reklama 11D

Lukáš Mundil se po pádu vrátil ke koním. Lásku k nim zdědil po otci

ikonka

Parkurový jezdec a pravidelný účastník pohárových mítinků Lukáš Mundil prožil své začátky na Suché u Litomyšle, kde sídlí s koňmi pod vedením svého otce Michala dodnes. Nyní má své dva svěřence, s nimiž se chystá posunout v parkuru ještě výš.
20.01.2023 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Díky svému otci Michalu Mundilovi, který koňmi žije, se u koní Lukáš Mundil pohybuje téměř od narození. K závodění se dostal až ve svých třinácti letech.
Spojení s koňmi vyplynulo v tomto případě tak nějak přirozeně. „Nikdo mě do ničeho netlačil, i když bylo jasné, že by táta rád, aby aspoň jedno z jeho dětí podědilo jeho lásku ke koním. Jezdil jsem odmala v jezdecké škole stejně jako moje sestra, současně mi ale rodiče dali možnost vyzkoušet si i jiné sporty a různé kroužky. Po svém prvním větším pádu jsem s ježděním přestal, ale po několika letech jsem na koně zase nasedl, udělal si jezdeckou licenci a už u koní zůstal,“ prozradil Lukáš Mundil v první části rozhovoru o svých jezdeckých začátcích.
 
Vybavíte si svůj úplně první kontakt s koňmi a na kterém místě se dále odehrávaly vaše jezdecké začátky? 
Svůj první kontakt s koňmi si nevybavuji, ale prý jsem na koni poprvé seděl již v půl roce. Jak jsem již zmínil, ke koním mě přivedl můj otec. Moje jezdecké začátky se odehrávaly v jezdecké škole u Mirky Skřivanové na Suché u Litomyšle. V jezdeckém areálu na Suché jsme s koňmi doteď.
 
Které jezdecké disciplíně se věnujete nejvíce a jaké výkonnosti jste v ní prozatím dosáhl? 
Po celou dobu se věnuji pouze parkuru, ve kterém mám momentálně výkonnost ST*, tedy se svými koňmi již překonávám soutěže na 135 centimetrech. Nic jiného mě neláká vyzkoušet.
 
Jak vzpomínáte na své první závodní zkušenosti? 
Úplně první závodní zkušenosti byly jezdecké hry na Suché. To mi bylo asi pět let. Ale první oficiální soutěž jsem jel na našem bývalém koni Daretovi ve třinácti letech, také na Suché a byl jsem mnohem nervóznější než dříve.
 
Která místa a jezdecké areály jste využíval a působil jste v nich se svými koňmi? 
Koně jsme měli pouze ve dvou areálech, a to v areálu Jiřího Skřivana na Suché u Litomyšle a nějakou dobu v areálu JS Dolní Jelení.
 

Psali jsme: Petra Boháčová vyrůstala u koní a parkuru. Bylo mi to předurčené, říká

 
Kdo vás zdokonaloval a předával vám nové zkušenosti a komu nejvíce vděčíte za to, čeho jste v jezdeckém sportu dosáhl? 
Asi ve čtyřech letech jsem se začal učit jezdit u Mirky Skřivanové, která mi laskavě, pečlivě a trpělivě vštěpovala základy ježdění. Za což bych jí chtěl moc poděkovat, lepší trenérku jsem si na začátek nemohl přát. Ale nejvíc vděčím svému tátovi, který mě ke koním přivedl, dal mi možnost jezdit, podporuje mě a zároveň trénuje. A má se mnou svatou trpělivost.
 
Kdy se u vás dostavil takový ten první zásadnější úspěch a kterých dalších si osobně ceníte nejvíce? 
Já asi zatím nemám na kontě vyloženě nějaké velké vítězství. V roce 2022 jsem vyhrál Oblastní mistrovství U25, zúčastnil jsem Mistrovství republiky dětí a juniorů a celkem pravidelně boduji v pohárové sérii Czech Junior Cup. Za úspěch beru finále KMK v Písku, kde jsem závodil s plemenným hřebcem Diamond Cavalier Z. Pro mě je ovšem největší úspěch, že se zlepšuji a posouvám dál.
 
Na které své koně vzpomínáte nejraději? 
Každý kůň, na kterém jsem jezdil, byl něčím výjimečný. Od každého jsem se něco naučil. Vzpomínám na Mišku, můj první koník z jezdecké školy. Neuvěřitelná kobylka, nejtrpělivější učitelka, která mě provedla mými začátky. A momentálně je pro mě výjimečný Belmondo. Je to můj parťák, na kterého je spolehnutí a který mě nenechá v žádném průšvihu. Já se snažím mu to oplácet, aby se mnou měl co nejméně práce. Společně se posouváme výš už třetí sezónu.
 
Které další koně vlastníte a co spolu máte již za sebou? 
Momentálně máme dva koně Belmonda a Arion M. S Belmondem máme výkonnost ST* a s Arion zatím L*.
 
Máte za sebou i jiné zajímavé zkušenosti spojené s jezdeckým sportem? 
Jako cennou zkušenost beru možnost závodit s plemenným hřebcem Diamond Cavalier Z v majetku Zuzany Plundrové. Společně jsme se zúčastnili několika chovatelských soutěží včetně finále KMK pro šestileté hřebce a valachy.
 
Jaké sportovní ambice jste měl ve vašich začátcích a jaké jsou vaše dnešní plány v jezdectví?
Jelikož jsem byl vždycky docela posera a nervák, tak mi jako menšímu přišlo, že skákat metr vysoké překážky je naprosto nedosažitelné a kdo skákal víc, pro mě byl bůh. Na svém strachu jsem zapracoval a nyní je mým cílem zlepšovat se a posouvat výš. 
 
Foto: poskytl Lukáš Mundil



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE