reklama 11B

Dostih, kůň, žokej a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 11

ikonka

Poslední klasický dostih, komparační vrchol, závěrečná kvalifikace na Velkou pardubickou a vydatná porce českých startů v zahraničí. V programu nadcházejícího víkendu si přijdou na své snad všechny odrůdy dostihových příznivců.
06.09.2019 18:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Dostihově nabité září na českých drahách začíná mimořádně silným víkendem. V sobotu se běží dva jedničkové dostihy v Pardubicích včetně čtvrté kvalifikace na Velkou pardubickou, o den později startuje klasickým St. Legerem a Velkou cenou Prahy podzimní sezona ve Velké Chuchli.
 
A to ještě startuje celá řada velkých jmen v zahraničí. Vedle bohatě obeslaných mítinků v Meranu a Wroclawi upozorňujeme zejména na dva velké mítinky ve střední Evropě. Vítěz slovenského derby Arcturus se spolu se starším Eskerkhanem představí v Kincsem Díj, v dalších jedničkových dostizích nedělního programu v Budapešti nastoupí Mr Right, Corston, Politicum či Államfö.
 
Ve stejný den startuje ve varšavském Westminster Freundschaftspreis výborná Rousse a tříletí Amazing Gangster s Great Gunnarem.
 
 
Dostih - 41. Velká cena Prahy CK Martin Tour (Praha, 8. 9.)
 
Z uvedeného výčtu vyplývá, že nadcházející dva dny nabízejí hned několik kandidátů na pomyslný titul dostihu víkendu. Vybíráme komparační Velkou cenu Prahy, v níž budou čest klasického ročníku hájit vítěz Lázeňské míle a již ve Francii etablovaný Torque Power (Koplík, 5:1 u Tipsportu) spolu s klasicky umístěným Calorificem (Vokálková, 25:1).
 
Čeká je nelehký úkol, skupině starších hvězd vévodí šampion mílařů Wireless (Verner, 1.8:1), který zůstává ve dvou středoevropských startech neporažen. Po nešťastném šestém místě v listed ve Vichy, kde neměl v závěru kudy útočit, se vrací na domácí půdu pod náhradním jezdcem. Zraněného Davida Lišku nahradí letos velmi úspěšný Jan Verner.
 
V poli nechybí předloňský vítěz tohoto dostihu Noble Cliffs (Vyhnálek, 7.5:1), loňský vítěz Velké jarní ceny Sagar (Florian, 17:1) nebo populární sériová vítězka Saša (Korečková, 13:1). Dva letošní úspěchy na nejvyšší scéně má na kontě Red Persian (Chaloupka, 13:1), kterého provází stájový kolega Ideal Approach (Hrouda, 8.5:1), nechybí ani další prověřené veličiny jako George Boole (Petrlík, 17:1) a Father Frost (Šafář, 13:1).
 
 
Kůň - Ramssio (Praha, 8. 9.)
 
St. Leger se dlouho rýsoval jako odveta za České derby mezi nejlepší dvojicí Pacific Hillem a Angkor Watem. Dění kolem čerstvého vítěze derby vrcholící zprávou, že se do konce sezony na dráze už neukáže, zákonitě ovlivnilo i výchozí situaci před nejdelším klasickým dostihem.
 
Angkor Wat (Šafář, 3.5:1) však v neděli poběží a představuje pomyslnou třídu v poli. Na supervytrvalecké trati nicméně nemá nic jistého. Progresivní Ramssio (Verner, 1.8:1) mohl svěřence Josefa Váni prohnat už v modré stuze, kdyby netočil do cílové roviny s tak velkou ztrátou na špici. Uprostřed letních prázdnin potvrdil potenciál dobrým třetím místem v classe 1 na 2500 metrů v Deauville. Zaskakující Jan Verner má v sedle hnědáka ze stáje Hrubý druhou velkou šanci chuchelské neděle.
 
To ovšem zdaleka není jediná zápletka St. Legeru -  bude zajímavé sledovat i další progres Svensona (Florian, 8.5:1), Dalandiho (Koplík, 7.7:1) či Urana (Pavlíček, 8.5:1). 
 
 
Jezdec - Josef Bartoš (Pardubice, 7. 9.)
 
Ještě v pátek večer marně bojoval v sedle Andoinse v pařížském Auteuil, v sobotu už bude Josef Bartoš jezdit v Pardubicích. V Ceně města Pardubic Euro Equus - IV. kvalifikace na 129. Velkou pardubickou si otestuje svého předpokládaného koně pro vrchol domácí překážkové sezony Theophila (4:1).
 
Jeho úkol bude znít jasně - provést valacha z Dostihového klubu iSport - Váňa v poklidu dostihem a splnit kvalifikační podmínky. Závěrečná kvalifikace letos nepostrádá grády. Opět se v ní ukáže úřadující vítěz “Velké” Tzigane du Berlais (Faltejsek, 1.9:1) a po zdravotní přestávce se vrací Talent (Novák, 6.5:1).
 
Dobré "rito" má Bartoš i ve druhém jedničkovém dostihu pardubické soboty, proutěných překážkách na 3400 metrů, kde pojede suverénního srpnového vítěze Black Barda (2.85:1).
 
Ve zbytku odpoledne bude muset italský šampion trochu “kouzlit”. Jezdí vesměs koně z druhého sledu - Sottovento (6.5:1), Marcus Aurelius (8.5:1) a Taras (15:1).
 
Přímý přenos České televize začíná v 17:25 na ČT Sport.
 
 
Trenér - Josef Váňa (Pardubice / Velká Chuchle)
 
O obou klíčových úkolech Josefa Váni staršího už byla na předchozích řádkách řeč. V sobotu potřebuje splnit kvalifikaci pro Velkou pardubickou s dvojicí Theophilos a Mazhilis, o den později má poslední šanci dovést Angkor Wata ke klasickému vítězství.
 
Ve zbylých jedničkových vrcholech víkendu mají jeho svěřenci König Samur a Father Frost výrazně složitější roli.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE