reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV: Zimní túra a Ondřej Pospíšil u mikrofonu

ikonka

V Jezdeckém magazínu EquiTV s datem 14. února najdete reportáž z úvodního parkurového kola Zimního jezdeckého poháru ČJF, které hostilo Hradištko u Sadské. Tam jsme také pozvali k mikrofonu loňského vítěze Českého skokového poháru Ondřeje Pospíšila.
14.02.2019 16:42  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE TADY

Druhý únorový Jezdecký magazín EquiTV jsme pro vás připravili v Hradištku u Sadské, kde se odehrál zahajovací mítink Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v parkurovém skákání. Na seznamu účastníků nechyběl mimo jiných známých jezdců ani vítěz loňského finále Českého skokového poháru Ondřej Pospíšil. Jak vzpomíná na svůj největší sportovní úspěch z roku 2018 a jaké má plány na letošní sezonu, to nám prozradil v exkluzivním rozhovoru, který také uvidíte v příštích patnácti minutách. Týden po úvodním vozatajském kole Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace se dočkali prvních letošních závodů také příznivci parkurového skákání.

Po závodní atmosféře je v dlouhém zimním období mezi jezdci hlad. Svědčí o tom bezmála dvě stě startů, které se v hale areálu v Hradištku u Sadské uskutečnily. První bodovanou soutěž obstarali jezdci na pony. Ovládla jí Klára Hlaváčková, která sedlala hned tři koně. S desetiletým valachem Samem obsadila první místo, když projela cílem bez trestných bodů v čase 57,28 sekundy. Díky bezchybnému výkonu brala i druhou příčku, a to s klisnou Cheyenne.  

Na účastníky v Malé túře čekal parkur s překážkami do 115 centimetrů. Hodnocený byl na čas, a právě ten byl nakonec v širokém poli bezchybných soutěžících rozhodujícím faktorem. „TOP Ten“ uzavřela Tereza Veselá, která v sedle holandské klisny Hedge Fund projela cílem v čase 59,50 sekundy. Dobře si na trase jednohvězdového L počínali i Jaroslava Špurková a For Funny. Jejich výkon stačil na deváté místo. Jen o dvě desetiny nižší byla hodnota dosaženého času ve výsledkové listině u Ondřeje Pospíšila s klisnou Reou, který dojel osmý.

Na sedmé, respektive šesté místo se se svými svěřenci zařadil Miloslav Příhoda. Lépe si vedl s Estelle, ovšem i s Carmanem na parkuru nezaváhal. V nejlepší pětce se umístil David Košťál, který se slovenskou klisnou Maracanou projel cílem s nulou v čase 57,15 sekundy. Necelé tři desetiny jej dělily od čtvrté příčky. Tu nakonec vybojoval Matouš Kořínek v sedle Dafne. 
Veronika Špačková a Lara, to byla dvojice, která vystoupala na bronzovou pozici. Na parkuru rovněž nechybovala a čas dokázala stlačit ještě o více než sekundu a půl. 

Druhé místo zaznamenala Tereza Veselá. V soutěži startovala s třemi koňmi a uspět se jí podařilo s mladou klisnou Histannií. Nejvyšší počet bodů si v Hradištku v Malé túře připsala Kristýna Vrbenská na koni Ramzes. Druhou Terezu Veselou dokázala předjet ještě o půl sekundy. 

Vrcholem nabitého celodenního programu byla Velká túra s překážkami do 125 centimetrů. Vypsaná byla s finále pro desítku nejlepších dvojic ze základního kola, které přineslo skvěle vystupňovanou a napínavou podívanou. Tereza Veselá postoupila do rozhodující části soutěže s třemi koňmi, a tak, aby mohla v klidu přesedat, se ve finále představila hned jako první.  S valachem Dark Landos si přinášela jeden trestný bod. Jenže ve finále k němu přidala dalších osm a pořadí finalistů uzavřela.

Také Miloslav Příhoda proklouzl do nejúspěšnější desítky s dvěma svěřenci. S hnědkou Quibconou v základní části chyboval jednou a v druhé jízdě přidal ještě jedno shození. Celkový součet osmi trestných bodů mu stačil na devátou příčku. Dalším, kdo musel přesedat, byl Vladimír Tretera. První jízdu absolvoval na hřbetě oldenburské klisny Fair Lady VLS, a dokončil jí čistě. Předtím však jednou chyboval, a tak bral konečné osmé místo.

Sedmý dojel vítěz loňského ročníku Českého jezdeckého poháru Ondřej Pospíšil na koni Calm. I jeho konečný výsledek měl hodnotu čtyř trestných bodů, ale pomohl mu dosažený čas.
Tereza Veselá patřila s desetiletým hnědákem Easy Jetem k těm jezdcům, kteří byli po základní části čistí. I rozhodující jízda jí vyšla na výbornou a s dvěma nulami se ujala průběžného vedení. Jedno shození zaznamenal ve finále jinak bezchybný Matouš Kořínek s běloušem Casiem. Terezu Veselou tak neohrozil - nakonec bral až šestou příčku. 

Tereza Mücková v sedle hřebce Le Bo Jangles Karsit na parkuru po čisté úvodní jízdě nezaváhala ani podruhé. Navíc byla velmi rychlá a dostala se tak do vedení. To jí vydrželo i po vystoupení Miloslava Příhody s druhým ze svých finálových koní Carmanem. Ačkoliv si i on zapsal dvě nuly, stačilo to v konečném pořadí na čtvrté místo. Zbývaly už jen poslední dvě dvojice, které mohly zamíchat pořadím. Tereza Veselá se do třetice představila na koni Handsome DD. K bezchybnému výkonu přidala další čistý výsledek a dostala se na průběžnou první příčku.

Jako poslední vjel na kolbiště Vladimír Tretera. A nabízené šance díky svým bohatým zkušenostem využil beze zbytku. V sedle osmiletého Gangstera VH Noddevelt procválal cílem bez trestných bodů a v čase o sekundu a půl kratším, než měla nejrychlejší soupeřka. Připsal si tak jako první v sezoně 2019 nejvyšší bodový příděl do žebříčku Velké túry. Tereza Veselá s Handsome obsadila druhé místo a třetí skončila Tereza Mücková s Le Bo Jangles.

Další parkurové kolo Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace se chystá na neděli 24. února v Královicích u Slaného, kde se o měsíc později uskuteční i finále celého seriálu v rámci velkého Jezdeckého festivalu.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V sobotu 16. února se koná ve Slatiňanech na Chrudimsku už druhé kolo Zimního jezdeckého poháru spřežení. Stejně jako o dva týdny dříve, i tentokrát bude na startu téměř šest desítek spřežení. Skvělou podívanou nabídne kategorie čtyřspřeží, těch bylo totiž ještě před uzávěrkou nahlášeno osm, včetně dlouhodobě nejúspěšnějšího vozataje Jiřího Nesvačila juniora z Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Ten zapřahá starokladrubské bělouše, ale diváci budou moci vidět i dvě černé kladrubské čtyřky ze Slatiňan, vedené Vladimírem Moudrým a Petrem Novákem.

Další týden se pozornost milovníků koní rozdělí několika směry. Dostihoví příznivci zamíří v sobotu 23. února na galavečer Jockey Clubu České republiky v Národním domě na Vinohradech.
Parkuroví jezdci se utkají v Královicích u Slaného o další body v jejich Zimním jezdeckém poháru a chovatelé vyratí do Olomouce, kde se koná od pátku do neděle II. předvýběr hřebců do plemenné knihy českého teplokrevníka.

Na žádné z těchto akcí nebudou chybět ani kamery EquiTV. Tentokrát se můžete těšit nejen na souhrnné reportáže v příštích Jezdeckých magazínech, ale také na přímé internetové přenosy. Takže brzy na shledanou!





reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE