reklama 11D

Dostih, kůň, jezdec a trenér, kteří by vám o víkendu neměli uniknout 8

ikonka

Všechny cesty vedou v neděli do Karlových Varů, můžou si říct nejen filmoví, ale i dostihoví příznivci. Dnešní vydání naší předvíkendové rubriky se tentokrát věnuje výhradně mítinku u příležitosti 120 let od prvních dostihů v Karlových Varech.
28.06.2019 18:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Týden po derby se dostihový provoz obvykle vrací do zaběhnutých kolejí, ze svátečního napětí zpět ke každotýdenní rutině. Letos to ale platí jen částečně. O víkendu se sice běží jediný mítink, ale ten bude stát za to.
 
Závodiště Karlovy Vary si v neděli připomíná 120 let od svého otevření - první dostihy se tady odběhly 2. července 1899 - a tak se chystá po všech stránkách zajímavý program. Během odpoledne bude hrát Karlovarský symfonický orchestr, bude představena výroční publikace o historii karlovarských dostihů a ve třech ze sedmi dostihů jsou plné startovací boxy.
 
V žádném ze šestice rovinových dostihů nestartuje méně než devět koní, což je z pohledu současných trendů až nečekaně dobrý výsledek. Program uzavírá "800. překážkový dostih v Karlových Varech", do jehož průběhu výrazně promluví trojice škrtů.
 
Pomineme-li stále chybějící sázky (jejich návrat je avizován za dva týdny), jediným relativizujícím faktorem je očekávané tropické počasí. Meteorologové na neděli předpovídají Karlovým Varům teploty kolem 31 stupňů Celsia.
 
 
Dostih - Letní cena klisen skupiny Maentiva (Karlovy Vary, 30. 6.)
 
Ačkoli je oficiálně "jen" II. kategorií, Letní cena klisen si v české termínové listině našla pevné místo. O její popularitě svědčí i letošní složení startovního pole, slibující zajímavou podívanou.
 
Favoritkou nemůže být nikdo jiný než pětiletá Saša (Korečková, 1.67:1), která má se zátěží 62 kilogramů další příležitost dostát svému renomé železné lady současného českého turfu. Nejvyšší hmotnost nesla v tomto dostihu už loni, kdy si dokázala s konkurenci poradit jistě o 1 1/4 délky. Přesto se nelze ubránit dojmu, že extrémně nízký kurs Tipsportu zohledňuje kromě klisniny nesporné třídy také její enormní popularitu.
 
Hnědka v majetku Ivety a Tomáše Váňových nicméně už mnohokrát prokázala své srdce a bojovnost, naposledy při letošním debutu v Ceně Nory Jeane, kde podlehla o krk Iwniance.
 

Podívejte se: Tak slaví Valaši derby. Dnes už mě nerozhodí ani D1, řekl Holčák

 
A zmiňme také její zvláštní vztah ke Karlovým Varům. Saša totiž patří ke zvláštnímu ročníku klisen, jehož souboje na lázeňské dráze provázely dramatické události. Před třemi lety byl její duel s Hessoesse anulován kvůli pozdějšímu otevření dvířek boxu Polyanty, předloni doběhla Saša třetí v Oaks za Polyantou a Hessoesse, jejichž kontakt v cílové rovině se dostal až k Dostihovému soudu. Polyanta je mezitím v chovu, Hessoesse na překážkách a Saša jako jediná nadále boduje ve velkých rovinových dostizích.
 
Podle kurzů Tipsportu má být její hlavní soupeřkou obhájkyně vítězství Champagne Pink (Liška, 6:1) v barvách sponzora celého odpoledne Martina Bláhy. Pětiletá hnědka, která přešla do českého tréninku loni na podzim, zatím na první úspěch pod Václavem Lukou stále čeká. Svá tři vítězství získala ještě na britských ostrovech jako svěřenkyně K. R. Burkeho.
 
V dobrém světle se ale ukazuje také čtyřletá La Paix (Rája, 8:1), ve dvou letošních startech na české půdě neporažená. Ryzce MUDr. Evy Nieslanikové nevyšel pouze červnový start v Drážďanech. Mezi nejvyšší společnost naopak byla od začátku sezony směřována čtyřletá Ummalquwain (Verner, 8.5:1), v Ceně Scottish Rifla i Velké dubnové ceně z toho byla sedmá místa.
 
 
Kůň - Sea The Night (Karlovy Vary, 30. 6.)
 
Z Irska přijel s vizitkou potenciálního sprintera, ale tříletý Sea The Night (Korečková, 5.5:1) se nakonec úspěšně zabydlel na středních tratích. V tréninku Tomáše Váni vyhrál oba letošní starty a ve dvojkové Ceně společnosti Maentiva Management a.s. na 1600 metrů tak bude obhajovat letošní neporazitelnost.
 
Reprezentant stáje Epona v nižších kategoriích ukázal solidní rezervy, v neděli ponese 53 kg a bude zajímavé sledovat, zda dokáže přijít s dalším progresem. Čeká ho totiž zatím nejtěžší letošní úkol. Vedle dalšího progresivního tříletka Cawoka (Verner, 5.5:1) bude na startu celá řada starších harcovníků jako Thailand (Liška, 10:1), Bee Chic (Koplík, 9:1), Trop (Havelková, 9:1) a především 64,5 kg zatížená Iwnianka (Rája, 7:1).
 
 
Jezdec - Jan Verner (Karlovy Vary, 30. 6.)
 
Minulou neděli si Jan Verner připsal Zlatý bičík v Bratislavě na maďarské klisně Crushing Power a znovu připomněl, že zažívá úspěšnou sezonu. Letos má na kontě už 14 vítězství, o jedno méně, než za celý loňský rok.
 
V neděli pojede šest koní a hned s několika může pomýšlet na vylepšení své bilance. Trenér Pavel Hlavatý mu nasedlá v úvodním dostihu Shecanrally (4.5:1) a dubnovou vítězku Rolalizu (10:1) o půl hodinu později. Dobrou šancí může být i Quest Royal (4.85:1) v Ceně Karlovarského symfonického orchestru.
 
Na závěr odpoledne se Jan Verner zúčastní svého dvaadvacátého překážkového dostihu. Na letos neporažené klasické vítězce Dylance má po několika škrtech jen tři soupeře.
 
 
Trenér - Václav Luka ml. (Karlovy Vary, 30. 6.)
 
Týden po druhé příčce Nagano Golda na Royal Ascotu a dvou umístěních v Českém derby jistě budou mnozí, kdo budou sázet na výbornou stájovou formu svěřenců Václava Luky mladšího. V neděli budou mít dvě možnosti.
 
Kromě již zmiňované Champagne Pink v hlavním dostihu posílá trenér z jihočeských Bošovic na západ Čech ještě favorita pátého dostihu, tříletého Rustikala (Liška, 3.85:1). Ten oproti tři týdny starému čtyřkovému vítězství v Mostě zkusí štěstí o kategorii výše a prodlouží si distanci o 200 metrů
 
 
Ilustrační foto: Martin Cáp




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE