reklama 11A

Kvalitní parkury i na domácích závodech. Petr Mašek je toho zárukou

ikonka

Již pouhé dny zbývají do startu mezinárodních skokových závodů CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce ve Zduchovicích. Kurzy parkurů bude připravovat společně s Němkou Chirstou Heibach Petr Mašek, jenž toto kolbiště zná více než dobře.
14.04.2022 12:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D

 
Kurzy z dílny Petra Maška vídáme pravidelně při závodech nejen ve Zduchovicích, ale i na mnoha dalších závodištích. Na zduchovickém kolbišti však parkury staví asi nejčastěji. Chybět nebude ani při CSIO pro děti, juniory a mladé jezdce, které se uskuteční od čtvrtka 21. do neděle 24. dubna. 
 
„Spolupráce s tímto jezdeckým centrem začala tak, že jsem byl pozvaný jako asistent Josefa Mayera při finále Kritéria mladých koní. Poté jsem tam začal jezdit a s panem Mayerem asi tři roky za sebou při této události. Dalo by se říct, že to byl také jeden z mých stavitelských učitelů,“ vzpomínal v úvodu rozhovoru pro EquiRadio Petr Mašek.
 
„Ve Zduchovicích stavím parkury zhruba dvakrát do měsíce. Mám tam docela slušné podmínky a je to nyní moje živobytí. Dcera mi začala před pár lety jezdit, a tudíž už nemám tolik možností jezdit stavět i do zahraničí, jako jsem před lety jezdil třeba do slovenského Šamorína nebo do Holandska a Německa. Musím se teď trochu věnovat jí, takže jsem nějaké závody opustil a tu mezinárodní scénu taky. Občas však vyrazím někam se podívat, abych se stále udržoval v těch moderních trendech a byl i nadále s těmi lidmi v kontaktu,“ konstatoval.
 
Kromě Zduchovic jezdí Petr Mašek do Královic, ale také na Jítravu, do Suché u Litomyšle či do Písku. Funkci course designera již dělá v podstatě na plný úvazek. „Jediné, co mě mrzí, že tady u nás téměř není zimní sezona. Člověk má tuto práci na plný úvazek někdy od dubna do října, poté se zúčastňuji ještě jako asistent při Global Champions Prague Playoffs, ale vesměs ta zimní sezona závodů u nás není. V zimě tedy trochu odpočívám, trénuji své svěřence a mám také u pana Dajbycha pronajatých několik boxů, takže trávím většinu času ve stáji a doplňuji to tréninkem a soustředěními po okolí. Tak nějak tu živu přežívám, ale nestěžuji si. Rádi s rodinou lyžujeme, takže jezdíme na hory a chaty. Také s dcerou vyrážím na soustředění Sportovního centra mládeže, kam byla vybrána,“ popisuje, jak tráví zimní měsíce, kdy by se počet parkurových závodů v České republice dal spočítat na prstech. 
 

Čtěte také: Cit pro dráhu a linii parkuru. To je naprostý základ, říká Petr Mašek

 
Připravovat parkurové kurzy není nic jednoduchého. Stavitel se musí přizpůsobit tomu, pro koho je staví, zda se jedná o menší národní závody, nebo ty mezinárodní, případně jestli jde o soutěže pro mladé koně či děti. Právě takové soutěže jej čekají při CSIO ve Zduchovicích. „Jsou to mezinárodní závody, i když pouze na té nejnižší jedno a dvouhvězdičkové úrovni. Ale samozřejmě by měl být v těch kurzech znát jistý rozdíl oproti obyčejným závodům. Mělo by se ukázat umění jezdců a také by to mělo být celé vystupňované od úvodních soutěží přes páteční Poháry národů až po nedělní Grand Prix,“ vysvětluje Petr Mašek ve vysílání EquiRadia.
 
Jak v rozhovoru prozradil, žádné velké profesní sny nemá a výrazně netouží po tom, aby navrhoval kurzy parkurů na těch největších závodech. Čas od času ovšem na prestižní akce rád zavítá. „V květnu jsem pozvaný do Bratislavy na mezinárodní závody, takže tam strašně rád pojedu, abych si zase něco obživil a naučil. Bude tam stavět Uliano Vezzani, kterého už celkem znám, takže na to se těším. Jinak žádné velké cíle ani nemám. Jsem strašně rád, že mě to baví a úplně nemám sen, že bych stavět jen něco velkého a pořádného. Já jsem skromný člověk a když budu nadále dělat svou práci dobře na národní scéně, tak budu spokojený. Ale přiznávám, že mě láká stavět parkur při Global Chamipons na Miami Beach, kam bych se moc rád podíval. Tam kdybych byl pozvaný, tak budu nadšený. Budu to určitě i tento víkend sledovat,“ dodává.
 
Foto: Josef Malinovský, Patricie Mazuchová, Tomáš Holcbecher, poskytl Petr Mašek
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE