reklama 11A

Jezdecký magazín: Český smutek v Budapešti, skokový pohár i voltiž

ikonka

Do nového vydání magazínu se nám povedlo vměstnat pět reportáží. Podíváme se do Budapešti na kvalifikaci na OH, navštívíme ČSP ve Zduchovicích, GC v Monaku i voltižní závody CVI Frenštát. V závěru se vrátíme k II. kvalifikaci do Velké pardubické.
04.07.2019 17:09  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

JEZDECKÝ MAGAZÍN S DATEM 4. ČERVENCE SLEDUJTE ZDE

Nové vydání Jezdeckého magazínu nabídne hned pět reportáží. Na úvod se podíváme do Budapešti, kde čeští parkuroví jezdci usilovali o přímou kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu. 

Dalšími koly však pokračovaly také obě parkurové série, kterým se pravidelně věnujeme. Český skokový pohár nabídl velmi vyrovnanou Velkou cenu Zduchovic a mezinárodní špička zamířila v rámci desátého dílu seriálu Global Champions do Monaka.

Pozornost příznivců voltiže minulý týden směřovala do Frenštátu pod Radhoštěm, kde se konaly jediné mezinárodní závody s mimořádně silným obsazením.
A ukážeme vám také záběry z druhé kvalifikace na Velkou pardubickou. To všechno uvidíte v příštích patnácti minutách.

 

Pravděpodobně nejdůležitější soutěží, kterou v letošní sezoně absolvovalo české parkurové družstvo, byla přímá kvalifikace na olympijské hry, které se budou konat v roce 2020 v Tokiu. Cíl byl od začátku jediný. Vyhrát v pátek 28. června při CSI v Budapešti speciální týmové klání. Pouze jedna zúčastněná národní federace mohla touto cestou získat jedno z kvótou omezených míst. Společně s českými jezdci se na start postavili ještě Řekové, Litevci, Bulhaři, Maďaři a Ukrajinci. S výjimkou posledních dvou uvedených celků se dvoukolová kvalifikace ukázala být nad síly všech účastníků. Podle papírových předpokladů se nakonec boj o přímý postup na olympiádu stal česko-ukrajinskou záležitostí. Finský stavitel Aki Ylänne připravil těžký parkur s překážkami do 160 centimetrů, který české kvarteto překonalo v prvním kole s celkem 23 trestnými body. Ukrajinský tým, složený výhradně z jezdců narozených v jiných zemích Evropy, měl v poločase o devět trestných bodů méně.

Podívejme se na průběh rozhodujícího druhého kola, tak jak se prostřídali jezdci dvou nejlepších celků. Česká dvojice Zuzana Zelinková v druhé jízdě s hnědákem Calerim nasbírala devět trestných bodů. Je třeba zmínit, že v součtu s velmi dobrým prvním kolem, byla právě tato jezdkyně v českých barvách nejúspěšnější. Za Ukrajinu zahajoval původně maďarský jezdec Ferenc Szentirmai s Valourem a cílem projel pouze s dvěma trestnými body za překročení stanoveného času.

Další z našich reprezentantek Emma de Moussac zvolila pro soutěž klisnu Chacco Diu. Ta však měla problém s překonáním vodního příkopu a v obou částech soutěže byla právě na vodě vyloučena. Bylo zřejmě, že konečné umístění již závisí pouze na výkonech zbylých jezdců našeho národního týmu, protože výsledek Emmy de Moussac se nezapočítával. Ukrajinský reprezentant Andre Schröder, původem z Německa, sedlal Allegra a v druhé jízdě s ním inkasoval 18 trestných bodů.

Na řadu přišel třetí jezdec z českého družstva Ondřej Zvára. V sedle zkušeného hřebce Cento Lana však nasbíral v druhém kole 17 trestných bodů. Dalším z Ukrajinců byl zlatý olympijský medailista z Atlanty Ulrich Kirchhoff. Také on opustil Německou jezdeckou federaci, za kterou dlouhou řadu let závodil. V Budapešti ale svému novému družstvu příliš nepomohl. V prvním kole spadl z Al Pacina na vodě, v druhém kole dovezl devět trestných bodů. Jeho výsledek byl navíc po soutěži dodatečně opraven na druhou elimimaci. Důvodem byly krvavé stopy na boku jeho koně po použití ostruh.

Finišmanem českého týmu byl Aleš Opatrný. S teprve osmiletým hnědákem Forewerem zaznamenal totožný výsledek v obou kolech. Dovezl dvakrát devět trestných bodů. Sečteno a podtrženo, konečný výsledek Čechů měl hodnotu 58 trestných bodů. Za Ukrajinu uzavíral soutěž další z původně německých reprezentantů René Tebbel v sedle francouzského valacha Saxo de la Cour a dovezl 16 trestných bodů. Rozdíl mezi konečným součtem Ukrajinců a Čechů nakonec činil pouhých osm trestných bodů. Ze souboje o postup na olympiádu tak vyšla vítězně Ukrajina, stejně jako před čtyřmi lety v soutěži o účast v Riu de Janeiru v roce 2016.

Malou náplastí na zklamání byla našim jezdcům nedělní Grand Prix. Ze čtyř dvojic, které se přes základní kolo parkuru bodovaného do Světového poháru dostaly do rozeskakování, byly dvě české. Aleš Opatrný sedlal devítiletého valacha Sangris Boye a v rozhodující jízdě shodil jednu překážku. S časem 47,30 sekundy obsadil čtvrté místo. Chyby se dopustil i ukrajinský zástupce René Tebbel, který na ryzákovi Saxo de la Cour dojel díky lepšímu času třetí. Ještě rychlejší byla v rozeskakování Zuzana Zelinková. Ta překonala s Calerim kurz ve vůbec nejlepším čase ze všech. Jedna překážka šla ovšem k zemi, a tak z toho bylo druhé místo. Stálice české reprezentace se v Budapešti ukázala ve velmi dobré formě. Trofej nakonec zůstala doma. Z vítězství se radoval maďarský jezdec Gabor Szabo junior, který jako jediný s klisnou Timpex Bolcsesz dojel do cíle bez trestných bodů. Celé jízdy českých jezdců a rozhovory s nimi najdete na adrese www.equitv.cz.

 

V neděli 30. června se ve Zduchovicích konala šestá Velká cena zařazená do seriálu Českého skokového poháru. V tomto dílu Jezdeckého magazínu vám přinášíme krátký souhrn toho nejzajímavějšího, co se ve středočeském areálu nedaleko Kamýku nad Vltavou odehrálo. V příštím vydání se k této akci vrátíme, abychom si průběh mítinku připomněli podrobněji.
Hlavní soutěž, jejíž překážky dosahovaly výšky do 145 centimetrů, vyšla v základním kole výborně Ondřeji Pospíšilovi na koni Einfach. Ve finále však dvakrát chyboval a dojel nakonec pátý. Dobře si vedl Zdeněk Palička v sedle Calida-T. Celkem nasbíral šest trestných bodů. Což stačilo na čtvrtou příčku. Třetí skončil Jaroslav Jindra s holštýnským valachem Caracasem. A to přesto, že si ze základní části přinášel pět trestných bodů. Napodruhé ovšem zajel čistě. Výbornou formu prokazují v posledních týdnech Rudolf Doležal a Quattro Cento. Předvedli to i ve Velké ceně Zduchovic, v níž si zapsali dvě nuly. Jediná setina sekundy je dělila od vítězství. Tím, komu přálo štěstí a cílovou čárou projel o jedinou setinu sekundy rychleji, byl Jaroslav Jindra. Také on v sedle svého druhého koně Claretina zůstal na parkurech bezchybný a dojel si pro vítězství.

Na průběžném prvním místě v tabulce Českého skokového poháru najdeme Jana Štětinu, druhý je Jan Chýle následovaný Rudolfem Doležalem. TOP4 uzavírá Ondřej Pospíšil.
Ve stejný den vyvrcholily i další pohárové túry. V Czech Junior Cupu nenašla přemožitele Tereza Svobodová, která porazila s Marylandem v rozeskakování dalších jedenáct dvojic. V soutěži pro jezdce do 25 let se z vítězství radovala Natálie Ulčová v sedle valacha Demonta. Nezkrácený záznam z Velké ceny Zduchovic najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

Parkurová série Global Champions pokračovala poslední červnový víkend desátou zastávkou, která se konala v Monaku. Týmová soutěž Global Champions League vyvrcholila v sobotu 29. června druhým kolem na překážkách do 160 centimetrů.

Ani jeden z reprezentantů Prague Lions v něm nechyboval. Čistý výkon předvedl německý jezde Marco Kutscher na Chades Of Blue. V jeho případě to byla v této soutěži družstev druhá nula. Čistou jízdu přidal Belgičan Wilm Vermeir v sedle Iq van het Steentje. Týmu se tak počítalo devět trestných bodů, které v prvním kole nasbíral Gerco Schröder. Celkem stačil jejich výsledek na páté místo. Z vítězství se radovali zástupci Scandinavian Vikings. Norsko-švédské duo překonalo obě kola bez chyb na překážkách. Dvě nuly zapsala švédská reprezentantka Evelina Tovek, jež prostřídala koně Winnetou de la Hamente a Dalila de la Pomme. Její kolega Geir Gulliksen z Norska inkasoval s hnědákem VDL Groep Quatro pouze jeden trestný bod za překročení času v druhé jízdě. V čele bodování jsou Shanghai Swans před jezdci z Madrid in Motion. Třetí místo průběžného pořadí ligy patří týmu London Knights.

Sobotní program nabídl také nejvyšší soutěž jednotlivců bodovanou do Global Champions Tour, a to Grand Prix Monaka. Pražský lev Wilm Vermeir na Iq van het Steentje se v ní probojoval do rozeskakování a po jedné chybě skončil devátý. O vítězství se strhl napínavý souboj. Nakonec se radoval Nizozemec Maikel van der Vleuten, který v sedle valacha Beauville Z překonal kurs bez chyby a dojel v čase 33,06 sekundy. Druhý skončil Katařan Bassem Hassan Mohammed na Gunderovi se ztrátou pouhých šesti desetin sekundy.

 

Frenštát pod Radhoštěm se posedmé v řadě stal dějištěm mezinárodních voltižních závodů CVI. Ty se konaly ve dnech 28. až 30. června a k účasti přilákaly silnou konkurenci včetně reprezentantů z jižní Ameriky či z nejúspěšnějších evropských zemí. Vypsaná byla dlouhá řada kategorií, my se budeme věnovat dvou a tříhvězdovým soutěžím, v nichž měla Česká republika největší šance na přední umístění. 

Mezi nejúspěšnější domácí reprezentanty patří Tereza Czyžová. V loňském roce ve Frenštátě nenašla v kategorii CVI2* juniorů přemožitele. Letos se však musela spokojit s druhým místem. Za své sestavy s Aladinem pod vedením Ondřeje Svobody dostala průměrné hodnocení 7,783 bodu. O tři desetiny více, tedy přes 8 bodů, získala vítězka Sára Solteszová ze Slovenska. Ta cvičila na koni Leo da Vinci, jehož lonžoval Jan Tribula. Dvouhvězdovou soutěž skupin vyhráli členové pořádající Tělovýchovné jednoty Slovan Frenštát pod Radhoštěm s hodnocením vyšším než 7,5 bodu. Také oni cvičili s Aladinem a za sebou nechali jediné soupeře, slovenský tým z Národního hřebčína Topolčianky. Vítězství na úrovni dvou hvězd slavila i česká reprezentantka Adéla Kotolová v kategorii dětí. K úspěchu ji pomohl zkušený drásovský kůň Landar a jeho lonžérka Petra Cinerová. V soutěžích s třemi hvězdami obhajovala loňské prvenství Kateřina Kocurová s Patriotem NF. V silné konkurenci dalších osmi seniorek skončila třetí. Zapsala si v průměru 7,248 bodu. První příčku vybojovala švýcarská jezdkyně Pascale Wagner, která startovala na tlumačovském koni Tymian. V roli lonžéra se představila Libuše Hablovičová. Rozhodčí jejich výkon ocenili známkou 7,594, což bylo jednu desetinu více, než získala druhá Maďarka Blanka Nemeth.

Ve výborné formě se představil vítěz seniorské soutěže mužů Jan Hablovič. Ve startovní listině měl sice jediného soupeře, Rusa Aleksandra Stikina, ale známka v hodnotě více než 8 bodů ukazuje na špičkové výkony. Svůj podíl na nich měl třináctiletý valach Tymian vedený Libuší Hablovičovou. Velká očekávání provázela i tříhvězdovou soutěž skupin. Třetí v ní skončil maďarský celek Magyar Poniklub Szovetseg se známkou lehce přes 6,6 bodu. O třídu lépe pak cvičily zbylé dvě skupiny, které se podělily o nejvyšší příčky. Na druhém místě stanuli nakonec členové jezdeckého klubu Voltiž Albertovec. Za své výkony s Patriotem lonžovaným Andreou Videnkovou získali hodnocení přesahující 7,3 bodu. Pouze o 26 setin bodu je překonali členové německé skupiny Salzmunde I. Ti absolvovali frenštátský mítink s koněm Summersby 27, kterého lonžovala Franziska Mauff. Záznam z mezinárodních voltižních závodů ve Frenštátě pod Radhoštěm si můžete pustit na adrese www.equitv.cz.

 

Na start Memoriálu majora Miloše Svobody - druhé kvalifikace na Velkou pardubickou, která se konala v neděli 23. června - se postavilo pouze osm koní. K prvnímu dramatickému momentu došlo už před startem, když se v předchozím dostihu zranil žokej Jiří Kousek a obhájce loňského vítězství Ange Guardian se ocitl bez svého stálého jezdce. Trenér Josef Váňa tak musel narychlo povolat náhradníka a našel ho v šampionovi překážkových žokejů Marcelovi Novákovi, který jako jeden z mála původně neměl v kvalifikačním dostihu angažmá. 

Na tempu se původně podílela klisna Deligth My Fire, ale třetí z předloňské Velké pardubické zaváhala na Irské lavici, odpadla do zadní částí pole a tam už setrvala. Taktovky se tak chopil Zarif pod žokejem Jaroslavem Myškou, který se postaral o rychlý dostih. Ange Guardian začal volněji, postupně se ale posouval blíže vedoucím koním. Jediný kritický moment měl favorit na malém Taxisu, kde zavrávoral na doskoku a Marcel Novák mu málem přepadl přes hlavu. Podařilo se mu však situaci ustát. Na Velkém anglickém skoku měl pro změnu problémy Sztorm s Janem Faltejskem. Vítěz Velké wroclawské přesto až do poslední chvíle bojoval o vítězství. V cílové rovině však měl přece jen více sil Ange Guardian a po boji o délku zvítězil. Za Sztormem vybojoval třetí místo slovenský Vandual, Zarif doběhl čtvrtý. Do cíle se podívalo všech osm startujících, kteří tak splnili kvalifikační podmínky Velké pardubické.

SOUTĚŽ 

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu.

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ni se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako desátý v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Začátek letních prázdnin je ve znamení Memoriálu Jana Papouška. Závody v Martinicích probíhají až do neděle 7. července.
V Královicích u Slaného se ve dnech 5. až 7. července koná Czech Summer Open, největší závody ve working equitation s účastí více než 70 startujících.
A v lehkém předstihu vás pozýváme také na další dostihové odpoledne ve Velké Chuchli, které je naplánováno na pátek 12. července odpoledne. Brzy na shledanou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE