reklama 11C

Když chovatelé nebudou chovat, nebude ani jezdecký sport, říká Fiala

ikonka

Počet koní v České republice se vyšplhal až k hranici sto tisíc. Stále častěji jsou využíváni pro sport na rekreační i vrcholové úrovni. Podle slov prezidenta ASCHK ČR Aleše Fialy je však důležité, aby kůň nadále zůstal hospodářským zvířetem.
22.12.2021 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12A
 
Podle Ústřední evidence koní počet těchto zvířat v České republice dlouhodobě roste a za posledních dvacet let se více jak zdvojnásobil na zhruba sto tisíc. S tímto trendem je velmi spokojen i prezident Asociace svazů chovatelů koní ČR Aleš Fiala. 
 
„Svým způsobem je to vynikající věc, že počet koní pořád roste, ale trochu mi vrásky na čele dělá to, že roste také počet koní, kteří se chovají mimo plemenné knihy, tedy bez jakýchkoliv šlechtitelských cílů a mimo šlechtitelské programy na základě plemenných knih. To je podle mě docela velký problém a budeme o tom se zástupci Ústřední evidence koní jednat. Mým cílem je, abychom zvýhodnili ty lidi, kteří budou chtít chovat daná plemena, ale ne pouze koně v typu,“ uvedl Aleš Fiala v úterním rozhovoru pro EquiRadio
 
Podle současného prezidenta chovatelské asociace je důležité, aby pro chovatele koní byly nachystány dostatečné pobídky. Koně by se měli účastnit například různých přehlídek, a to i těch méně početných plemen koní. „Nemáme u nás pouze českého teplokrevníka, byť je to nejpočetnější plemenná kniha, ale je potřeba zviditelnit i méně početná plemena. Jsem tak rád, že i tito koně se mohou účastnit těchto akcí účastnit. Nejde jen o přehlídky, ale i předvýběry hřebců do plemenitby, zkoušky výkonnosti, dále třeba Kritéria mladých koní, kterých se mohou také účastnit všechna u nás chovaná plemena, dokonce i ta dovozová. Určitě si myslím, že naším cílem by mělo být, abychom zvýhodňovali české koně a přispívali na ně více peněz než na ta konkurenční dovozová plemena. Myslím si, že je tady už mnoho dobrých českých koní, ta plemena jdou pořád dopředu a mají dobře našlápnuto k tomu, aby se neustále zlepšovala,“ pokračuje Fiala.
 
V dnešní době jsou koně stále více využívání zejména pro sport a stává se z nich v mnoha ohledech hobby zvíře. Před tímto způsobem vnímání koní však prezident ASCHK varuje. „Pro náš koňaře, hospodáře a chovatele je nesmírně důležité, aby kůň nadále zůstal hospodářským zvířetem. Koně, kteří dnešní době tahají v lese, dělají kočárové služby, nebo například hipoterapii, tak jsou stále živení senem, slámou, spásají pastvu a zůstává po nich hnůj, který je zase zpětně využíván k dalšímu zpracování. Nejdůležitější je si uvědomit, že koní je přibližně sto tisíc a podle nějakých německých tabulek je údajně spočítáváno, že na čtyři koně vzniká jedno pracovní místo. Takže dvacet pět tisíc pracovních míst u nás vytváří koně. Sem se řadí podkováři, výrobci krmiv, výrobci jezdeckých potřeb, je to velký počet pracovních míst. Při hrubé mzdě pětadvacet tisíc korun koně stále přinášejí obrovský obnos peněz do společnosti.“
 
„Myslím si, že je to téměř uzavřený kruh a zůstává důležité, aby kůň setrval v této pozici nehledě na to, jaké je jeho využití. Pořád je to hospodářské zvíře, ať už tahá někde v lese, nebo dělá sport. Koně se rodí na trávě a většinou i umírají na trávě a jsou produktem zemědělství. Jinými slovy, pokud nebudou chovatelé chovat, tak sportovci nebudou mít na čem sportovat a pracovníci nebudou mít s čím dělat a co předvádět,“ konstatuje Aleš Fiala v rozhovoru pro EquiRadio, během něhož také prozradil, jak se on sám k chovu koní dostal a co se mu zalíbilo na vozatajském sportu, který aktivně provozuje.
 
Foto: poskytl Aleš Fiala



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE