reklama 11C

Klusáci 2022: Jerry potěšil patrioty. Rok trojkoruny i velkých sérií

ikonka

Na dvou závodištích se odehrála klusácká sezona 2022. V pořádání mítinků se od začátku dubna do poloviny listopadu střídaly Chuchle Arena Praha Bravantice. Potřetí za tři roky padla trojkoruna a sérii hodnotných výsledků zaznamenal i domácí chov.
06.12.2022 17:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12D
 
Na sklonku roku vám nabízíme krátké ohlédnutí za tím nejzajímavějším, co se v českých klusáckých dostizích odehrálo.
 

PODÍVEJTE SE NA VIDEO POD TÍMTO ODKAZEM (KLIKNĚTE)

 
Suverénem první poloviny sezony mezi staršími koňmi byl Union Forces ze stáje Team Kotásek – FFF Stables, který v sulce se svým majitelem Laurensem Rinkesem slavil sérii úspěchů proti starší elit, aniž by musel výrazněji bojovat. Své kvality ukázal mimo jiné ve Velké pražské dubnové ceně na 2180 metrů, kde narazil na silnou konkurenci v čele s Paminem.
 
Nejlépe odskočil z první mety startující Västerbo Flashback, ale Zdeněk Vávra s Paminem si dění na špici hlídal a do druhého okruhu už vbíhal na první pozici. Favoritův nástup však zachytili jeho hlavní soupeři – na protilehlé rovině zaútočil silnou koncovkou disponující Union Forces a blízko byl také Trespasser. V posledním oblouku se zdálo, že vedoucí Pamino dokáže náporu soupeřů odolat, ale Laurens Rinkes v cílové rovině znovu rozhýbal šestiletého Union Forces a lehce se odpoutal o 3 3/4 délky. Pamino uhájil druhou příčku před Trespasserem, čtvrtý doběhl Inaccessible Grou.
 
Naopak ve druhé polovině roku kraloval osmiletý Elixir de Charnie ze stáje Skree. Z Francie pronajatý tmavý hnědák ovládl se svým trenérem Jaroslavem Dobrovolným například Grand Prix du Trotteur Francais na 2180 metrů při pražském derby-dni, která byla jeho šestým vítězstvím v sezoně. Když v posledních stovkách metrů nasadil k trháku, nikdo z šestice soupeřů mu výrazněji nestačil. Druhý Diable Maya na něj ztrácel 2 1/2 délky, třetí finišoval Embargo d‘ Ukraine. Elixir de Charnie vyběhl kilometrový čas 1 minuta 17 sekund a 201 tisícin.
 
Prvním větším soubojem sledovaného klasického ročníku byla Jarní cena čtyřletých. Klasický dostih na 1670 metrů se od startu až do cíle odehrál pod taktovkou hnědáka Jerryho v sulce se svým trenérem Ivanem Coufalem. Valach stáje Květná nastupoval až jako sázková třetí šance dostihu. V dalším souboji se svými věčnými soupeři Leroyem W a Luthier Bokem udal svižné tempo a až do konce pracoval na špici. V posledních stovkách metrů se na něj začal dotahovat favorit Leroy W se Zdeňkem Vávrou a v cílové rovině se odehrál krásný souboj o vítězství, ale Jerry uhájil náskok půl délky a triumfoval v kilometrovém čase 1 minuta 14 sekund a pět desetin. Třetí doběhla Barunka Misi. 
 
Jerry si udržel špičkovou formu po celý rok. V létě se ozdobil vítězstvím v obnoveném Slovenském klusáckém derby, a přestože po Bratislavě laboroval s menším zraněním a postihl ho tréninkový výpadek, zúčastnil se první zářijovou neděli Derby hlavního města Prahy v Chuchle Areně. Vrchol klusácké sezony letos přilákal šestici startujících a měl mezinárodní rozměr. Domácí špičku vyzval rakouský Rocco Venus vedený jezdcem Hubertem Brandstätterem.
 
Jerry se od prvních metrů usadil na špici a hvězda stáje Květná vedla s náskokem několika délek. Favorizovaný Leroy W se držel na průběžné druhé pozici před stájovým kolegou Ideal Majycem a ani čtvrtý Luthier Boko si nechtěl nechat utéct své hlavní soupeře. V rozhodujícím okruhu Jerry vystupňoval tempo a když se v závěrečném oblouku na něj dotáhli Leroy W a Luthier Boko, rýsoval se krásný souboj tří koní. Luthier Boko však v cílové rovině zacválal a byl diskvalifikován. Jerry odrazil nápor Leroye W a zvítězil o 1/4 délky. Třetí doběhl Ideal Majyc před Rocco Venusem. Jerry vyběhl kilometrový čas 1 minuta 15 sekund a 383 tisícin a završil cenný derby double Praha – Bratislava.
 
Posledním velkým cílem Jerryho, který je vlastním odchovancem Ivana Coufala, byl zisk klasické trojkoruny. Ve stopách předchozích držitelů této pocty Pamina a Kane Fortuny se vydal 29. října ve Velké ceně primátora hlavního města Prahy neboli St. Legeru na 2715 metrů. Coufal dlouho vedl favorita na průběžné páté pozici a přenechával iniciativu soupeřům. O tempo se po velkou část dostihu staral rakouský Little Star Boko a krátce mu sekundoval i Imos. Při náběhu do rozhodujícího okruhu se však posunul dopředu Jerry a odpoutal se o několik délek. Jeho nástup zachytili Little Star Boko s Leroyem W, ale žádný velký souboj se nekonal. Jerry si doběhl pro lehké vítězství o 3 1/2 délky před Leroyem W a Ideal Majycem.
 
Závěrečný mítink sezony se konal ve čtvrtek 17. listopadu v Chuchle Areně. Ve Velké ceně Sametové revoluce hlavního města Praha završila svou výbornou bilanci sériová vítězka Masada. Se svou stálou jezdkyní amatérkou Klárou Jelínkovou se od prvních metrů chopila iniciativy a nasadila svižné tempo. Z druhého místa klisně sekundoval spolufavorit Elixir de Charnie a v kontaktu běžel ještě Kane Fortuna.
 
Rozhodujícím momentem bylo cválání Percevala při nabíhání do závěrečného okruhu, kvůli němuž byl favorit diskvalifikován. V posledním oblouku se na Masadu snažili zaútočit Elixir de Charnie a zejména Kane Fortuna, ale klisna všechny útoky odrazila a doběhla si pro cenné vítězství. Druhý Elixir de Charnie na ni ztrácel čtvrt délky, na Kane Fortunu zbylo třetí místo. Svou třídu demonstrovala při loučení s klusáckou sezónou také tříletá Moriah Boko. V roli horké favoritky Zimní ceny tříletých televize Praha TV nezaváhala a s jezdcem Pavlem Vávrou triumfovala jistě o 1 3/4 délky před svým stájovým kolegou Jumbem. Třetí skončil v Dánsku narozený německý reprezentant Hot Dansk Dynamite.
 
K hlavním osobnostem dvouletého ročníku patřil Nolan Boko, připravovaný Jaromírem Kotáskem pro stáj S. Gloria. Ten si na podzim nejprve připsal jisté vítězství ve Velké ceně dvouletých, vypsané jako Velká cena Zdeňka Vávry, a v rámci závěrečného dne ovládl Velkou cenu Hipospolu – Cenu Sea Cove. V sulce s Kotáskem odskočil zbytku pole o pět délek. Druhou příčku si pohlídal Best Of Joker před Iron Lady OV.
 
Foto: Karel Rozboud



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE