reklama 11A

Klisna se na Lipně propadla ledem. Záchranná operace dopadla úspěšně

ikonka

Obrovský ohlas vzbudila nedělní záchranná akce klisny Zojy, která se propadla ledem na lipenské přehradě. Vodní záchranáři ze základny v Dolní Vltavici se o zaběhnutém koni dozvěděli od svědků ještě před tím, než se ocitl v ledové vodě.
18.01.2021 19:45  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
O záchranně koně na zamrzlém Lipně informovala většina celoplošných médií, nejpodrobněji se tématu věnoval regionální Deník a server iDnes.cz. Podle Deníku první zprávu o zaběhnutém koni na ledu obdrželi vodní záchranáři z Dolní Vltavice v neděli před půl jedenáctou dopoledne. 
 
„Volali jsme hned na linku 112, na krajské operační středisko HZS JčK, s tím, že dáme dohromady lidi a koně z ledu dostaneme na břeh,“ přiblížil vodní záchranář Zdeněk Šebesta. „Vystartovali jsme, domlouvali jsme se telefony, kde se sejdeme, ale všechno bylo jinak, protože kobylka se rozhodla někam jít,“ uvedl pro Deník.cz.
 
Ke klisně, která se záhy propadla do vody zhruba kilometr od břehu, se záchranáři dostali zhruba po patnácti minutách. V místech, kde je asi patnáctimetrová hloubka, se kobylce dařilo držet hlavu nad hladinou a šlapat vodu. „Nejdříve jsme uvázali lano kolem hlavy koně, abychom ho měli alespoň částečně pod kontrolou. Bylo to náročné, ale kolegům se pak podařilo dostat lana pod zvíře, díky čemuž bylo možné ho vytáhnout na led,“ cituje server iDnes.cz mluvčí jihočeských hasičů Vendulu Matějů.
 
„Hasiči přitáhli nafukovací lávku, podařilo se nám společně koně připoutat, nejprve za hlavu a pak i za tělo, a na několik pokusů jsme ho na lávku dostali a odtáhli dál od díry v ledu. Museli jsme mu i svázat nohy, protože kolem sebe kopal. Pak na místo dojel náš kolega s vyprošťovacím vozítkem a s jeho pomocí jsme koně dotáhli na břeh na Dolní Vltavici. A průběžně jsem informovali krajské operační středisko KHS JčK, jak akce probíhá, a také majitele koně, který kontaktoval veterináře a zajišťoval box v Kamenném Újezdu,“ popsal redaktorům Deníku další průběh záchranné akce Jakub Velda.
 
Majitel koně již čekal na břehu s dalšími posilami a dobrovolníky, kteří přinesli také ručníky a deky. Dle zasahující veterinářky Denisy Němcové byla klisna podchlazená, ale její stav nebyl vážný. Po několika minutách se jí podařilo postavit na nohy. „Dali jsme jí kortikoidy proti šoku, dostala fosfor na podporu svalové činnosti, a také vitamín B12. Počkáme deset minut, jestli se zklidní pulzy, 78 za minutu je moc, a pokud klesnou na 60, odjede do stáje. Pokud by se nedejbože zvyšovaly, dostala by teplou infuze už tady na místě, aby byla schopná převozu a nepadla nám cestou. Máme tu preventivně, právě k tomu účelu, připravený ohřátý Hartmannův roztok,“ informovala MVDr. Němcová. Nakonec však infuze nebyla zapotřebí a klisna byla odvezena do stáje. 
 
Zástupci Vodní záchranné služby ČČK Český Krumlov v pondělí odpoledne publikovali na svých facebookových stránkách ještě několik fotografií, které dokazují, že se klisně již daří dobře a z příhody by neměla mít žádné následky. 
 
Zdroj: Vodní záchranná služba ČČK Český Krumlov, Deník.cz a iDnes.cz
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE