hobby jezdci tak u nás ve finále pojedou o finanční dotace. V Grand finále Silver Tour garantujeme finanční ceny ve výši 40.000 korun a věcné za 20.000 korun. V Gold Tour to je pak 60.000 na peněžních výhrách a 30.000 jsou věcné ceny. V součtu se při vrcholných částech série rozdělí cena za 426.000 korun,“ dodává ve vysílání EquiRadia.
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE