reklama 11C

Janáček má osmý titul. Španělský šampion se stěhuje do Rijádu

ikonka

I v roce 2022 vévodí statistice španělských žokejů Václav Janáček, jenž v závěru sezony nenašel rovnocenného soupeře. Už před koncem sezony v Madridu se tak mohl přesunout za novým dobrodružstvím do Saúdské Arábie. "Uvidíme, jak mi to půjde," říká.
20.12.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

Jedna výzva skončila, druhá právě začíná. Jen několik dní poté, co s předstihem rozhodl o svém osmém titulu španělského šampiona, se Václav Janáček poprvé v kariéře přesouvá na zimní angažmá do Rijádu. Český žokej by v Saúdské Arábii chtěl setrvat až do února, kdy se na závodišti krále Abdulazíze poběží další ročník nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu.

"Už jsem si vyzkoušel dostihy v Kataru i Dubaji, tak se těším, že poznám další zemi na Arabském poloostrově. Uvidíme, jak mi to v příštích týdnech půjde. Jsou to dostihy na písku, kde rozhoduje hlavně kvalita koní a jezdec toho zase tolik neovlivní, ale je to další zkušenost," konstatuje Janáček s tím, že by mohl v dočasném působišti debutovat ještě tento týden.

Dvě poslední španělská vítězství v roce 2022 zaznamenal na nedělních dostizích v Seville. Nejprve triumfoval na 1200 metrů s Guerreirou a posléze ovládl handicap na 1400 metrů v sedle Lightningsun. Už ve čtvrtek vyrovnal svou dosud nejlepší sezonu 2010 a v součtu všech letošních vítězství napříč různými zeměmi mu schází jen tři vítězství do stovky.

 

Čtěte také: Bartošovo štěstí i smůla na cílové čáře. Sternkranz druhý na Riviéře

 

O tom, že se stane poosmé šampionem španělských žokejů, se více méně rozhodlo už v polovině listopadu, kdy odjel do Rijádu jeho hlavní soupeř Ricardo Sousa Ferreira.

"Ricardo na mě ztrácel čtyři nebo pět vítězství a kdyby zůstal, byla by to asi bitva až do konce. Za normálních okolností by to asi byla Ricardova sezona, ale i já jsem v minulosti dvakrát ztratil šampionát kvůli tomu, že jsem nejezdil celý rok ve Španělsku," přemítá Janáček.

Sám se měl do Rijádu přesunout začátkem prosince, ale vyřizování administrativních náležitostí se oproti původním předpokladům nečekaně protáhlo.

"Už jsem měl letenku do Česka, že bych si udělal Vánoce doma, ale nakonec mi v pátek poslali ze Saúské Arábie letenku, že mám přiletět. Tak jsem se toho rozhodl využít s tím, že by mě případně občas uvolnili na dostihy do Dubaje, kde jsou koně z naší stáje," vysvětluje Janáček.

Během čekání na Rijád stihl předčasně rozhodnout španělský šampionát, kde udržel za sebou Borju Faoyse. "Měl jsem to dobře rozehrané a nebylo těžké sehnat pár dobrých rit. Kdybychom byli s Ricardem pryč oba, teoreticky by to Fayos ještě mohl dohnat, ale dařilo se mi a pojistil jsem si to nějaké tři dostihové dny před koncem sezony," dodal.

S rokem 2022 je Václav Janáček celkově spokojen. Na bělouši White Kingovi z tréninku Jorgeho A. Rodrígueze vyhrál podruhé v kariéře španělské derby Gran Premio Villapadierna a posléze vůbec poprvé také tamní St. Leger. Jinak se soustředil hlavně na svoji stáj.

"Na dobré koně jsem se dostal i při výjezdech do Česka a na Slovensko, díky Lokotransu jsem třeba měl velkou šanci vyhrát obě derby. V Česku bylo těžké porazit Queen Of Beaufay, ale na Slovensku se to teoreticky dalo urvat. Nevyšlo to, takový je život. Dobře jsem si zajezdil, něco jsem vyhrál a dostal jsem se mimo jiné na Opasana. Toho cestování bylo docela hodně, ale mě to baví a chystám se v tom pokračovat," uzavírá Janáček.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR

Která z následujících zimních událostí vás nejvíc zajímá?

celkem hlasů: 67

Hlasování skončilo.

Starty českých koní v Dubaji 13 / 19.4%
Účast českých stájí v Cagnes-sur-mer 8 / 11.94%
Katarské působení Tomáše Lukáška 13 / 19.4%
Václav Janáček v Rijádu 4 / 5.97%
Japonské angažmá Bauyržana Murzabajeva 26 / 38.81%
Jiné 3 / 4.48%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }