reklama 11A

Abha ve stopách Zariyannky. Česko má na přihláškách v Rijádu dva zástupce

ikonka

I v letošním roce se rýsuje česká účast v rámcovém programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu. Vítězka Českého derby Abha míří do Saudi International Handicapu, Ingrid Janáčková Koplíková přihlásila do nabitého mezinárodního programu i Zorkena.
12.01.2024 06:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Pavla Pechmanová  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Na zisk statusu blacktype koně zatím nedosáhla, ale čtyřletá Abha ze stáje Statek Blata Český Ráj se chystá pokořit jiný zajímavý mezník. 24. února se může stát prvním vítězem Českého derby, který poběží v rámcovém programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu. Zároveň by jako první derby-vítěz v tuzemském tréninku startovala mimo Evropu, z jejích předchůdců se jako aktivní dostihový kůň podívala na jiný kontinent jen v Kazachstánu startující Blessed Kiss.

Loňská držitelka modré stuhy figuruje na přihláškách půl milionem dolarů dotovaného Saudi International Handicapu (2100 m, 500 000 dolarů), kde by mohla změřit síly s koňmi ze Saúdské Arábie, Bahrajnu, Kataru, Španělska, Norska a Uruguaye.

Abha má předepsanou nesenou hmotnost 52,5 kg. Tmavá hnědka v majetku manželů Dufkových, připravovaná v Lysé nad Labem trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou, se má vydat ve stopách svého o rok staršího stájového kolegy Stronger Together, který loni na závodišti krále Abdulazíze finišoval třetí.

 

Čtěte také: Hattrick Josefa Bartoše v Pise. Všechny úspěchy slavil ve žluto-černém

 

Janáčková Koplíková se podílela i na historicky prvním startu českého koně v Rijádu, když v roli jezdkyně dovedla na osmém místě Zariyannku, trénovanou jejím otcem Zdenem Koplíkem.

Abha naposledy startovala koncem loňského srpna, kdy doběhla poslední pátá v grupě 2 Prix de la Nonette. Předtím vybojovala čtvrté místo v listed ve Vichy. Českým divákům se klisna představila dvakrát, kromě derby skončila ještě druhá ve Velké jarní ceně. Na podzim se jí Janáčková Koplíková rozhodla dopřát odpočinek, mimo jiné i kvůli možnému výhledu na zimní účast v Saúdské Arábii.

Na dvoudenní mítink v Rijádu bylo přijato celkem 1162 přihlášek z patnácti zemí. Druhým českým kandidátem je tříletý Zorken. Sprinterská akvizice Jany Dufkové má na kontě dvě vítězství ve francouském listed a druhé místo v grupě 3 Prix du Bois Longines.

Zorken je přihlášen do grupy 3 Riyadh Dirt Sprint (Gr.3, 1200 m, 1.5 milionu dolarů). Svůj debut na Blízkém východě i v českých barvách absolvuje na pátečním mítinku v dubajském Meydanu. V Al Wasl Stakes (1200 m, 300 000 dirhamů) změří síly s třinácti soupeři a v jeho sedle bude žokej Tomáš Lukášek.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE