reklama 11C

Budou Světové jezdecké hry za humny? O slovo se hlásí Sopoty

ikonka

Kentucky Horse Park v americkém Lexingtonu i slovenský Šamorín z okruhu adeptů na pořádání Světových jezdeckých her vypadly. Možný zájem nyní signalizuje Polsko.
29.01.2019 13:28  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A
Redakce polského časopisu a webu Świat Koni se v článku publikovaném na konci ledna zabývá otázkou, zda by se Světové jezdecké hry (WEG) mohly konat v Polsku – konkrétně v Sopotech. Je vůbec reálná další existence této jezdecké olympiády?
 
Świat Koni připomíná, že původně byly mezi potenciálními adepty na organizaci Světových jezdeckých her v roce 2022 dva adepti – Kentucky Horse Park v americkém Lexingtonu a X-bionic sphere ve slovenském Šamoríně. 
 
Šamorín po dlouhých rozhovorech odstoupil od této myšlenky již na podzim roku 2017. Dle polského Světa koní se na začátku ledna letošního roku vedení Kentucky Horse Park v Lexingtonu také rozhodlo stáhnout možnost organizovat WEG znovu. Důvodem byly podobné obavy jako v případě Šamorína, že by organizace této mamutí akce mohla mít špatný vliv na další rozvoj areálu. 
 
Jak jsme již informovali v minulosti na webu Jezdci.cz, Mezinárodní jezdecká federace (FEI) na listopadovém zasedání v Bahrajnu konstatovala, že o organizaci WEG v roce 2022 neprojevil zájem žádný pořadatel a namísto her se tak za necelé čtyři roky budou konat samostatná mistrovství světa pro jednotlivé disciplíny. Termín pro zaslání žádosti o pořádání MS 2022 je do konce února 2019. 
 
Prezident FEI Ingmar De Vos tehdy uvedl, že toto rozhodnutí nutně neznamená konec Světových jezdeckých her. Stále je možné, že bude schválena žádost pořadatele ještě pro rok 2022 a zejména 2026. Důležité však je, aby v roce 2022 bezpodmínečně proběhlo mistrovství světa v olympijských disciplínách. Při nich se budou plnit kvalifikace pro olympiádu 2024.
 
Świat Koni si tak položil otázku, zda může být formát šampionátu pro všechny jezdecké disciplíny FEI zorganizován v Polsku. Právě v posledních letech se ukázalo, že Poláci mají velmi kvalitní pořadatele, mezi něž patří mj. Hipodrom v Sopotech. 
 

„Atributy Sopot jsou zkušenosti s organizací akcí, velikostí centra i bohatou historií.“

 
Že se nejedná jen o sen či příliš optimistické představy, potvrzuje předsedkyně představenstva Hipodromu Sopot Kaja Koczurowska – Wawrzkiewicz v rozhovoru pro únorové vydání časopisu Świat Koni. "Atributy Sopot jsou zkušenosti s organizací akcí, velikostí centra i bohatou historií," krátce cituje zmiňovaná redakce v upoutávce na nové číslo svého časopisu. 
 
Kteří pořadatelé se nakonec budou o světové šampionáty v roce 2022 ucházet, to bychom se měli dozvědět s největší pravděpodobností již začátkem března. Výhodu by měli mít ti uchazeči, kteří budou mít zájem zorganizovat mistrovství pro více disciplín současně. A kdo ví, třeba se nakonec najde odvážlivec, díky němuž Světové jezdecké hry dostanou další šanci na přežití. 
 



Všechny články o Světových jezdeckých hrách najdete POD TÍMTO ODKAZEM


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE