reklama 11A

Jezdecký sport 2019: Parkurová sezona s řadou špičkových výkonů

ikonka

Parkurové skákání je nejpopulárnější klasickou jezdeckou disciplínou, a to co do počtu registrovaných jezdců a koní, tak i do počtu závodů. Speciální vydání magazínu přináší souhrn z vrcholů roku 2019, tedy mezinárodních závodů, MČR, ČSP nebo GC.
06.11.2019 12:01  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ SPORT 2019 O PARKUROVÉM SKÁKÁNÍ SLEDUJTE ZDE

Parkurové skákání bylo tradičně nejvytíženější klasickou disciplínou. První velká prověrka mladé skokové reprezentace byla naplánována už na poslední dubnový víkend. 
Při CSIO ve Zduchovicích se děti, junioři a mladí jezdci zapojili do Poháru národů. Skvěle si vedl český dětský tým, který obhájil první místo z roku 2018. Dvěma bezchybnými parkury ho podržel Štěpán Filip v sedle zkušeného bělouše Cascara. Výsledek byl předzvěstí výborné sezony, která dvojici čekala. Dvě nuly dovezla v týmové soutěži dětí i Laura Najmanová s devítiletým valachem La Frei. 

Úspěch zaznamenali ve Zduchovicích i junioři, když dokončili Pohár národů na druhém místě a stejnou příčku obsadila po čistém rozeskakování v juniorské Grand Prix také Tereza Svobodová s Britanií. Vítěznou tečku za úspěšnou účastí našich reprezentantů udělala Michaela Rodová, jež s Cartanem K vyhrála Velkou cenu mladých jezdců.

Dalším mítinkem, který má své stálé místo v kalendáři Mezinárodní jezdecké federace, je olomoucké CSI s třemi hvězdami zapsané do série Světového poháru. Kolbiště v Equine Sport Centru ožilo ve dnech 19. až 23. června a nutno říct, že i zde se diváci dočkali výborných sportovních výkonů. V juniorské Grand Prix zcela dominovaly české jezdkyně. Vítězkou se stala Anna Helebrantová na valachovi Epo van de Achterhoek. Ta jako jediná překonala základní kurz věhlasného stavitele Uliana Vezzaniho bez chyb.

Jen těsně uteklo prvenství Kateřině Kubrické ve finále túry pro mladé jezdce. Sedlala klisnu Lentilku a v rozeskakování dojela druhá. Postup do celosvětového finále, které bude v prosinci hostit Salcburk, získala Rakušanka Michelle Ruth s belgickým ryzákem Nathanaelovi.

Vrcholem akce byla Grand Prix bodovaná do Světového poháru, jejíž překážky dosahovaly výšky do 160 centimetrů. Jediným českým zástupcem, který postoupil po čistém základním kole do rozeskakování, byl Jakub Štěrba s plemenným hřebcem Warnessem. V rozhodující jízdě inkasoval čtyři trestné body, což pro něj znamenalo výborné páté místo. Vítězem se stal Ital Emanuele Camilli na koni Jakko.

Jedním z vrcholů parkurové sezony je republikové mistrovství, při kterém čeká kategorie jednotlivců nejvyšší obtížnost až do 150 centimetrů. Letošní šampionát se konal koncem července v Martinicích u Březnice a pro osmé zlato v kariéře si tam po napínavém boji v rozeskakování dojel Aleš Opatrný na Forewerovi. Jeho největší soupeř Marek Klus s Carebisem si odvezl stříbro. V rozeskakování stejně jako novopečený mistr nechyboval, cílem však projel o tři sekundy později. Bronzovou medaili převzal Vladimír Tretera, který sedlal svou stájovou jedničku, hnědáka Gangstera van het Noddevelt, a v tříkolovém klání jednou chyboval.

K celoročnímu parkurovému programu neodmyslitelně patří seriály. Český skokový pohár se konal v roce 2019 už poosmnácté a jeho kalendář nabídl celkem jedenáct kol. Nejúspěšnějším účastníkem základní části se stal Jan Štětina. Tomu se podařil hattrick, když zvítězil ve Velkých cenách v Hradištku u Sadské, v Litomyšli a v Ptýrově. 

Do Velkého finále, které se konalo 22. září v Martinicích, postoupil jako suverénní lídr bodování. Kvarteto pro atraktivní finálovou soutěž se střídáním koní doplnili Jan Chýle, Rudolf Doležal a Lucie Strnadlová, jež do něj proklouzla doslova na poslední chvíli. Po fantastickém výkonu si pro třetí pohárový triumf v kariéře dojel Rudolf Doležal, když s koňmi Quattro Centem, Carinou, Abdulahem a Guusem S předvedl čtyři bezchybné jízdy. Druhá skončila Lucie Strnadlová, která zaznamenala pouze dvě chyby. Za ní se pak seřadili Jan Chýle a Jan Štětina.

Česká stopa zůstává i v prestižní parkurové sérii Global Champions. Vždyť jeden z týmů, který pravidelně nastupuje do takzvané ligy, je spojen s Prahou a jeho členkou spolu s pěti kolegy zůstává Češka Anna Kellnerová.

Letošní kalendář nabídl osmnáct závodů, které proběhly od února do září na třech kontinentech světa. Anna Kellnerová se zdála být ve velmi dobré formě. Během třetího mítinku v Miami zazářila s Balguerem v rámcové stopětačtyřicítce. Navíc byla s klisnou Catch Me If You Can vybraná pro miamskou soutěž ligy a měla podíl na skvělém pátém místě, na které tam Pražští lvi dosáhli. Její další účinkování však nešťastně ukončilo zranění, jež utrpěla při pádu v pátém kole v Madridu. Zlomenina stehenní kosti si vyžádala rekonvalescenci až do konce sezony.

Pětice kolegů Anny Kellnerové z družstva tak pokračovala bez její účasti v sedle. Dvakrát obsadili třetí místo, nejlépe jim vyšel start na zářijovém mítinku v Římě. Gerco Schröder a Marco Kutscher tam s výsledkem pěti trestných bodů dokončili dvoukolovou soutěž s překážkami do 160 centimetrů na nejvyšší příčce. Prague Lions uzavřeli bodování základní části na konečném sedmém místě. Vítězi se stali zástupci celku London Knigths. V jejich řadách se nachází i šampion seriálu jednotlivců Longines Global Champions Tour. Je jím Ben Maher, jemuž se při závěrečných závodech v New Yorku podařilo obhájit titul z roku 2018. Nejúspěšnějším Pražským lvem v individuální soutěži byl Belgičan Niels Bruynseels. Ten hlavně díky vítězství v Grand Prix Cannes bral v konečném bodování pozici číslo sedm.





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE