reklama 11B

Kuriózní německý víkend: Dva ze tří mítinků zrušeny kvůli kluzké dráze

ikonka

V Drážďanech a Mannheimu musely minulý víkend dostihy předčastně skončit kvůli kluzké dráze a neochotě žokejů pokračovat za daných podmínek. Pořadatelé si nebyli jisti příčinami, autorita Deutscher Galopp odškodní týmy koní ze zrušených dostihů.
09.05.2022 19:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Německé dostihy mají za sebou nebývalý víkend, když musely být dva ze tří dostihových dnů předčasně ukončeny kvůli kluzké dráze. Sobotní mítink v Drážďanech se omezil jen na vítězství tříleté Heidi High ze stáje Arenzo a zbylý program s řadou českých koní na startovních listinách byl zrušen. O den později v Mannheimu se ze stejného důvodu stihly odběhnout jen první dva dostihy.

"Deutscher Galopp bude společně s pořadateli, rozhodčími a komisemi zkoumajícími stav dráhy analyzovat pozadí těchto událostí a přistoupí k potřebným krokům. Bezpečí lidí i zvířat má pro nás nejvyšší prioritu. Zrušení dostihů proto bylo správné. Důležité je, aby teď následovaly i činy a výsledkem byl kvalitní stav drah," uvedl v tiskové zprávě výkonný šéf dostihové autority Daniel Krüger.

Koně, jejichž dostihy byly o víkendu zrušeny, mají možnost se bez zvláštního poplatku dohlásit tento týden na mítinky v Düsseldorfu, Hoppegartenu a Krefeldu a jejich stáje obdrží dvojnásobné příspěvky na transport. Deutscher Galopp nevyloučil ani případné dodatečné vypsání nových dostihů.

 

Čtěte také: Night Moon suverénní v Pardubicích, Laube a Urbánek ovládli Bratislavu

 

V Drážďanech jezdci po pádu v prvním dostihu upozornili na několik kluzkých míst, zejména v oblouku před cílovou rovinou, a odmítli dál pokračovat. Komise složená z rozhodčích, pořadatelů, žokejů a trenérů následně provedla novou prohlídku dráhy a doporučila ukončení dostihového dne.

Podobný scénář se odehrál i v nedělním Mannheimu. Na dráze, kde skončila kariéra Filipa Minaříka, se v prvních dvou dostizích odehrály dva pády, přičemž Tommaso Scardino utrpěl otřes mozku a zlomeninu lícní kosti. I tady byl problém mimo jiné v posledním oblouku.

"Až do středy v Mannheimu silně pršelo, čtvrteční měření dráhy přineslo hodnoty mezi 5,0 a 5,8, na poměry zdejšího písčitého podkladu poměrně nezvyklé. V dalších dvou dnech dráha rychle vysychala, a tak jsme se v pátek večer ještě rozhodli pro zavlažování. V sobotu činil stav dráhy rovnoměrně kolem hodnoty 4,0 a tráva byla ve velmi dobrém stavu. V den dostihů byla dráha vzhledem k vysoké vlhkosti vzduchu na povrchu mokrá a do startu prvního dostihu v 11:20 ještě nevyschla. Zda to byla skutečná příčina problémů, samozřejmě nevíme. Navrhovali jsme posypat zatáčku pískem a pokračovat v programu, příslušné práce již byly zahájeny, ale dostihová komise se po konzultaci s jezdci rozhodla pro ukončení mítinku. I na to panovaly rozdílné názory," řekl serveru Galopponline.de šéf pořadatelů Stefan Buchner.

 

Krátce z turfu

 

Hned dva účastníci Svatováclavské ceny byli ve startovním poli pondělní classe 3 Prix de Sainte-Perine (1400 m, 18 000 eur) v Compiegne. Lépe dopadl čtvrtý z předloňského ročníku, německý Power Jack, který finišoval druhý. Loni třetí Zelote ze stáje Leram uzavřel s Marií Vélon dvanáctičlenný doběh. Někdejší favorit EJC Leram Million Big Boots doběhl šestý.

Žokej Martin Laube dosáhl v rámci nedělního jedničkového hattricku v Bratislavě na statistický milník. Klasický triumf na Shabaně v Jarnej ceně kobýl byl zároveň jeho 200. vítězstvím kariéry.

Dvě vítězství zaznamenali svěřenci rodiny Váňových v nedělním Meranu. Devítiletý Ole Caballero pod Josefem Bartošem deklasoval o jedenáct délek soupeře ve steeplechase Premio Val di Non (3800 m, 14 000 eur). Již druhý letošní italský úspěch zaznamenal šestiletý Natam, který s Pavlem Složilem mladším lehce vyhrál proutěné překážky Premio Gabrio Visconti (3000 m, 11 000 eur).

I při čtvrtém startu kariéry vybojoval tříletý valach Memento Mori ze stáje KarBoBau s.r.o. dotované umístění ve Francii. Svěřenec Václava Luky mladšího doběhl v neděli pod Theem Bachelotem o délku druhý v dostihu nezvítězivších Prix Cadet Roussel (1600 m, 27 000 eur) v Saint-Cloud a setrval na ratingu 39 kg.

Partnerem klasické Velké jarní ceny bude skupina Conseq, oznámila v pondělí Chuchle Arena Prah. Zakladatelem investiční společnosti je dlouholetý dostihový majitel, činovník a bývalý spolumajitel chuchelského závodiště Jan Vedral, známý i jako jeden ze spolumajitelů trojnásobného Koně roku Nagano Golda. Centrální rovinové závodiště neslo před prodejem rodině Vítkových název Conseq Park.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


Štítky: dostihyNěmecko
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE