reklama 11A

Martin Maivald po dvanácti letech končí v Motěšicích. Gomba má hříbě

ikonka

Se zástupci Žrebčína Motešice se český reprezentant ve všestrannosti Martin Maivald v neděli 12. ledna radoval z narození kobylky Xénie, jejíž matkou je úspěšná klisna Gomba. Zároveň se však chystá po dvanácti letech na svůj odchod z Motěšic.
13.01.2020 12:02  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

 
Dvanáct let byl Martin Maivald spojován s hřebčínem ve slovenských Motěšicích. V roce 2020 jej však čeká změna působiště a dokonce zvažuje, že by se vrátil do České republiky, kterou dodnes na mezinárodních závodech reprezentuje. Na svém kontě má nejen dvě dokončená mistrovství světa mladých koní Le Lion d´Angers, ale také Světové jezdecké hry v Normandii, kde byl v roce 2014 jediným českým zástupcem ve všestrannosti.
 
V Normandii startoval na klisně Gomba, které se v neděli 12. ledna narodilo první hříbě. „Prišla medzi nás o tretej v noci. Kobylka Xénia po vynikajúcom skokovom žrebcovi Przedswit XXXIV Nemo a medzinárodne úspešnej military kobyle Gomba (Furioso XXII),“ oznámili hrdě zástupci Žrebčína Motešice na svých facebookových stránkách. „Tak sme sa dočkali! Dnes v skorých ranných hodinách naša Gombička, jedna z najväčších military hviezd Československa priviedla na svet žriebätko – kobylku,“ přidal je na svém profilu Martin Maivald. 
 
„Když se Gomba vrátila do Bratislavy po několika měsících z Německa, kde ji měla pronajatou jedna slečna, tak jsem ji chtěl připustit plemenným hřebcem Harwym (pozn. red.: Przedswit XXIX/ Harwy), s nímž jsem byl dvakrát na mistrovství světa. Ale nechtěla ho na sebe pustit a neměli jsme odebrané semeno. Tak jsme ji odvezli do Motěšic, kde zbytek sezony strávila se stádem a hned v lednu minulého roku ji připustili jiným hřebcem,“ prozradil pro redakci Jezdci.cz Martin Maivald.
 
Do budoucna se český reprezentant se svojí někdejší stájovou jedničkou vídat asi příliš často nebude, jelikož se rozhodl změnit působiště. „V Motěšicích končím. Již v prosinci koně dostali zimní pauzu a teď se rozhoduji, co bude dál. Zatím je to padesát na padesát, zda zůstanu na Slovensku, nebo se vrátím do České republiky. Každopádně po dvanácti letech nastal čas na změnu,“ říká Maivald. 
 
Stejně jako všichni příznivci jezdectví v České republice, i Martinovi Maivaldovi udělala v posledních dnech a týdnech velkou radost kvalifikace českých jezdců na olympijské hry do Tokia. „Je to super. Moc jim držím palce. Zaslouží si to všichni počínaje Mílou Příhodou, který má velké zkušenosti, sen i vizi. Sice napjatě čekal do konce roku, jak to nakonec dopadne, ale bylo to čistě v teoretické rovině, že by se před něj mohl někdo dostat. Míra Trunda si snad doplní kvalifikaci a bude mu dělat v Tokiu parťáka, aby tam jeli dva. No a co se týče parkurového týmu, tak to je senzace. Před čtyřmi a půl lety jsem jim byl fandit v Šamoríně, kde jim kvalifikace utekla o vlásek, stejně jako vloni v Budapešti. Jsem moc rád, že to nakonec vyšlo,“ konstatuje a zároveň doufá, že i on se jednou vrátí do nejvyšších soutěží. 
 
„Je tu jedna kobylka, která má šanci se dostat do Lionu na mistrovství světa mladých koní. Uvidíme, zda se panem Slavomírem Magálem domluvíme, jestli bych ji mohl dál jezdit. Vše se vyvine podle toho, kde nakonec zakotvím. Určitě bych se však rád dostal opět někam výš, jako to bylo za dob Harwyho a Gomby,“ dodal Martin Maivald.
 
V připojené fotogalerii najdete nejen klisnu Gombu s jejím prvním hříbátkem, ale můžete si také připomenout její výkony ze Světových jezdeckých her v Normandii.
 
Foto Josef Malinovský a Kristína Tomkovičová




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE