reklama 11C

Federace v Bahrajnu diskutovaly o WEG v Tryonu

ikonka

V Bahrajnu se ve dnech 17. – 20. listopadu koná jednání Generálního zasedání Mezinárodní jezdecké federace. Probíhá řada diskuzních fór. Jedna z nejživějších diskuzí se týkala problémů v organizaci letošních Světových jezdeckých her.
20.11.2018 15:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A
V pondělí 19. listopadu probíhala v bahrajnském hlavním městě Manama v rámci Generálního zasedání FEI diskuzní fóra na různá témata. Velký zájem byl mezi delegáty o fórum týkající se WEG 2018. Ty, jak známo, organizoval pořadatel v americkém Tryonu. Jejich pořádání se ujal se značným zpožděním, když původně schválený kanadský pořadatel přípravy vzdal z finančních důvodů. Hry provázely problémy, jedním z nich byl nevydřený start soutěže ve vytrvalosti, jež byla na programu 12. září. 
 
V diskuzním panelu vystoupil Andrew Smith, zástupce nezávislého orgánu Equestrian Community Integrity Unit (ECIU), který byl pověřen vyšetřením celé situace s nepodařeným startem soutěže vytrvalosti. Ta nakonec později byla úplně zrušena, protože počasí a podmínky soutěže se natolik zhoršily, že nebylo bezpečné jet.
 
Smith představil delegátům velmi podrobné výsledky šetření a obeznámil je se skutečnostmi, které se odehrály před startem soutěže a nakonec měly hlavní vliv na její neuskutečnění. 
 
Všechna zjištění ECIU vycházela z výpovědí klíčových lidí z organizačního výboru, FEI a dalších přítomných svědků. Závěry zprávy ukazují, že nebyl jeden důvod, kvůli němuž nevyšel první start soutěže, ale řada příčin. 
 
V první řadě to byla selhávající komunikace přímo mezi oficiály a tím i mezi jezdci a zástupci ekip z důvodu nedostatku vysílaček. Dále se pozdě začalo s přípravou trati a veterinárních gatů a v neposlední řadě bylo chybné rozhodnutí dodržet za každou cenu kompletní program her, který zatížil tým pořadatele více, než bylo možné v podstavu lidí, které pořadatel měl, zvládnout. 
 
Zástupci ECIU předložili druhou zprávu o obvinění ze zneužití pravomoci. Tou se bude zabývat právní oddělení FEI, a bude rozhodnuto, zda tribunál zahájí disciplinární řízení. FEI bude o výsledku informovat.
 
Generální sekretář Sabrina Ibaněz přednesla celkové závěry, přičemž uvedla, že existuje několik faktorů, proč nastaly problémy nejen v soutěži vytrvalosti, ale i v další organizaci. Hlavním faktorem byly jiné stavební projekty a priority managementu pořadatele, než budování zázemí pro WEG a také špatné předávání informací. 
 
„Ovšem abych byla upřímná, my jako jezdecká komunita jsme měli štěstí, že se vůbec organizátor v Tryonu pustil do tak náročné akce. Že měl kuráž ujmout se WEG jen 22 měsíců před jejich konáním. Bez nich by žádné hry letos nebyly“, uvedla Ibaněz.
 
Vypíchla také to, že pořadatelé i dobrovolníci celých dvanáct dní konání WEG nepolevovali a navzdory frustraci a kritice se snažili dělat to nejlepší. Dále upozornila, že FEI nemá žádné mechanismy, jak tlačit na pořadatele, aby splnili slíbené, než hry zrušit, což v době, kdy federace a jezdci do plánované účasti již hodně investovali, není optimální řešení.
 
Ibaněz zopakovala rozhodnutí FEI otevřít pro rok 2022 „výběrové řízení“ na pořadatele jednotlivých mistrovství světa, nikoliv her slučujících všechny disciplíny. Stejně jako prezident FEI o pár dní dříve, ale řekla, že to stále neznamená nutně zánik Světových jezdeckých her. 
 
K WEG mluvil také Tim Hadaway - FEI Director Games Operations. Ten uvedl řadu pozitivních i negativních aspektů. Jako pozitivní zmínil skvělé sportovní výkony a také prezentaci akce v médiích, kdy například americká NBC odvysílala 57 hodin přímých přenosů. 
 
Následná diskuze, do níž se zapojili delegáti Francie, Čile, Španělska, Dánska, Belgie, Německa, Uruguaye, Itálie a Bahrajnu, trvala 90 minut. Poukazovaly hlavně na nevhodně zvolené místo pro konání her ve vztahu k počasí, náhrady škod federacím, které poslaly dvojice na soutěž ve vytrvalosti, nedostatek komunikace a odpovědnosti.
 
Vedle tohoto panelu proběhla fóra i k jednotlivým disciplínám a jejich pravidlům – kompletní tiskovou zprávu najdete ZDE
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Liz Gregg



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE