reklama 11C

Na slovíčko s mistrem ČR 2018 Robertem Pokorným

ikonka

Po třech letech se stal mistrem České republiky ve všestrannosti opět Robert Pokorný. Jeho další kroky však jsou poměrně nejisté a je možné, že ho už budeme vídat jenom na parkuru. Proč a jaké změny se udály? To vám prozradíme v rozhovoru…
08.01.2019 19:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

 Jako na sezonu velkých změn…

 

Je pro vás zisk mistrovského titulu tím největším úspěchem, nebo ho ještě něco překonalo?

Zisk titulu vždy řadím mezi velké úspěchy.

 

Pokud pomineme ty největší sportovní úspěchy, byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?

Před MČR došlo ve stáji, kde působím, ke změně majitele. Z toho důvodu byla účast při MČR posledním startem sezony 2018 ve všestrannosti. V práci se nově věnuji parkurovým koním.

 

S jakými plány jste šel do sezony 2018? Předčila vaše cíle a očekávání?

Plány, se kterými jsem do sezony šel, jsem opět nenaplnil. Tentokrát i kvůli tomu, že skončila předčasně…

 

Jak hodně se plány během sezony měnily a proč?

Hodně …viz výše.

 

Jak vzpomínáte na samotné mistrovství České republiky?

Loni mě o vedení připravila moje chyba, letos se jednalo o mé poslední závody v rámci všestrannosti. Tak bylo o motivaci postaráno. 

Všichni koně - Floor a Boline do jednotlivců i Rodeo au Heup do družstev - přijeli dobře připraveni na úroveň, která je při MČR čekala. Nakonec jsme si tak tentokrát mohli užít dvě zlaté medaile.

 

Co pro vás bylo při mistrovské soutěži nejtěžší?

Zajímavé bylo parkování… Někteří podlehli tlaku z MČR už před začátkem závodu.

 

Koho jste vnímal jako největšího soupeře?

Pořadatele… Komunikace s některými zástupci pořadatele před a během MČR. :-(

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky? Jak dobře ho pořadatelé připravili?

Bohužel to je čím dál smutnější příběh. Je to o lidech.  Předchozí generace zanechaly pardubické závodiště jako naprosto unikátní místo, které si ale zaslouží a potřebuje management schopný využívat jeho obrovský potenciál, co se týká jezdectví! Momentálně jen dokola posloucháme sliby, plány, a následně pak dohady a výmluvy ohledně kolbiště, opracoviště, mezinárodních závodů atd.  Drezurní a parkuroví jezdci, kteří mají na výběr, se pardubickému závodišti už vyhýbají úplně. Každý ať si posoudí sám, do jaké míry je to jen neschopnost a do jaké míry…!?  Dík patří všem, kdo pomohli pro MČR prosadit a tři roky udržet kvalitního stavitele crosové trati.

 

Prozraďte nám něco o vašem koni, s nímž jste vyhrál mistrovství České republiky.

Hodně dobrý kůň, … když dokáže vyhrávat i se mnou na zádech. :) 8letá klisna KWPN, občas má svoji hlavu, ale umí dokončit závod na skóre z drezury. Věřím, že se může a bude dál zlepšovat. Přeji, ať dělá novému majiteli jenom radost.

 

Co pro vás znamená zisk zlaté medaile na republikovém šampionátu?

Každý úspěch je hlavně to nejlepší poděkování vašemu okolí. Všem, kteří vám fandí a pomáhají.

 

Jaké máte plány do sezony 2019? Jaký je váš hlavní cíl?

Koně, které jsem jezdil v minulých sezonách ve všestrannosti, už nejsou u nás ve stáji. Všem novým majitelům moc přeji, ať se jim s nimi daří. S některými je domluvena pomoc a spolupráce i do budoucna. Startů ale určitě nebude mnoho.

 

Můžeme očekávat boj o obhajobu mistrovského titulu?

V tuto chvíli vám nedokážu odpovědět.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme v sezoně 2019 těšit? Lze očekávat nějaké změny na pozici stájové jedničky, příp. dalších členů vašeho koňského týmu?

Jak už jsem zmínil, koňský tým se obměnil zásadně. Hlavní mojí prací je teď pomoc s přípravou parkurových koní. To, jestli a s jakými koňmi se zúčastním soutěží všestrannosti, bude záležet na časových možnostech a domluvě s majiteli koní.

 

Jak u vás probíhá zimní příprava? Co během zimy s koňmi děláte?

Koně dostali do konce roku volnější režim, příprava začíná v lednu. Já osobně se tradičně po skončení sezony zaměřím přes Vánoce na ,,objem“, po Vánocích pak uzavřu motivační sázku o láhev něčeho dobrého s kamarády, a ten ,,objem“ se zase snažíme zmenšit, tak, abychom na prvních závodech zapnuli saka… :)

 

Plánujete účast na domácích či zahraničních halových závodech?

I s koňmi do všestrannosti jsou starty v hale dobrým tréninkem, nicméně zatím jsou v plánu pouze pro parkurové specialisty.

 

Jaké přání byste chtěl, aby se během sezony 2019 splnilo?

Bez ohledu na úroveň a disciplínu, ve které budeme zrovna startovat, tak ať jsou lidé okolo nás v pohodě a děláme jim radost.

 

Kdo vám při vašich jezdeckých aktivitách nejvíce pomáhá a komu byste chtěla touto cestou poděkovat?

Za výsledky je vždy práce více lidí různých profesí. Jezdec je jeden z nich, ten, který má za úkol tu práci zúročit. Velký dík za dlouholetou podporu patří Vaškovi Nimčovi. Měl jsem štěstí, že jsem se mohl spolehnout na pomoc ošetřovatelky Ireny Zapletalové, MVDr. Trundy a kováře Aleše Tomáše. Na všech mých úspěších má ale zdaleka největší podíl přítelkyně Šárka.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE