reklama 11C

GC PlayOffs je pro režiséra Michala Cabana výzvou

ikonka

Galashow světového parkuru GC Prague PlayOffs, kterou hostí od 13. do 16. prosince pražská O2 arena, bude režírovat uznávaný režisér, scénárista a choreograf Michal Caban. Jak se na tuto událost připravuje, to se dozvíte z následujících řádků…
27.11.2018 17:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Už téměř čtvrt století režíruje zahajovací i závěrečný ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jeho práce byla vidět v pražském Edenu v průběhu fotbalového Super Cupu mezi Bayernem Mnichov a Chelsea, a také při hokejovém mistrovství světa v Praze. Stál za choreografií snímku Mazaný Filip. Kapacita, uznávaný odborník. I proto bude scénárista a choreograf Michal Caban režírovat také Prague PlayOffs 2018 – největší světovou akci v parkurovém sportu. Uskuteční se od 13. do 16. prosince v O2 areně v Praze.
 
Vyvrcholení parkurové soutěže Global Champions v podobě PlayOffs se uskuteční poprvé v dějinách. On sám s parkurovým sportem nikdy předtím neměl nic dočinění. I proto je pro Michala Cabana práce na vyvrcholení parkurového seriálu výzvou.
 
„Když jsem nabídku dostal, zaváhal jsem. Hlavně z časových důvodů, měl jsem ještě i jiné projekty. Jenže člověk se každý den nedostane k takové akci. Bude rozsahově patřit k největším, co jsem kdy dělal. Možná že bude i největší,“ porovnává muž, jenž s bratrem Šimonem utvořil autorské duo Cabani. Společně vymýšlí vizuální podobu mnoha akcí v Česku. „Tahle bude speciální, jelikož trvá čtyři dny kontinuálně, od rána do večera.“
 
Specifik pražské parkurové galashow je řada. Zimní termín společně s prostorovým omezením O2 areny, kam se vedle jezdců, koní a diváků musí vměstnat taky veškerá technika. A té není málo. „Pro mě i pro mé kolegy je to taky těžší v tom, že parkurový sport úplně neznáme,“ přiznává Caban.
 
V rámci studia nového oboru vyjel v září na předposlední kolo soutěže Global Champions v Římě, kde čeští Prague Lions třetím místem potvrdili svůj start v Praze a kde se Caban snažil maximálně zmapovat, o čem takové závody jsou. 
 
„Ale rozhodně ten sport pořád neznám do detailů, jak bych si to troufal říct o hokeji nebo fotbalu,“ připouští 57letý režisér. „V tomto ohledu je to těžší. Navíc v průběhu příprav neustále objevujeme další a další drobnosti, které by nás nenapadly a které by nenapadly ani lidi od koní, protože je považují za samozřejmost. Tak teď doufáme, že se z těch drobností nestanou chyby.“
 
Už na začátku parkurové mise si Caban sepsal jakousi „bibli”, jak je zvyklý z akcí, které režíroval v minulosti. Vždyť vedle těch filmových taky dvakrát „vedl” české aktivity na Světové výstavě v Šanghaji a v Milánu, svým programem otvíral Národní dům v New Yorku, letos dirigoval Všesokolský slet nebo předtím onen fotbalový Super Cup. „Tam bylo asi 120 účinkujících, takže umím pracovat i s velkým množstvím lidí. A PlayOffs je akce podobného rozsahu,“ tvrdí.
 
A ta „bible“? To je sumář na patnáct stran – rozpis, jak mají jednotlivé sekvence dnů vypadat, aby si sám uvědomil, o čem to vlastně celé bude, a aby to koňské spřežení zvládl ukočírovat. „Tvoří se něco nového, co tu ještě nebylo. PlayOffs jsou nadstavba nad běžnou soutěží, takže nelze vzít ze šuplíku něco, co funguje, a jenom to zopakovat. Všichni spoluvytváříme zcela nový formát,“ vysvětluje Caban, autor ceremoniálů, předávání medailí, slavnostních nástupů jezdců – tzv. Walk of Champions.
 
K tomu se podílí i na kulturních vstupech – třeba volné drezuře francouzského mága Jeana-Françoise Pignona nebo vystoupení Cirku La Putyka. „Členové týmu vytvářejí jednotlivé segmenty a mým úkolem je dát to všechno dohromady. A vůbec to není jednoduché! Všechno je propojené, technika, moderace...“
 
Přes komplexnost příprav míří vše k úspěšnému konci. Snad i proto, jaká kapacita drží nad režií akce taktovku. „Mám řadu let zkušeností a vím, že když jdou věci podle jasně stanoveného harmonogramu, tak to dobře dopadne,“ říká Michal Caban. „Ale teď nemám čas se těšit, ani čas být nervózní, protože práce je pořád hodně.“ To proto, že motto této parkurové mega akce zní: „To nejlepší pro nejlepší.“
 
A kdo se představí v zábavném uměleckém programu? Série exkluzivních vystoupení, v nichž se představí světově uznávaná volná drezura koní Jeana-Françoise Pignona, Cirk La Putyka nebo skupina skokanů přes překážky Horsemen, takový je zábavný umělecký program Prague PlayOffs 2018.
 
Show bude k vidění celkem čtyřikrát – v pátek mezi hlavními soutěžemi, v sobotním dopoledním programu, který bude zaměřen speciálně na rodiny s dětmi, a dále pak v sobotu večer a v neděli. Představí se Francouz Jean-François Pignon s volnou drezurou camargských koní nebo skupina Horsemen, soubor Cirk La Putyka a dojde také na exhibiční závod čtyřspřeží starokladrubských koní. V sobotním dopoledním programu, který je věnován zejména rodinám s dětmi, vystoupí čeští reprezentanti v psí agility, české reprezentační družstvo ve voltiži neboli akrobacii na koních, své místo bude mít pony show a další účinkující.
 
 „Zábavný program pro Prague PlayOffs připravujeme pro diváky každého věku. Bude to originální show, oslava mimořádných výkonů lidí i koní, která doplní sportovní klání. Kromě vystoupení jednotlivých umělců bude celá akce doprovázena velkým množstvím různých audiovizuálních uměleckých vstupů včetně velkolepého čtvrtečního zahájení s představením všech týmů nebo velmi energických zahajovacích a vyhlašovacích ceremoniálů hlavních soutěží,“ říká Jan Andrlík, předseda organizačního výboru. Režiséry celého programu jsou Martin Zahálka a Michal Caban.
 
Největší akce světové série v parkurovém skákání – Global Champions Prague PlayOffs 2018 – se uskuteční v Praze. Premiéra prestižní soutěže za účasti elitních jezdců a koní světa bude v O2 areně od 13. do 16. prosince letošního roku. Jejím organizátorem je Czech Equestrian Team.
 
Vstupenky na galashow světového parkuru Global Champions Prague PlayOffs jsou v prodeji v síti Ticketportal.cz. Stále jsou volná místa na všechny čtyři soutěžní dny (13. až 16. 12. 2018), a to od 490 Kč. Odkaz na stránku on-line předprodeje najdete na webu www.pragueplayoffs.com.
 
Zájemci, kteří si chtějí tuto událost užít z unikátního místa u privátního stolu včetně gastronomických služeb v luxusních prostorách Klubového patra, mají možnost si zakoupit na vybrané dny VIP stůl pro 2 nebo 4 osoby, a to již od 12.990 Kč (bez DPH). Podrobnosti jsou na stránce www.pragueplayoffs.com/vip.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE