reklama 11D

Gabriela Horká měla jezdeckou kariéru jistou. Ovlivnili ji její rodiče

ikonka

Letošní dětská mistryně České republiky Gabriela Horká jezdí na koních po boku svého otce Václava Horkého od útlého věku. Ten jí nedávno přenechal svou nejlepší klisnu Asile de Paix P, s níž sbírá cenné zkušenosti a plánuje ještě veliký posun.
10.08.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Mistryně České republiky v dětské kategorii sezony 2022 Gabriela Horká není jedinou zlatou medailistkou ve své rodině. Letos se podařilo vybojovat týmový titul i jejímu otci Václavu Horkému, který svou dceru také trénuje a připravuje do parkurových soutěží. Od loňské sezony sbírá Gabriela zkušenosti v sedle nejlepší rodinné klisny Asile de Paix P. 
 
Pocházíte z jezdecké rodiny. Bylo hned jasné, že se koním budete věnovat také?
Ano, myslím, že to bylo jasné. Ke koním mě již odmala vedli rodiče a měla jsem k nim vždy blízko. Začalo to voděním na ruce až se postupně stal jezdecký sport také mým životním stylem. 
 
Po vzoru svého otce se věnujete výhradně parkurovému skákání?
Věnuji se hlavně parkuru, ale když jsem byla menší, jezdila jsem i drezuru. V roce 2017 jsem se v této disciplíně zúčastnila svého prvního mistrovství České republiky na pony. Dnes se věnuji hlavně parkuru, a to na dosavadních výškách do 130 centimetrů na velkých koních a 110 cm v sedle mých poníků. 
 
Jaké vzpomínky máte na své první závody?
Mé první oficiální závody nevyšly úplně podle představ. Vybavuji si, že jsem dojela totiž jen ke druhé překážce, kde se klisna rozhodla, že už prostě nechce jet dál. 
 
S kým se postupně zdokonalujete v jezdeckém sportu a kdo vám předal nejvíce zkušeností?
Mými trenéry byli vždy, a dodnes také stále jsou, moji rodiče. Právě díky nim mám dnes většinu svých zkušeností, za což jsem jim velice vděčná. Velmi mě podporují, a to nejen finančně, ale také psychicky a tráví se mnou svůj čas při tréninku a na závodech.
 

Psali jsme: Vanesa Humeni absolvovala první trénink na Mělníku. Tam to celé začalo

 
Kdy se dostavil váš první zásadní úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce?
První větší úspěch byl pro mě umístění v oblastním mistrovství jihočeské oblasti. Cením si však všech svých úspěchů do jednoho. Letos mezi ně určitě patří vítězství při chuchelském mistrovství České republiky v dětské kategorii na velkých koních.
 
Kteří koně vám nejvíce prozatím utkvěli v paměti? 
Mezi koně, na které nemůžu určitě zapomenout patří Laura W, s níž jsem získala svůj první mistrovský titul v roce 2019 v družstvech na pony. Dále je to také Zip 1, který se u nás narodil a já jsem si s ním prošla celou jeho cestu od obsedání až po naše první společné závody. Minulý rok jsem také začala jezdit na naší nejlepší klisně Asile de Paix P, kterou před tím jezdil můj táta v soutěžích do 150 centimetrů. Věnuji se kromě závodního ježdění i práci s mladými koňmi, na těch mě baví hlavně sledovat, jak se kůň vyvíjí a zlepšuje. Když ho jezdíte už delší dobu, o to víc změny vnímáte, i když jsou to třeba jenom maličkosti. 
 
Co patří mezi vaše jezdecké plány do budoucna? 
Do budoucna bych se ráda zúčastnila nějaké brigády v zahraničí, abych mohla získat nové zkušenosti a mohla se zlepšovat. 
Mám sen, že budu závodit na velkých světových závodech typu Globa Champions Tour a že se zúčastním také Prague Playoffs. Zatím bych se však ráda podívala více na zahraniční závody a třeba i na mistrovství Evropy. V příští sezoně postupuji do kategorie mladších juniorů, kde bych se při republikovém šampionátu ráda umístila v nejlepší desítce.
 
Foto: poskytla Gabriela Horká



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE