reklama 11A

Dvě česká vítězství ve Francii. V pátek zazářili Vivernus i Capivari

ikonka

Úspěšný pátek ve Francii zaznamenaly české stáje, které se radovaly z vítězství v Deauville i na překážkovém mítinku v Cagnes-sur-mer. Ani v jednom případě nepatřily do okruhu favoritů - dvouletý Vivernus měl kurs 20:1, ostřílený Capivari 16:1.
16.12.2022 20:43  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Desetiletý bělouš Capivari startoval v rámci letošního mítinku na Azurovém pobřeží již potřetí a na čtvrté místo z minulého týdne navázal lehkým triumfem v prodejních proutěných překážkách Prix de l’ Authion (3500 m, 17 000 eur).

V sedle s Josefem Bartošem podílel na svižném tempu dostihu a postupně si vypracoval náskok. Na měkké dráze ho dokázal uhájit a v závěru již kontroloval situaci. První letošní vítěz trenéra Josefa Váni mladšího v cíli dominoval o pět délek.

"Byla to prodejka, takže konkurence nebyla až tak vysoká, ale průběh dostihu Capivarimu seděl. Navíc tady den před tím hodně napršelo a on je milovník velmi měkké dráhy, což nám také pomohlo. Měl chuť závodit, celou dobu šel z pozice a neubývaly mu síly. Podal krásný výkon, který možná podnítil úvahy o tom, zda s ním nezkusit nějaký větší dostih," řekl po doběhu Josef Bartoš.

Méně se v pátek dařilo Capivariho stájovým kolegům, z nichž se dostal do cíle pouze Ramuntcho na osmém místě v proutěných překážkách classe 2. Tříletý Costa Rica ztratil v závěrečné fázi steeplechase classe 1 Josefa Bartoše, přes něhož přešli tři soupeři.

"Ten samotný pád nebyl nijak závažný, ale pak mě přejeli další koně. Šrámy po těle samozřejmě mám, loket je natlučený, ale žádná kost naštěstí nepraskla. Zítra v práci to rozhýbu a jede se dál," dodal Bartoš. "Jsme si vědomi, že ostatní výsledky jsou trochu za očekáváním, jsme z toho také trochu smutní. Ale každý den tady pro to děláme maximum a věříme, že ještě něco dokážeme."

V Deauville se radovala z úspěchu trenérka Ingrid Janáčková Koplíková, která vyslala dva dvouleté debutanty do Prix de Kildare (1500 m, 27 000 eur). Fortune Gold zavedl pole do cílové roviny, kde přišla chvíle Vivernuse. Vlastní odchovanec majitele Sultana Hariba nasadil v hloubi pole pod Alexisem Pouchinem k velké koncovce, pronikl mezerou u bariéry na úroveň vedoucích soupeřů a po boji zvítězil o nos. Fortune Gold v závěru klesl na šestou příčku.

Janáčková Koplíková zaokrouhlila počet svých letošních vítězství ve Francii na deset, celkově v roce 2022 nasedlala šestnáct vítězů.

Z dvojice svěřenců Václava Luky mladšího v Deauville se lépe prezentoval Mowaeva. V trenérových vlastních barvách běhající hnědák finišoval ve čtvrtek na pátém místě v quinté+ handicapu Prix de la Suisse Normande a odčinil listopadový výpadek z podobného dostihu. Pětiletý Zelote skončil o den později sedmý v classe 3 na 1500 metrů.

Jedno české vítězství se zrodilo na čtvrtečním mítinku v italské Pise. Postaral se o něj pětiletý Meeradler ze stáje Avatara s.a. Svěřenec Josefa Váni staršího triumfoval pod Ondřejem Velkem ve steeplechase Premio Bourak (3500 m, 15 000 eur). Druhý Dominique na něj ztrácel 4 1/2 délky, čtvrté místo obsadil Peace Garden.

Ilustrační foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE