reklama 11B

Žebříček plemenných knih WBFSH v pololetí 2017

Světová chovatelská federace WBFSH aktualizuje pravidelně žebříčky vypovídajících o tom, jak si stojí konkrétní plemeníci či plemenné knihy ve sportovním světě. Jak vypadá aktuální pořadí plemenných knih v rámci tří olympijských disciplín…?
25.07.2017 14:11  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B

Halifax Van Het Kluizebos výranzně boduje za plemennou knihu BWP. Jezdí ho Lorenzo de Luca. Foto: GCT / Stefano Grasso

Světová chovatelská federace sportovních koní WBFSH, která je jediným mezinárodním sdružením plemenných knih sportovních koní vydává pravidelně několik různých žebříčků. Vedle žebříčku plemeníků, jenž je aktualizován jednou za rok, tedy naposled koncem roku 2016, eviduje také hodnocení plemenných knih v rámci tří olympijských disciplín. V sezoně aktualizuje jejich bodování, které vychází z výpočtů sportovních žebříčků FEI prakticky každý měsíc. 
 
Poslední propočet bodů proběhl k 30. červnu 2017. V parkurovém skákání je nejúspěšnější plemennou knihou BWP -  Belgisch Warmbloedpaard v.z.w neboli belgický teplokrevník. Nejlépe hodnoceným zástupcem tohoto plemene je momentálně Halifax Van Het Kluizebos (Heartbreaker), kterého vídáme v nejvyšším sportu v sedle s Italem Lorenzem de Lucou. Dalším úspěšným zástupcem je například Gancia de Muze (po Malito de Reve), který reprezentuje s Nielsem Bruynseelsem Belgii.
 
Na druhém místě je plemenná kniha KWPN - Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland tedy holandský teplokrevník. Z nejvýše hodnocených koní jmenujme G & C Arrayana (po Baloubet du Rouet), jehož sedlá Sergio Alvarez Moya nebo Creedance (Lord Z), který závodí s jezdcem číslo 1 v aktuálním pořadí FEI Kentem Farringtonem.
 
Třetí je Verband der Züchter des Holsteiner Pferdes e.V tedy holštýnská plemenná kniha. V bodování šesti nejlepších koní je Chesall Zimequest (po Casall) s jezdcem Simonem Delestrem a Chiara 222 (Contender) – bělka, kterou sedlá legendární Ludger Beerbaum. I dalšího koně Ornellaiu (For Pleasure) jezdí matador parkurového sportu John Whitaker.
 
V drezuře je v čele hodnocení KWPN. Svými body k prvenství přispěli například Verdades (Florett AS), s nímž závodí Laura Graves, Nip Tuck (Don Ruto), jehož sedlá Carl Hester nebo Glock´s Voice (De Niro). S tím soutěží Edward Gal.
 
Druhá a třetí příčka patří německému plemenu, konkrétně hannoverskému a oldenburskému chovu. Mezi hannoverskými zástupci září Don Johnson (Don Frederico), kterého vídáme s Isabell Werth či D´Agostino FRH (De Niro) s Fabienne Lütkemeier. Třetí oldenburské plemeno má ve svých řadách například momentální světovou jedničku Weihegold OLD (Don Schufro), která s Isabell Werth tvoří několik měsíců neporazitelnou dvojici. 
 
Všestranným koním vévodí SF -  Selle Français – francouzský jezdecký kůň. Nejvýše postaveným reprezentantem tohoto plemene je Samurai du Thot (Milor Landais), který jezdí s Juliou Krajewski. Dalším je Qalao des Mers (po Iolisco de Quinhon), což je svěřenec Maxima Livia. 
 
Druhou příčku drží holštýnská plemenná kniha. Z té má nejvíce bodů Mr. Candyman (Canto), kterého jezdí Phillip Dutton. Třetí je pak oldenburský chov s RF Scandalous (Carry Gold) na prvním místě. 
 

Žebříčky plemenných knih najdete na webu WBFSH zde




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE