reklama 11B

Hala v Helsinkách svítila z koňského hnoje. K nabití mobilu stačí málo

ikonka

Koně, kteří se účastnili nedávného Světového poháru WEL v Helsinkách, si sami „vyráběli“ energii. Po celou dobu čtyřdenní akce se totiž svítilo díky koňskému hnoji, který čtyřnozí účastníci vyprodukovali. Víte, kolik hnoje nabije telefon?
31.10.2019 14:25  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

V neděli 27. října skončily v helsinské hale závody Světového poháru CSI5*-W. Ty byly kromě špičkových sportovních výkonů zajímavé ještě v jednom směru. Veškerá elektrická energie potřebná pro provoz haly po dobu čtyřdenní akce byla vyráběná z hnoje koní, a to dokonce těch, kteří se závodů přímo účastnili. Spotřebováno bylo 100 tun a vyrobeno bylo více než 150 megawatthodin. Helsinky se do tohoto ekologického projektu zapojily už popáté v řadě.
 
Systém je vyvinutý mezinárodní společností Fortum, která se specializuje na výrobu elektřiny, výrobu tepla a recyklaci odpadu. Z „koňské energie“ byly pokryty kompletní potřeby elektrické energie, včetně osvětlení, výsledkové tabule, stanic pro nabíjení mobilů, laptopů. Přebytečná energie poslouží ve veřejné síti k vytápění domů v Helsinkách. 
 
Projekt, který začal v roce 2014, dokázal, že hnůj je významným zdrojem obnovitelné energie. Zejména v zemích, kde je velká „koňská“ populace, může být dobrým řešením závislosti na fosilních palivech. Ve Finsku bylo do energie proměněno od roku 2015 více než 70.000 tun hnoje, a to prostřednictvím elektrárny a teplárny Järvenpaa, která leží nedaleko Helsinek a poskytuje teplo asi do 1250 domácností v oblasti.
 
Mimochodem nabít telefon je možné už ze 2 decilitrů hnoje. To, co vyprodukují dva koně za rok, stačí podle autorů projektu údajně na vytápění jednoho rodinného domu na stejnou dobu.
 
Pořadatel CSI v Helsinkách se snaží z této významné jezdecké akce udělat nejekologičtější koňskou show, v čemž má podporu i ze strany Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 

Podrobné informace najdete v tomto článku

Zdroj: Eurodressage.com
 
Foto: FEI / Satu Pirinen




Štítky: HelsinkyCSI
reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE