reklama 11A

Jezdecký magazín EquiTV: Podívejte se na galavečer ČJF i do Emirátů

ikonka

Máme pro vás první Jezdecký magazínu EquiTV v roce 2019. Již sedmým rokem vám budeme následujících deset měsíců každý týden přinášet reportáže o všem zajímavém, co se děje kolem koní a jezdeckého sportu. Začínáme galavečerem a parkury v Emirátech.
31.01.2019 20:52  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EquiTV můžete zhlédnout POD TÍMTO ODKAZEM!


V Jezdeckém magazínu EquiTV s datem 31. ledna 2019 se nejprve podíváme na galavečer České jezdecké federace, která v Národním domě na Vinohradech oceňovala nejlepší jezdce a koně roku 2018 ve všech sedmi sdružovaných disciplínách. Na závěr vám nabídneme krátký rozhovor s přední českou parkurovou jezdkyní Annou Kellnerovou, která od začátku ledna startuje na mezinárodních závodech ve Spojených arabských emirátech.

Prostory Národního domu v Praze na Vinohradech patřily v sobotu 26. ledna jezdcům a všem příznivcům klasického jezdectví. Česká jezdecká federace tam ocenila nejúspěšnějším sportovce sezony 2018. Pro trofeje si přišli reprezentanti všech disciplín, které tato organizace zastřešuje. 

Dlouhý výčet oceněných otevřeli zástupci reiningu. Titul Jezdce roku mezi amatéry získala zlatá medailistka z republikového šampionátu Martina Lissová. Radka Paverová převzala cenu pro nejlepšího jezdce v kategorii Mládež. Jejím největším úspěchem v uplynulé sezoně bylo zlato na mistrovství republiky. Hned dvě trofeje si odnášel dlouholetý reprezentant v této westernové disciplíně Lukáš Brůček. Tomu patří titul Jezdce roku v kategorii Senior a Junior, v kterých vybojoval zlato při loňském mistrovství republiky. Nejlepším koněm roku je podle komise disciplíny hřebec SK Whizchic, jenž se umístil jako první v žebříčku reiningového šampionátu, a navíc při mistrovství republiky donesl k titulu rovněž oceněnou Radku Paverovou. 

Ve vytrvalosti rozhodovalo při udělování cen pořadí v žebříčku za rok 2018. Juniorskou kategorii ovládl Jan Abel, jemuž se dařilo mimo jiné při mezinárodních závodech ve Slavošově. Vítězkou bodování seniorského žebříčku a zároveň nejúspěšnější jezdkyní minulého roku se stala Lucie Škábová. Ta se v sezoně 2018 prezentovala zejména v zahraničí. Má za sebou úspěšné starty v Šamoríně či Euston Parku, kde dojela do cíle v sedle osmileté klisny Surayi. Právě za tuto klisnu převzal majitel klisny Martin Holub deku pro Koně roku. Ve vytrvalosti byla také vyhlášena Dvojice roku. Tou se stalo vítězné duo z mistrovství České republiky Michaela Jakešová a Pretoria Symfonie.

Jedním z nejúspěšnějších odvětví na mezinárodním poli je voltiž. Na předních příčkách výsledkových listin se stabilně pohybuje skupina z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Její zástupci nechyběli na Světových jezdeckých hrách, kde brali sedmé místo. Za výkony, které nejen v americkém Tryonu podali, si vysloužili titul Skupiny roku. Juniorem roku se stala Tereza Czyžová. Té se v roce 2018 dařilo v mezinárodní konkurenci například v Budapešti nebo v Pezinku. Navíc svým talentem podpořila úspěchy albertovskou skupinu. Albertovec je rovněž domovským klubem nejlepšího koně loňské sezony Patriota NF, který nesl oceněnou skupinu při Světových jezdeckých hrách i na dalších významných mezinárodních mítincích. Vítěz soutěží při mezinárodních závodech v Itálii, Maďarsku i doma ve Frenštátě pod Radhoštěm Jan Hablovič převzal cenu pro seniorského Jezdce roku. Opomenout nemohla Česká jezdecká federace také hendikepované sportovce. Cenu udělila dvojnásobné zlaté medailistce z mistrovství republiky v paravoltiži Veronice Písaříkové.

Na pódium byli pozváni také čtyři vozatajové. V kategorii pony párů byl vyhlášen sportovcem roku Michal Kořínek – stříbrný z republikového šampionátu a vítěz mezinárodních závodů v Polsku. Nejvyšší umístění ze všech českých reprezentantů při mistrovství světa singlů zaznamenala Markéta Jelínková. Společně s dalšími úspěchy na evropských závodištích jí to vyneslo titul Jezdce roku jednospřeží. Vydařenou sezonu měl nejlepší jezdec dvojspřeží Josef Drábek. Zahájil jí vítězství ve Zlaté podkově v Semicích a vrcholem pak byla obhajoba zlaté medaile na mistrovství České republiky. Spřežení mělo rovněž svého zástupce na Světových jezdeckých hrách v Tryonu. Byl jím Jiří Nesvačil junior, jenž je stabilní oporou národní reprezentace. Právě on si odnesl trofej pro zástupce čtyřspřeží.

Komise všestrannosti ocenila výkony Barbory Vaňkové, která ovládla kategorii pony, ačkoliv se často dokázala prosadit v soutěžích pro velké koně včetně mistrovství republiky mladších juniorů, které vyhrála. Mezi dětmi byla vyhodnocena Alena Kozojedová. Pomohla jí k tomu dvě prvenství na národním šampionátu ve všestrannosti. Cenu pro juniorského Jezdce roku převzala z rukou zástupců České jezdecké federace Natalia Tarabini. Ta má bronz z mistrovství republiky. Obhájit hned několik prvenství se v roce 2018 podařilo mladé jezdkyni Elišce Orctové. Přemožitele nenašla stejně jako o rok dřív na mistrovství republiky, podruhé za sebou vyhrála finále Zlaté podkovy, a nakonec obhájila i titul Jezdce roku. Nejúspěšnějším seniorem ve všestrannosti byl v očích odborné komise Miloslav Příhoda. Ten se úspěšně prezentuje zejména v zahraničí, a to včetně soutěží tříhvězdové úrovně. Pro tato nároční klání má k dispozici holandského valacha jménem Ferreolus Interkonix. Jako jeho jezdec pro něj převzal deku pro Koně roku.

Při vyhlašování drezurních výsledků se podium Majakovského sálu zaplnilo. Ceny totiž převzali jezdci v celkem osmi kategoriích. Sportovcem roku mezi jezdci na pony se stala Anna Procházková, která v roce 2018 ovládla nejobtížnější soutěž Masters při mistrovství České republiky. Julie Pásková se může pyšnit trofejí z finále národního poháru, v němž zvítězila v kategorii dětí. Medaili získala také na mistrovství republiky, kde v dětské soutěži dojela třetí a v téže věkové skupině byla oceněná během slavnostního večera. Juniorka Eva Vavříková je stálicí v národní reprezentaci a může se pochlubit řadou úspěchů. K prvnímu místu z mistrovství České republiky, a z CDI v Polsku a Maďarsku přidala i ocenění komise disciplíny. Nejlepší starší juniorkou byla vyhlášená Laura Lišková, která v roce 2018 posbírala řadu vítězství v juniorských úlohách. Zlato z republikového šampionátu a účast na mistrovství Evropy, to jsou nejdůležitější mezníky v roce 2018 pro sportovkyni roku v kategorii mladých jezdců Anežku Zajícovou. Seniorskou kategorii v drezuře ovládla vicemistryně republiky Tereza Hábová. Ta má mimo jiné na svém kontě zdařilé výkony na mezinárodních závodech ve Wiener Neustadtu a v Cáchách. Drezurní komise s rozhodla ocenit také jezdce, kteří závodí převážně na mezinárodních mítincích v zahraničí a vyhlásila Reprezentantem roku Pavlu Rubíčkovou. Ta má za sebou úspěšné starty ve Francii, Velké Británii, Polsku nebo Portugalsku. Úřadující mistryně republiky a účastnice Světových jezdeckých her Anastasja Vištalová má doma již několik cen pro nejúspěšnějšího paradrezurního sportovce. V sobotu 26. ledna k nim přibyla další. Pro deku určenou nejlepšímu koni sezony Fürst Romanticovi si přišla jeho jezdkyně Ida Vavříková. Právě tato dvojice ovládla mistrovství republiky v malé rundě.

Šestice jezdců byla vyhlášena v rámci parkurového skákání. Jana Táboříková byla nejlepší pony jezdkyní. Není divu, vždyť vedle mistrovství České republiky vyhrála Grand Prix pro pony při závodech kategorie CSIO ve Zduchovicích a kategorii Masters v národním poháru. Mariana Michlíčková dokázala na mistrovství Evropy dětí vybojovat ve finále osmé místo, po celou sezonu byla oporou družstvu, jež slavilo úspěchy v Pohárech národů ve Zduchovicích, Ciekocinku a Šamoríně. Na Vinohradech tak získala ocenění pro Jezdce roku v dětské kategorii. Doma i v zahraničí se výborně prezentovala nejúspěšnější mladší juniorka Sára Vingrálová. V úvodu sezony ovládla s týmem Nations Cup ve Zduchovicích v závěru předvedla skvělou formu při dvouhvězdových soutěžích v rámci Global Champions PlayOffs v Praze. V kategorii starších juniorů byla nejlepší jezdkyní vyhlášena Sofie Najmanová. Té se dařilo na CSI v Olomouci, Linci, Salzburku nebo šamoríně. Byla členkou vítězného týmu v domácím Poháru národů. Jediným mladým jezdcem na skokovém mistrovství Evropy v českých barvách byl Alexandr Baraldi. Trenér reprezentace jej vybral na základě stabilních výsledků a svou nominaci potvrdil vítězstvím v červnové ceně České jezdecké federace. Anna Kellnerová se řadou skvělých výsledků na mezinárodním poli zasloužila o titul Jezdce roku v parkurovém skákání v kategorii seniorů. Její úspěchy z roku 2018 jde jen stěží vyjmenovat. Zmiňme tak jen, že vybojovala první místo v týmové soutěži Global Champions League v Miami, třetí místo v Londýně a účinkování v této prestižní sérii zakončila výbornými výkony v pražském Global Champions PlayOffs. Koněm roku se stala klisna Diva, kterou sedlá další výrazná členka národní reprezentace Emma Augier de Moussac. Ta, stejně jako Anna Kellnerová, poslala divákům v sále poděkování prostřednictvím videa, protože její sportovní sezona už od ledna rovněž běží na plné obrátky.

V samém závěru přišla na řadu Cena České jezdecké federace za mimořádný přínos pro rozvoj jezdeckého sportu v České republice. Toto mimořádné ocenění bylo uděleno Czech Equestrian Teamu, který nejenže dokázal do Česka přivést tak významný projekt jako je Global Champions, ale po řadu let významně podporuje jezdecký sport u nás. Cenu převzal od prezidentky České jezdecké federace Olgy Plaché zástupce Czech Equestrian Teamu a ředitel organizačního výboru Global Champions Prague PlayOffs Jan Andrlík.

Pro českou reprezentantku v parkurovém skákání Annu Kellnerovou začala sezona 2019 velmi brzy. Už začátkem ledna odcestovala do Spojených arabských emirátů, kde absolvovala sérii mezinárodních závodů. My jsme využili toho, že se nakrátko zastavila v České republice a požádali jí o krátký rozhovor.

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

Od začátku února opět ožívají česká kolbiště. První kola Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace hostí závodní hala v Hradištku u Sadské. V sobotu 2. února se tam koná první ze čtyř kvalifikací ve spřežení a k účasti se přihlásilo přes 60 startujících. O týden později si na stejném místě dají dostaveníčko parkuroví jezdci, které taktéž čekají před finálovým Jezdeckým festivalem v Královicích u Slaného čtyři kvalifikační závody. Podrobný přehled všech seriálových mítinků najdete na adrese www.jezdeckypohar.cz. Kamery EquiTV samozřejmě na žádném Zimním poháru nebudou chybět, a tak se v dalších Jezdeckých magazínech můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího, co se během nich odehrálo. Na shledanou!





reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE